Halušky původně sloužily k věštění. Připravte si jejich vegetariánskou cuketovou verzi
Recepty

Halušky původně sloužily k věštění. Připravte si jejich vegetariánskou cuketovou verzi

Brynzové halušky jsou tradičním pokrmem našich slovenských sousedů. Samozřejmě se však připravují v mnoha úpravách. My si dnes uvaříme cuketové halušky. Ale co začít tím, kdy se vlastně halušky poprvé objevily? Oficiální slovenské zdroje zasazují konzumaci […]

Stravování za Karla IV.: Kaše jen pro bohaté a revoluce v pekařství
Zajímavosti

Stravování za Karla IV.: Kaše jen pro bohaté a revoluce v pekařství

Vláda Karla IV. byla díky absenci válek obdobím blahobytu pro chudý lid. V potravinářství navíc došlo k malé revoluci: vznik mlýnů výrazně zasáhl do produkce i spotřeby pečiva. A nenasytné strávníky musela krotit církev. Sladit mohli jen […]

Historie bujónových kostek: Velkou roli při vzniku i rozšíření hrála armáda
Zajímavosti

Historie bujónových kostek: Velkou roli při vzniku i rozšíření hrála armáda

Díky relativně nízké ceně, snadnému a rychlému použití a intenzivní chuti je bujon oblíbenou přísadou v kuchyních prakticky na všech kontinentech. Kde se ale vývar v kostce vzal? Žádný novodobý výmysl Abychom pochopili, jak si […]

George Washington Carvel pomohl americkým farmářům a naučil Ameriku milovat arašídy
Zajímavosti

George Washington Carvel pomohl americkým farmářům a naučil Ameriku milovat arašídy

George Washington Carvel je v Americe spojovaný především s domorodou zemědělskou technikou, při niž zavedl masové pěstování arašídů. V raném americkém zemědělství zanechal výrazné stopy. Kdo byl zemědělský průkopník Carvel se narodil v Missouri někdy […]

Pirohy: Polské národní jídlo s kořeny na Dálném východě. Původně byly určeny jen dělníkům
Světové pokrmy

Pirohy: Polské národní jídlo s kořeny na Dálném východě. Původně byly určeny jen dělníkům

Když se řekne pirohy, asi každý si okamžitě vybaví chutné typicky polské jídlo. Najdou se ale mezi námi i tací, kteří sice o slovíčku pirohy někdy slyšeli, ale vlastně pořádně netuší, co si pod ním […]

Tapioka: Rostlina z tropů, která má za sebou tisíciletou historii a přináší nejednu zdravotní výhodu
Zajímavosti

Tapioka: Rostlina z tropů, která má za sebou tisíciletou historii a přináší nejednu zdravotní výhodu

Znáte tapioku? Pro mnoho lidí je to neznámý pojem, se kterým nemají zkušenosti. Jde o rostlinu milující subtropické podmínky, jejíž historie sahá opravdu hodně daleko. Oblíbit si ji mohou nejen lidé trpící na intoleranci lepku, […]

Historie britského odpoledního pití čaje: Panovníci se zasloužili o jeho rozšíření
Nápoje a alkohol

Historie britského odpoledního pití čaje: Panovníci se zasloužili o jeho rozšíření

Odkud se vzala britská obliba čaje o páté? Koho napadlo přidat do nápoje mléko? Možná, že tento zvyk není tak úplně anglický. Důležitou roli hrály také Francie a Portugalsko. Typy odpoledního čaje Existují tři základní […]

Croissant: Francouzským se stal, až když byl vyroben z listového těsta. Tvar půlměsíce je opředen legendou
Světové pokrmy

Croissant: Francouzským se stal, až když byl vyroben z listového těsta. Tvar půlměsíce je opředen legendou

Když si představíte nadýchaný croissant čerstvě vytažený z trouby, určitě se vám okamžitě začnou sbíhat sliny. Milujeme ho prostě jen tak, někteří mu neodolají na snídani lehce potřenému ovocnou marmeládou a další ho zbožňují s […]

Walt Disney: Než se stal úspěšným, padl až na samé dno. Byl tak chudý, že musel jíst jídlo pro psy
Celebrity

Walt Disney: Než se stal úspěšným, padl až na samé dno. Byl tak chudý, že musel jíst jídlo pro psy

Dneska by jeho jméno neznal jen málokdo. Ne vždy se ale vyhříval na výsluní a jeho život ani zdaleka nebyl od prvního okamžiku úspěšný. Ba spíše naopak. Musel padnout na dno, aby se mohl dostat […]

Hranolky: Vede se mnoho zvěstí o jejich vzniku. Typická příloha, kterou si přivlastňuje kde kdo
Světové pokrmy

Hranolky: Vede se mnoho zvěstí o jejich vzniku. Typická příloha, kterou si přivlastňuje kde kdo

Známe je asi úplně všichni. Všichni jsme je pravděpodobně minimálně jednou ochutnali. A většina z nás se netají tím, že si je s chutí dopřeje pokaždé, když na ně dostane chuť. Ať už doma, nebo […]