Bedla vysoká: Výtečná houba, jejíž záměna ale může být smrtelně nebezpečná
Bylinky a rostlinky

Bedla vysoká: Výtečná houba, jejíž záměna ale může být smrtelně nebezpečná

Bedla vysoká patří mezi houby, které u nás patří k nejoblíbenějším. Ačkoli je však velmi chutná, může hrozit záměna s některými jedovatými druhy! Původ a výskyt bedly vysoké Bedla vysoká u nás patří k neznámějším jedlým houbám. Poprvé […]

Sedmikráska: posel jara i zdravá rostlinka do kuchyně
Bylinky a rostlinky

Sedmikráska: posel jara i zdravá rostlinka do kuchyně

Sedmikráska je jedním z prvních poslů jara. Navíc se jedná o účinnou léčivku, která se navíc neztratí ani v kuchyni. Výskyt sedmikrásky Sedmikráska je rod rostlin z čeledi hvězdnicovitých, jehož původní domovinu lze hledat u nás v Evropě. Některé […]

Česnečka pomáhá. Připravit si lze i variantu pro efektivní podporu imunity
Světové pokrmy

Česnečka pomáhá. Připravit si lze i variantu pro efektivní podporu imunity

Česneková polévka neboli česnečka patří mezi tradiční pokrmy (nejen) české kuchyně. Můžete si přitom připravit i enormně zdravou variantu. Původ česnečky Najít původ česnečky není vůbec jednoduché, protože se dnes připravuje na mnoha místech světa […]

Květáková polévka: Připravit si lze i luxusní variantu
Světové pokrmy

Květáková polévka: Připravit si lze i luxusní variantu

Květáková polévka je levným a rychlým pokrmem, který asi gurmány příliš lákat nebude. Jenže připravit si ji lze v mnoha variantách, jež mohou být nezvyklé. Kde se vzal květák? Květák je košťálová zelenina, která se v české […]

Syrovátka pomáhá s hubnutím i růstem svalů
Mléčné výrobky

Syrovátka pomáhá s hubnutím i růstem svalů

Syrovátka byla dříve brána především jako odpadní produkt při výrobě sýra či tvarohu. Dnes je naopak považována za zdraví prospěšnou surovinu. Syrovátka jako odpad Syrovátka je vedlejším produktem při výrobě sýrů či tvarohu. Při těchto […]

Zdravější rajskou omáčku si lze připravit snadno a rychle
Světové pokrmy

Zdravější rajskou omáčku si lze připravit snadno a rychle

Rajská omáčka patří mezi typické pokrmy české kuchyně, ačkoli se nejedná o náš „vynález“. Připravit si ji přitom lze podle tradiční receptury, nicméně použít je možné i zdravější ingredience. Původ rajské omáčky Rajčata se dnes […]

tripe soup
Světové pokrmy

Dršťková polévka: vynikající pokrm, který lze připravit i bez masa

Dršťková polévka patří mezi tradiční české recepty, ačkoli na našem území nevznikla. Jedná se přitom nejen o chutné, ale také o poměrně zdravé jídlo. Původ dršťkové polévky Polévka, jejímž základem byly hovězí či vepřové dršťky, […]

Udělejte z bramborové kaše gurmánský zážitek
Recepty

Udělejte z bramborové kaše gurmánský zážitek

Brambory jsou zelenina, která se dá připravit mnoha způsoby. Jednou z nich je také oblíbená bramborová kaše. Jak z tohoto obyčejného jídla udělat gurmánský zážitek? Bramborová kaše se jako příloha hodí téměř k jakémukoliv jídlu. […]