Ačokča: Paprikookurka, která proniká i do české kuchyně
Zelenina

Ačokča: Paprikookurka, která proniká i do české kuchyně

Ačokča patří mezi zeleninu, která sice v ČR prozatím není příliš známá, ale začíná se to pomalu měnit. Jedná se totiž o zajímavou kuchyňskou ingredienci. Původ a rozšíření ačokči Ačokča je zelenina, která v České republice určitě […]

Grep: zdravé ovoce, které ale může být i nebezpečné
Ovoce

Grep: zdravé ovoce, které ale může být i nebezpečné

Grep je tropické citrusové ovoce, které je u nás tak trochu ve stínu pomerančů, limetek a citrónů. Ovšem neoprávněně. Původ grapefruitu Grapefruit (zkráceně grep) není jen název pro zdravé ovoce, ale také pro dřevinu, na […]

Crème brûlée: lahodný dezert „oblíbený od Paříže po Peorii"
Světové pokrmy

Crème brûlée: lahodný dezert „oblíbený od Paříže po Peorii“

Crème brûlée je vynikající dezert, který se stal v posledních desetiletích oblíbeným po celém světě. Jeho příprava přitom není nijak složitá. Původ crème brûlée Crème brûlée je dezert, jehož původní domovinou je Francie. První zmínky o něm […]

Jicama: „mexický tuřín“ s příjemnou chutí jablek a vlašských ořechů
Zelenina

Jicama: „mexický tuřín“ s příjemnou chutí jablek a vlašských ořechů

Jicama je u nás dosti neznámou zeleninou, která zaujme příjemnou chutí. Navíc je lehce stravitelná a zároveň má nízkou kalorickou hodnotu. Původ jicamy Jicama je rostlina z čeledi bobovitých a původně pochází z Mexika. Někdy se jí […]

Brambůrky (chipsy): enormně nezdravá pochutina, jež existuje i v šílených variantách
Pochutiny

Brambůrky (chipsy): enormně nezdravá pochutina, jež existuje i v šílených variantách

Brambůrky neboli chipsy jsou aktuálně velmi oblíbenou pochutinou. Bohužel. Jsou totiž velmi nezdravé, neboť obsahují mnoho škodlivých látek. Původ brambůrků O původu hranolků panují různé příběhy. Jeden říká např. to, že je připravil natruc známá […]

Cheesecake: vynikající dezert, který je oblíbený už 2 500 let
Pochutiny

Cheesecake: vynikající dezert, který je oblíbený už 2 500 let

Cheesecake je dosti známým dezertem, který si člověk připravoval už dávno předtím, než se na Zemi objevil jistý Ježíš Nazaretský. Původ cheesecakeu Cheesecake je dezert, jehož původ vás možná překvapí. Pochází totiž ze starověkého Řecka. […]

Jakon: chutná zelenina i nízkoenergetické sladidlo
Zelenina

Jakon: chutná zelenina i nízkoenergetické sladidlo

Jakon je zelenina se sladkou chutí, která může mít kladný vliv na mnohé neduhy. Navíc pro ni v kuchyni naleznete rozličná uplatnění. Původ jakonu Jakon je rostlina, která původně pochází z Jižní Ameriky, a to z teplých oblastí […]

Amarantové pukance: zdravá alternativa za popcorn
Semena a ořechy

Amarantové pukance: zdravá alternativa za popcorn

Amarantové pukance se mohou stát výživnou součástí cereálních snídaní a svačinek. Jedná se totiž o zdravou a chutnou potravinu. Původ amarantu Amarant jsou malá semínka rostliny nazývané laskavec, která původně pochází ze Střední Ameriky, kde […]

Tacos: tradiční mexický pokrm, který si lze připravit zdravěji
Světové pokrmy

Tacos: tradiční mexický pokrm, který si lze připravit zdravěji

Tacos je tradiční pokrm z Mexika, který je oblíbený i v českých kuchyních. Můžete si ho přitom připravit v mnoha variantách, a to i velmi zdravých. Původ tacos Tacos je tradičním mexickým jídlem, které se jako mnoho jiných […]