Asijske_nudle
Světové kuchyně

Chow mein: Tradiční pokrm z čínských nudlí, které mají 4 000 let dlouhou tradici

Nudle jsou obilným jídlem, které je hlavní částí tradiční čínské stravy. Je to hlavní zdroj energie nejen pro Číňany, ale rozšířila se do celého světa. Dnes vás seznámíme s krátkou historií a druhy nudlí. Hlavně […]

Vlaštovčí hnízda: Zapomenutá delikatesa, kterou měl rád Jan Werich
Zajímavosti

Vlaštovčí hnízda: Zapomenutá delikatesa, kterou měl rád Jan Werich

V asijských zemích se můžeme setkat s celou řadou nevšedních pokrmů, které nám někdy mohou připadat až odpudivé. Jedním z těch nejpodivnějších a zároveň nejdražších jsou vlaštovčí hnízda. Vlaštovčí hnízda jsou jednou z nejzajímavějších a nejdražších pochoutek na […]

Vyzkoušejte si v kuchyni něco nového. Sladko-slaný koláč z Filipín vás zaručeně okouzlí
Recepty

Vyzkoušejte si v kuchyni něco nového. Sladko-slaný koláč z Filipín vás zaručeně okouzlí

Kuchyně jihovýchodní Asie u nás není příliš populární. Pokud ale máte chuť experimentovat a chcete vyzkoušet doma něco nového, můžeme vám doporučit filipínský kokosovo-rýžový dort nesoucí označení bibingka. S ním jistě ohromíte každou návštěvu. Filipíny […]

Co se podává na čínský nový rok: Inspirujte se a dopřejte si k jídlu symbol dlouhověkosti nebo štěstí
Světové kuchyně

Co se podává na čínský nový rok: Inspirujte se a dopřejte si k jídlu symbol dlouhověkosti nebo štěstí

Rodina je základem čínské společnosti, což je patrné z významu, který se přikládá novoroční hostině. Na vymýšlení jídelníčku si tedy dávají obzvláště záležet. Ačkoli v každém regionu panují jiné zvyky, existují některá společná jídla, která […]

Upečte si naan. Tradiční asijský chléb je snadný na přípravu a skvěle chutná
Recepty

Upečte si naan. Tradiční asijský chléb je snadný na přípravu a skvěle chutná

Máte rádi asijská jídla? Pak byste měli určitě vyzkoušet naan. Tento kvasnicový chléb, oblíbený obzvláště v Indii, si můžete snadno připravit i doma. Povíme vám jak. Co je „naan“? Slovo naan má původ v perštině a znamená […]

Myší víno: Netradiční asijský zážitek, který se svou krutostí ocitá na hraně lidskosti
Nápoje a alkohol

Myší víno: Netradiční asijský zážitek, který se svou krutostí ocitá na hraně lidskosti

O Asiatech je známo, že mají slabost pro zvláštní a v očích mnoha lidí strašidelné pokrmy. Chcete-li překonat své hranice a ochutnat něco opravdu netradičního, vydejte se do Asie. Jistě si přijdete na své. Přišli […]

Sedmikráska: posel jara i zdravá rostlinka do kuchyně
Bylinky a rostlinky

Sedmikráska: posel jara i zdravá rostlinka do kuchyně

Sedmikráska je jedním z prvních poslů jara. Navíc se jedná o účinnou léčivku, která se navíc neztratí ani v kuchyni. Výskyt sedmikrásky Sedmikráska je rod rostlin z čeledi hvězdnicovitých, jehož původní domovinu lze hledat u nás v Evropě. Některé […]

Grep: zdravé ovoce, které ale může být i nebezpečné
Ovoce

Grep: zdravé ovoce, které ale může být i nebezpečné

Grep je tropické citrusové ovoce, které je u nás tak trochu ve stínu pomerančů, limetek a citrónů. Ovšem neoprávněně. Původ grapefruitu Grapefruit (zkráceně grep) není jen název pro zdravé ovoce, ale také pro dřevinu, na […]

Oregano není jen koření. Pomáhá také s mnoha neduhy
Koření a dochucovadla

Oregano není jen koření. Pomáhá také s mnoha neduhy

Oregano je koření, které se vyrábí z nati dobromysli obecné. Nedodává přitom pouze lepší chuť připravovaným pokrmům, ale má i příznivé účinky na zdraví. Původ dobromysli obecné Dobromysl obecná je rostlina, která původně rostla ve […]