Historie šampaňského sahá až do 5. století. Vyvíjelo se v průběhu mnoha let
Nápoje a alkohol

Historie šampaňského sahá až do 5. století. Vyvíjelo se v průběhu mnoha let

Šampaňské si jednou za čas dopřeje každý z nás. Jedná se o alkoholický nápoj, kterým obvykle oslavujeme nějakou vzácnou příležitost, ať už se jedná o přípitek na silvestra, oslavu narozenin, narození nového člena rodiny, nebo […]

Zabijačka: Starodávná společenská událost, které současnost nepřeje
Zajímavosti

Zabijačka: Starodávná společenská událost, které současnost nepřeje

Ještě relativně nedávno představovala zabijačka nejen způsob zajištění masa na zimu, ale i významnou společenskou událost. V současnosti však počet domácích zabijaček klesá. Historie zabijaček sahá hluboko do minulosti. Web Fér potravina uvádí, že první masné […]

Francie nebyla první, kdo propadl žabím stehýnkům. Předběhla ji Velká Británie
Recepty

Francie nebyla první, kdo propadl žabím stehýnkům. Předběhla ji Velká Británie

Historie konzumace žabích stehýnek je mnohem záhadnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Ač jsou jako „žabožrouti“ označováni Francouzi, v tom, kdo jako první v Evropě propadl kouzlu žab, je nejspíš předběhli Britové. Podle záznamů […]

Vepřo knedlo zelo jako národní pokrm? Neznala ho Rettigová ani Neruda
Recepty

Vepřo knedlo zelo jako národní pokrm? Neznala ho Rettigová ani Neruda

Jeden z nejčastěji uváděných „národních“ pokrmů ve skutečnosti žádným národním pokrmem není. Vepřové s knedlíkem a se zelím se do české kuchyně dostalo překvapivě pozdě. Vepřo knedlo zelo je určitě české národní jídlo, nebo ne? První […]

Svíčky se do ní sice nedávají, ale spojitost s nimi má. Připravte si poctivou svíčkovou nebo její zdravější verzi
Recepty

Svíčky se do ní sice nedávají, ale spojitost s nimi má. Připravte si poctivou svíčkovou nebo její zdravější verzi

Kdo by neznal jeden z nejtypičtějších českých pokrmů. Svíčková na smetaně je tu s námi již několik století a pochutnat si můžeme nejen na její „klasické“ verzi, ale i na různých zdravějších úpravách. Podle šéfkuchaře Lukáše Ende, […]

Základy Halloweenu položili již Keltové. Na jeho rozšíření měla velký podíl církev
Zajímavosti

Základy Halloweenu položili již Keltové. Na jeho rozšíření měla velký podíl církev

V Halloweenu se mísí křesťanské a pohanské prvky, a ačkoliv se podoba oslav napříč státy liší, podstata zůstává stejná. V tento den má docházet k prolínání světa živých a mrtvých. Halloween se slaví 31. října a jeho […]

Historie čajových sáčků: S prvním si zákazníci nevěděli rady. Pyramidový tvar je nejlepší
Nápoje a alkohol

Historie čajových sáčků: S prvním si zákazníci nevěděli rady. Pyramidový tvar je nejlepší

Čaj prošel v průběhu let různými změnami v přípravě. Jednou z nejvýznamnějších byl vynález čajového sáčku, který radikálně změnil způsob, jakým čaj pijeme. Jeho vznik však byl iniciován nedorozuměním. Legenda praví, že čaj objevil čínský […]

Historie kaviáru: Dříve běžný pokrm je dnes symbolem luxusu. Co vedlo k prudkému nárůstu cen?
Ryby a mořské plody

Historie kaviáru: Dříve běžný pokrm je dnes symbolem luxusu. Co vedlo k prudkému nárůstu cen?

Kaviár si spojujeme s luxusem, avšak nebylo tomu tak vždy. Dříve šlo o celkem běžný pokrm. Co zapříčinilo prudký nárůst cen, kvůli kterému se kaviár stal symbolem bohatství?   Kaviár jsou neoplozené rybí jikry, přičemž pravý […]

Jak se jedlo za časů svatého Václava? Do domků se nevešla ani kuchyně, ve stravě dominovala mouka
Zajímavosti

Jak se jedlo za časů svatého Václava? Do domků se nevešla ani kuchyně, ve stravě dominovala mouka

V dobách sv. Václava, tedy v 10. století, byl jídelníček a způsob života velmi odlišný od toho, co známe dnes. Bydlení bylo malé a téměř bez vybavení. Stravu tvořilo především to, co lidé sami vypěstovali. […]