Jimeto.cz
  • Domů
  • Bylinky, rostlinky
  • Maso
  • Mořské plody
  • Mléčné výrobky
  • Ovoce
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Pečivo, těstoviny
  • Pochutiny
  • Koření
  • Obiloviny
  • Luštěniny
  • Semena, ořechy
  • Světové pokrmy
    • Světové kuchyně
  • Evropa
  • Asie
  • Jižní Amerika
  • Střední Amerika
  • Severní Amerika
  • Afrika
  • Austrálie
  • Česko
  • Itálie
  • Francie
HomeObiloviny

Obiloviny

Špalda: prastarý druh pšenice, který pomáhá imunitě i trávení
Obiloviny

Špalda: prastarý druh pšenice, který pomáhá imunitě i trávení

11. 2. 2021 Petr Jiránek 0

Pšenice špalda je prastará obilnina, která se opět začíná dostávat do popředí zájmu. Je totiž nutričně bohatá, dobře stravitelná a pomáhá s některými neduhy. Původ pšenice špaldy Špalda je prastarým druhem pšenice, jejíž původní domovinu asi […]

Seitan: pšeničný lepek, který je výrazně stravitelnější než bílé pečivo
Obiloviny

Seitan: pšeničný lepek, který je výrazně stravitelnější než bílé pečivo

1. 2. 2021 Petr Jiránek 0

Seitan je vlastně pšeničný lepek, proti kterému se v posledních letech výrazně brojí. Je se ale v tomto případě něčeho obávat? Původ seitanu Ačkoli by se mohlo zdát, že je seitan novinkou moderního způsobu stravování, opak je […]

Black rice
Obiloviny

Černá rýže obsahuje více účinných látek než její „konkurentky“

22. 7. 2020 Petr Jiránek 0

Černá rýže je potravinou, která se v posledních letech začíná prosazovat na úkor své rozšířenější bílé „konkurentky“. Je totiž zdravější. Původ černé rýže Rýže patří mezi nejstarší kulturní plodiny na světě, když byla člověkem pěstována už […]

2-24292660
Obiloviny

Bulgur: zdravá příloha, která se stále častěji používá na místo rýže

8. 7. 2020 Petr Jiránek 0

Bulgur je potravinou, která se stává v české kuchyni stále využívanější. Jedná se totiž o zdravou přílohu, jíž lze využít např. na místo rýže. Původ bulguru Pšenice patří mezi nejstarší kulturní rostliny vůbec. Člověk ji tedy […]

Hnědá rýže je nutričně výrazně hodnotnější než bílá
Obiloviny

Hnědá rýže je nutričně výrazně hodnotnější než bílá

22. 3. 2020 Petr Jiránek 0

Rýže patří k nejrozšířenějším potravinám na světě. Většina lidí v ČR ovšem používá bílou variantu, která je nutričně daleko méně hodnotná než hnědá rýže. Původ rýže Rýže je rostlina z čeledi lipnicovitých, kam patří rovněž pšenice, ječmen, žito, […]

Teff - velmi zdravá obilovina, obsahuje 2× více železa než celozrnná pšenice
Obiloviny

Teff – velmi zdravá obilovina, obsahuje 2× více železa než celozrnná pšenice

7. 10. 2019 Petr Jiránek 0

Teff je tradiční název pro semena miličky habešské. Ačkoli se v České republice prozatím nejedná o příliš známou obilovinu, ve světě už je někdy označována za potravinu 21. století. Původ miličky habešské Rod milička (Eragrostis) existuje […]

Amarant: bezlepková potravina, která se hodí na celou řadu receptů
Obiloviny

Amarant: bezlepková potravina, která se hodí na celou řadu receptů

21. 7. 2019 Petr Jiránek 0

Amarant patří mezi pseudoobiloviny, neobsahuje tedy lepek. Naopak se v něm vyskytuje mnoho účinných látek, přičemž disponuje oříškovou chutí a snadnou stravitelností. Původ amarantu Amarant jsou malá semena rostliny, která se nazývá laskavec (Amaranthus sp.) a […]

Pohanka je obilovina, která získává na oblibě
Obiloviny

Pohanka: velmi zdravá potravina vhodná při bezlepkové dietě

28. 6. 2019 admin 0

Pohanka se na našem území používá již mnoho staletí. Velký „boom“ ovšem zažívá především v poslední době, protože výtečně zapadá do trendu zdravého stravování. Původ a výskyt pohanky Pohanka (Fagopyrum) pochází z Číny, odkud se rozšířila do […]

