Rizoto: Tradiční italské jídlo, které u nás často není připravováno správně
Světové pokrmy

Rizoto: Tradiční italské jídlo, které u nás často není připravováno správně

Rizoto je italské jídlo, které se dlouho připravuje i u nás. Často se nicméně nepřipravuje správně, protože je nutné dodržet přesný postup. Původ rizota Rizoto je jídlo, které se původně připravovalo v Itálii. Pokrm, jehož základem […]

Oregano není jen koření. Pomáhá také s mnoha neduhy
Koření a dochucovadla

Oregano není jen koření. Pomáhá také s mnoha neduhy

Oregano je koření, které se vyrábí z nati dobromysli obecné. Nedodává přitom pouze lepší chuť připravovaným pokrmům, ale má i příznivé účinky na zdraví. Původ dobromysli obecné Dobromysl obecná je rostlina, která původně rostla ve […]

Hořčice pomáhá trávení. Pozor ale na její složení
Koření a dochucovadla

Hořčice pomáhá trávení. Pozor ale na její složení

Hořčice patří mezi nejrozšířenější dochucovadla. V současné době si je možné i v ČR zakoupit řadu druhů, z nichž některé jsou zdravější než jiné. Historie používání hořčice Hořčice je dochucovadlo z mletých hořčičných semínek, které člověk používá tisíce let. […]

Zdravější rajskou omáčku si lze připravit snadno a rychle
Světové pokrmy

Zdravější rajskou omáčku si lze připravit snadno a rychle

Rajská omáčka patří mezi typické pokrmy české kuchyně, ačkoli se nejedná o náš „vynález“. Připravit si ji přitom lze podle tradiční receptury, nicméně použít je možné i zdravější ingredience. Původ rajské omáčky Rajčata se dnes […]

Balzamikový ocet: kvalitní dochucovadlo, které zraje 12 let v dřevěných sudech
Koření a dochucovadla

Balzamikový ocet: kvalitní dochucovadlo, které zraje 12 let v dřevěných sudech

Balzamikový ocet patří mezi dochucovadlo a vyniká vysokou kvalitou. Musíte se ovšem zaměřit na zralé varianty, které v běžných supermarketech tak snadno neseženete. Původ balzamikového octa Balzamikový ocet je vlastně vinný ocet, který se vyrábí z vinného […]

Kletzenbrot: ovocný chléb, který patří k nejstarším vánočním moučníkům vůbec
Světové pokrmy

Kletzenbrot: ovocný chléb, který patří k nejstarším vánočním moučníkům vůbec

Kletzenbrot patří mezi tradiční vánoční pochoutky. Ovocný chléb, který se dnes připravuje především v Rakousku, je navíc nejen chutný, ale obsahuje také spoustu zdravých ingrediencí. Původ kletzenbrotu Ovocný chléb je populární v jižním Německu, Rakousku a na […]

Česká kolínka jsou vlastně italské makaróny. Připravit si je lze různými způsoby
Pečivo a těstoviny

Česká kolínka jsou vlastně italské makaróny. Připravit si je lze různými způsoby

Makaróny jsou těstoviny, které jsou kratší, duté a mohou být i zahnuté. Jedná se tak vlastně i o česká kolínka, která jsou u nás velmi oblíbená. Původ makarónů Makaróny jsou druhem těstovin, který pochází z Itálie. […]

Historie těstovin začíná už v 1. století našeho letopočtu. S rajčaty se poprvé setkaly až o mnoho let později
Pečivo a těstoviny

Historie těstovin začíná už v 1. století našeho letopočtu. S rajčaty se poprvé setkaly až o mnoho let později

Pravděpodobně téměř nikdo z nás nemůže říci, že by v životě neochutnal těstoviny. Špagety, farfalle, tortellini, lasagne, gnocchi a mnoho dalších druhů této suroviny, která se připravuje z mouky a vody, znají lidé po celém […]

Špagety carbonara: pokrm z Itálie, který si Češi dělají po svém
Světové pokrmy

Špagety carbonara: pokrm z Itálie, který si Češi dělají po svém

Špagety carbonara jsou italským jídlem, které se proslavilo po celém světě. Na mnoha místech se ovšem příprava dosti liší od původní receptury. Původ špaget carbonara Špagety carbonara jsou jídlem z italské kuchyně, které je rozšířené především […]