Hořká okurka pomáhá s hubnutím i cukrovkou
Zelenina

Hořká okurka pomáhá s hubnutím i cukrovkou

Hořká okurka je plod rostliny, která se nazývá momordika hořká. Ačkoli vás chuťově možná neuchvátí, nezpochybnitelný je její kladný vliv na zdravotní neduhy. Rozšíření momordiky hořké Momordika hořká (Momordica charantia) je tropická rostlina z čeledi tykvovitých. […]

Nare-suši může kvasit desítky let. Zaplatit za něj lze i tisíce dolarů
Světové pokrmy

Nare-suši může kvasit desítky let. Zaplatit za něj lze i tisíce dolarů

Suši určitě zná každý Čech, neboť toto jídlo japonské kuchyně se proslavilo po celém světě. Méně už je ale známé nare-suši, což je předchůdce dnešního suši, které byste ale zřejmě s nadšením neochutnali. Historie nare-suši Suši […]

Sója obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso. Může ale i škodit
Luštěniny

Sója obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso. Může ale i škodit

Sójové boby sice původně z Evropy nepocházejí, dnes se tu ovšem výrobky z nich konzumují ve velkém množství. Sója je sice zdravá luštěnina, na druhou stranu může i škodit. Původ sóji luštinaté Sója luštinatá je luštěnina, které […]

asian tropical mangosteen fruit
Ovoce

Mangostan: vynikající „ovoce bohů“ s antioxidačními účinky

Mangostana lahodná je tropický strom, jehož plody (mangostan) se začínají stávat stále známějšími. Patří totiž mezi velmi chutné ovoce, které je zároveň zdravé. Původ mangostany Mangostana lahodná je strom z čeledi klusiovitých, jehož původní domovinou je […]

Angínovník čínský: krásná rostlina, jež pomůže s angínou
Bylinky a rostlinky

Angínovník čínský: krásná rostlina, jež pomůže s angínou

V posledních desetiletích se k nám začíná dostávat stále více rostlin z východní Asie, které jsou v této části světa používány v tradiční medicíně. Patří mezi ně i angínovník čínský. Ten navíc zaujme i svým […]

1-96841952
Světové kuchyně

Vietnamská kuchyně není jen chutná, ale také zdravá

Vietnamská kuchyně patří u nás k poměrně známým, protože v ČR žije početná vietnamská komunita. Podívejme se tedy blíže na jednotlivé recepty a ingredience. Původ vietnamské kuchyně Vietnamská kuchyně je pestrou směsicí kuchyní různých národů. Až do […]

Bazalka a účinky
Bylinky a rostlinky

Bazalka: nejpoužívanější bylinka v mnoha kuchyních

Bazalka patří mezi nejpoužívanější koření v mnoha kuchyních a oblíbená je rovněž u nás. Její využití se však ani zdaleka neomezuje pouze na gastronomii. Pojďme se tedy s touto rostlinkou seznámit blíže. Bazalka pravá pochází […]

Stolování ve světě: Kde je alkohol povinný a kdy můžete hůlkami jídlo napichovat?
Světové kuchyně

Stolování ve světě: Kde je alkohol povinný a kdy můžete hůlkami jídlo napichovat?

Jiný kraj jiný mrav. To, co je u nás standardní, je na druhém konci světa považováno za podivnost a naopak. Víte, jaké rituály jsou typické pro Thajsko nebo Ukrajinu? Možná vás dnes trochu překvapíme. Japonské […]

Plivání a říhání vás už nepřekvapí. Co dalšího byste měli vědět o stolování Asiatů?
Světové kuchyně

Plivání a říhání vás už nepřekvapí. Co dalšího byste měli vědět o stolování Asiatů?

Asijské stolování je na hony vzdálené tomu evropskému. To, co se nám zdá jako neslušnost a hrubiánství, je naopak v Asii považováno za projev spokojenosti. Ať už se vydáváte na dovolenou na asijský kontinent, nebo […]