Quinoa je zdravá luštěnina
Obiloviny

Quinoa: zdravá obilovina vhodná do polévek, salátů, smoothies nebo jako příloha

21. 5. 2019 admin 0

Quinoa jsou semena merlíku chilského. Ačkoli bývají někdy řazena mezi obiloviny, ve skutečnosti se jedná o pseudoobilovinu, která je zdravá a široké využití má rovněž v kuchyni. Původ merlíku chilského Quinoa jsou semena rostliny zvané merlík […]

Divoká indiánská rýže
Obiloviny

Divoká rýže ve skutečnosti není rýže. Jedná se ale o velmi zdravou potravinu

28. 2. 2019 admin 0

Současná doba přeje experimentování, což platí i pro oblast stravování. Stále více se tak začínají prosazovat potraviny, které ještě v nedávné době skoro nikdo neznal. Patří mezi ně i divoká rýže. Historie divoké rýže Divoká […]

Navigace pro příspěvky

1 2 »

Sledujte nás i nadále:

  • Facebook
  • Instagram

Nejnovější články:

  • Britská kuchyně je stále považována za velmi nezdravou. Možná neoprávněně
    Britská kuchyně je stále považována za velmi nezdravou. Možná neoprávněně
    25. 2. 2021 0
  • Pečený čaj: zdravý ovocný nápoj, který zahřeje děti i dospělé
    Pečený čaj: zdravý ovocný nápoj, který zahřeje děti i dospělé
    24. 2. 2021 0
  • Chlupaté knedlíky: tradiční příloha, jíž si lze připravit netradičně. Třeba s cuketou
    Chlupaté knedlíky: tradiční příloha, jíž si lze připravit netradičně. Třeba s cuketou
    23. 2. 2021 0
  • Datlový sirup: zdravé sladidlo, které si zamilují i děti
    Datlový sirup: zdravé sladidlo, které si zamilují i děti
    22. 2. 2021 0
  • Vanad: neznámý stopový prvek, který je ale důležitý pro zdraví dětí i dospělých
    Vanad: neznámý stopový prvek, který je ale důležitý pro zdraví dětí i dospělých
    18. 2. 2021 0
  • Černý kořen: zdravá zelenina, která prý navíc může zabíjet hady
    Černý kořen: zdravá zelenina, která prý navíc může zabíjet hady
    17. 2. 2021 0
  • Žemlovka: sladký nákyp, který si nemusíte připravit pouze s jablky
    Žemlovka: sladký nákyp, který si nemusíte připravit pouze s jablky
    16. 2. 2021 0
  • Pekanové ořechy mohou dopomoci ke zhubnutí i krásnější pokožce
    Pekanové ořechy mohou dopomoci ke zhubnutí i krásnější pokožce
    15. 2. 2021 0
  • Špalda: prastarý druh pšenice, který pomáhá imunitě i trávení
    Špalda: prastarý druh pšenice, který pomáhá imunitě i trávení
    11. 2. 2021 0
  • Penízovka sametonohá (enoki) je jednou z nejchutnějších hub. Navíc roste i v zimě
    Penízovka sametonohá (enoki) je jednou z nejchutnějších hub. Navíc roste i v zimě
    10. 2. 2021 0


O nás

Náš web Jimeto.cz vám denně přináší informace z úžasného světa jídel a nápojů.
Nejnovější články
  • Britská kuchyně je stále považována za velmi nezdravou. Možná neoprávněně
  • Pečený čaj: zdravý ovocný nápoj, který zahřeje děti i dospělé
  • Chlupaté knedlíky: tradiční příloha, jíž si lze připravit netradičně. Třeba s cuketou
  • Datlový sirup: zdravé sladidlo, které si zamilují i děti
  • Vanad: neznámý stopový prvek, který je ale důležitý pro zdraví dětí i dospělých
Důležité informace
  • Informace o webu
  • Reklama na webu
  • Zásady ochrany osobních údajů
Vyhledávání:
  • Informace o webu / Kontakty
  • Zásady ochrany osobních údajů
  • Reklama na webu

Copyright © 2021 | Jimeto.cz