Plivání a říhání vás už nepřekvapí. Co dalšího byste měli vědět o stolování Asiatů?

Zdroj: Shutterstock

Asijské stolování je na hony vzdálené tomu evropskému. To, co se nám zdá jako neslušnost a hrubiánství, je naopak v Asii považováno za projev spokojenosti. Ať už se vydáváte na dovolenou na asijský kontinent, nebo máte v Česku restauraci a přijdou vám do ní asijští turisté, následující tipy se vám budou určitě hodit.

Stolování v Asii je od naší etikety odlišné. Asiaté jsou požitkáři, počítejte, že pod jejich stoly bude podestláno. Všichni ochutnávají od všech. „Rozhodně se netvařte pohoršeně, že všichni chtějí ochutnat všechno. Ve zvyku to mají Číňané i Tchajwanci,“ říká odbornice na asijskou klientelu Monika Klímová.

Plivání a říhání vás už nezaskočí

Nezvyklé pro nás je i to, že Číňané plivají na zem. Dělají to všude. Stejně tak počítejte s tím, že po dobrém jídle jsou Asiaté zvyklí si pořádně odříhnout. Je to projev spokojenosti, úcty ke kuchaři a poděkování.

Korejci nesedí u jednoho stolu. A to ani tehdy, když jsou z jedné rodiny. Odděleně sedí muži a ženy s dětmi. Platí to zejména u tradičních Korejců z menších měst, kde se ještě neprojevila západní kultura.

Jak jste zvyklí z asijských restaurací i v Česku, servírování pokrmů je rozděleno skoro dle jednotlivých surovin. Omáčka zvlášť, maso zvlášť, nudle zvlášť apod. Pro Asiaty je nepředstavitelná představa, že Češi podávají maso s knedlíkem a omáčkou na jednom talíři.

Posloupnost jídel je v Asii také jiná, než jsme zvyklí. Polévku konzumují během celého jídla, rozhodně ji tedy neodnášejte, dokud neskončí se všemi chody. Počítejte také s tím, že jídla Asiaté nedojídají do konce a tradice jim velí na talíři vždy něco nechat.

Pozor na dýško

Spropitné je v Asii další téma. Korejci ho dávají minimální, Japonci vůbec.

„Asiaté to berou tak, že se všechno má dělat na sto procent. Takže pokud dáte spropitné třeba Japonci, může se i urazit. Pochopí to totiž tak, že jste si mysleli, že svou práci neodvede dokonale, a odměňujete ho za to, že tak učinil,“ píše web Jídlo a radost.

„V Japonsku se dává spropitné leda tak taxikáři, a i to až po půlnoci,“ dodává Monika Klímová.

Dobře odvedená práce je pro Asiaty samozřejmost, ale pokud mají v Čechách průvodce, většinou je agentury informují o zvyklostech u nás.

Zdroj: jidloaradost.ambi.cz
Autor: Naďa Brožová

Přidat na Seznam.cz