Upečte si naan. Tradiční asijský chléb je snadný na přípravu a skvěle chutná
Recepty

Upečte si naan. Tradiční asijský chléb je snadný na přípravu a skvěle chutná

Máte rádi asijská jídla? Pak byste měli určitě vyzkoušet naan. Tento kvasnicový chléb, oblíbený obzvláště v Indii, si můžete snadno připravit i doma. Povíme vám jak. Co je „naan“? Slovo naan má původ v perštině a znamená […]

Myší víno: Netradiční asijský zážitek, který se svou krutostí ocitá na hraně lidskosti
Nápoje a alkohol

Myší víno: Netradiční asijský zážitek, který se svou krutostí ocitá na hraně lidskosti

O Asiatech je známo, že mají slabost pro zvláštní a v očích mnoha lidí strašidelné pokrmy. Chcete-li překonat své hranice a ochutnat něco opravdu netradičního, vydejte se do Asie. Jistě si přijdete na své. Přišli […]

Sedmikráska: posel jara i zdravá rostlinka do kuchyně
Bylinky a rostlinky

Sedmikráska: posel jara i zdravá rostlinka do kuchyně

Sedmikráska je jedním z prvních poslů jara. Navíc se jedná o účinnou léčivku, která se navíc neztratí ani v kuchyni. Výskyt sedmikrásky Sedmikráska je rod rostlin z čeledi hvězdnicovitých, jehož původní domovinu lze hledat u nás v Evropě. Některé […]

Grep: zdravé ovoce, které ale může být i nebezpečné
Ovoce

Grep: zdravé ovoce, které ale může být i nebezpečné

Grep je tropické citrusové ovoce, které je u nás tak trochu ve stínu pomerančů, limetek a citrónů. Ovšem neoprávněně. Původ grapefruitu Grapefruit (zkráceně grep) není jen název pro zdravé ovoce, ale také pro dřevinu, na […]

Oregano není jen koření. Pomáhá také s mnoha neduhy
Koření a dochucovadla

Oregano není jen koření. Pomáhá také s mnoha neduhy

Oregano je koření, které se vyrábí z nati dobromysli obecné. Nedodává přitom pouze lepší chuť připravovaným pokrmům, ale má i příznivé účinky na zdraví. Původ dobromysli obecné Dobromysl obecná je rostlina, která původně rostla ve […]

Hořká okurka pomáhá s hubnutím i cukrovkou
Zelenina

Hořká okurka pomáhá s hubnutím i cukrovkou

Hořká okurka je plod rostliny, která se nazývá momordika hořká. Ačkoli vás chuťově možná neuchvátí, nezpochybnitelný je její kladný vliv na zdravotní neduhy. Rozšíření momordiky hořké Momordika hořká (Momordica charantia) je tropická rostlina z čeledi tykvovitých. […]

Nare-suši může kvasit desítky let. Zaplatit za něj lze i tisíce dolarů
Světové pokrmy

Nare-suši může kvasit desítky let. Zaplatit za něj lze i tisíce dolarů

Suši určitě zná každý Čech, neboť toto jídlo japonské kuchyně se proslavilo po celém světě. Méně už je ale známé nare-suši, což je předchůdce dnešního suši, které byste ale zřejmě s nadšením neochutnali. Historie nare-suši Suši […]

Sója obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso. Může ale i škodit
Luštěniny

Sója obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso. Může ale i škodit

Sójové boby sice původně z Evropy nepocházejí, dnes se tu ovšem výrobky z nich konzumují ve velkém množství. Sója je sice zdravá luštěnina, na druhou stranu může i škodit. Původ sóji luštinaté Sója luštinatá je luštěnina, které […]

asian tropical mangosteen fruit
Ovoce

Mangostan: vynikající „ovoce bohů“ s antioxidačními účinky

Mangostana lahodná je tropický strom, jehož plody (mangostan) se začínají stávat stále známějšími. Patří totiž mezi velmi chutné ovoce, které je zároveň zdravé. Původ mangostany Mangostana lahodná je strom z čeledi klusiovitých, jehož původní domovinou je […]