Artyčok: Opomíjená zelenina, která je chutná a může vám prospět
Zelenina

Artyčok: Opomíjená zelenina, která je chutná a může vám prospět

Artyčok je zelenina, která je pěstována pro své řapíky. Využít lze ovšem i listy či kořen. Všechny tyto části totiž mohou příznivě účinkovat na naše zdraví. Původ artyčoku Artyčok kardový původně pochází z oblasti Středomoří. Jeho […]

Aloe vera: Blahodárná rostlina, která ale může působit i toxicky
Bylinky a rostlinky

Aloe vera: Blahodárná rostlina, která ale může působit i toxicky

Aloe vera patří mezi rostliny, jejichž název bývá chápán jako synonymum pro zdraví. Jenže skutečně má pouze blahodárné účinky? Původ aloe vera Aloe vera neboli aloe pravá je sukulentní rostlina, jejíž původní domovinou je subsaharská […]

Sedmikráska: posel jara i zdravá rostlinka do kuchyně
Bylinky a rostlinky

Sedmikráska: posel jara i zdravá rostlinka do kuchyně

Sedmikráska je jedním z prvních poslů jara. Navíc se jedná o účinnou léčivku, která se navíc neztratí ani v kuchyni. Výskyt sedmikrásky Sedmikráska je rod rostlin z čeledi hvězdnicovitých, jehož původní domovinu lze hledat u nás v Evropě. Některé […]

Hořká okurka pomáhá s hubnutím i cukrovkou
Zelenina

Hořká okurka pomáhá s hubnutím i cukrovkou

Hořká okurka je plod rostliny, která se nazývá momordika hořká. Ačkoli vás chuťově možná neuchvátí, nezpochybnitelný je její kladný vliv na zdravotní neduhy. Rozšíření momordiky hořké Momordika hořká (Momordica charantia) je tropická rostlina z čeledi tykvovitých. […]

Guinejský pepř: „rajské zrno“ pro nezvykle peprnou chuť jídel
Koření a dochucovadla

Guinejský pepř: „rajské zrno“ pro nezvykle peprnou chuť jídel

Guinejský pepř je koření, o kterém mnoho českých gurmánů zřejmě nikdy neslyšelo. Přesto se jedná o velmi zajímavou kuchyňskou ingredienci. Aframon rajské zrno Aframon rajské zrno (Aframomum melegueta) je rostlina, která roste na západním pobřeží […]

Jedlý ibišek: exotická zelenina, která pomáhá s trávením
Zelenina

Jedlý ibišek: exotická zelenina, která pomáhá s trávením

Jedlý ibišek neboli okra u nás patří mezi méně známé druhy zeleniny, přesto se jedná o chutnou kuchyňskou ingredienci. Navíc nám dokáže pomoci s některými zdravotními neduhy. Původ jedlého ibišku Ibišek jedlý se dnes vlastně nazývá […]

Fazole černé oko: zdravá luštěnina s netradičním vzezřením
Luštěniny

Fazole černé oko: zdravá luštěnina s netradičním vzezřením

Fazole černé oko zaujmou na první pohled svým netradičním vzezřením. Navíc se jedná o zdravou a chutnou kuchyňskou ingredienci. Původ fazolí černé oko Fazole černé oko původně pochází z Afriky, kde jsou oblíbeným jídlem už od […]

Černý kmín je považován za všelék. Navíc má široké uplatnění v kuchyni
Koření a dochucovadla

Černý kmín je považován za všelék. Navíc má široké uplatnění v kuchyni

Černý kmín je označení pro semena rostliny, která se nazývá černucha setá. Jedná se přitom o kuchyňskou ingredienci, jež může pomoci s mnoha neduhy. Původ černuchy seté Černucha setá je rostlina z čeledi pryskyřníkovitých, jejíž původní domovinou […]