Vepřo knedlo zelo jako národní pokrm? Neznala ho Rettigová ani Neruda
Recepty

Vepřo knedlo zelo jako národní pokrm? Neznala ho Rettigová ani Neruda

Jeden z nejčastěji uváděných „národních“ pokrmů ve skutečnosti žádným národním pokrmem není. Vepřové s knedlíkem a se zelím se do české kuchyně dostalo překvapivě pozdě. Vepřo knedlo zelo je určitě české národní jídlo, nebo ne? První […]

Svíčky se do ní sice nedávají, ale spojitost s nimi má. Připravte si poctivou svíčkovou nebo její zdravější verzi
Recepty

Svíčky se do ní sice nedávají, ale spojitost s nimi má. Připravte si poctivou svíčkovou nebo její zdravější verzi

Kdo by neznal jeden z nejtypičtějších českých pokrmů. Svíčková na smetaně je tu s námi již několik století a pochutnat si můžeme nejen na její „klasické“ verzi, ale i na různých zdravějších úpravách. Podle šéfkuchaře Lukáše Ende, […]

Základy Halloweenu položili již Keltové. Na jeho rozšíření měla velký podíl církev
Zajímavosti

Základy Halloweenu položili již Keltové. Na jeho rozšíření měla velký podíl církev

V Halloweenu se mísí křesťanské a pohanské prvky, a ačkoliv se podoba oslav napříč státy liší, podstata zůstává stejná. V tento den má docházet k prolínání světa živých a mrtvých. Halloween se slaví 31. října a jeho […]

Historie čajových sáčků: S prvním si zákazníci nevěděli rady. Pyramidový tvar je nejlepší
Nápoje a alkohol

Historie čajových sáčků: S prvním si zákazníci nevěděli rady. Pyramidový tvar je nejlepší

Čaj prošel v průběhu let různými změnami v přípravě. Jednou z nejvýznamnějších byl vynález čajového sáčku, který radikálně změnil způsob, jakým čaj pijeme. Jeho vznik však byl iniciován nedorozuměním. Legenda praví, že čaj objevil čínský […]

Historie kaviáru: Dříve běžný pokrm je dnes symbolem luxusu. Co vedlo k prudkému nárůstu cen?
Ryby a mořské plody

Historie kaviáru: Dříve běžný pokrm je dnes symbolem luxusu. Co vedlo k prudkému nárůstu cen?

Kaviár si spojujeme s luxusem, avšak nebylo tomu tak vždy. Dříve šlo o celkem běžný pokrm. Co zapříčinilo prudký nárůst cen, kvůli kterému se kaviár stal symbolem bohatství?   Kaviár jsou neoplozené rybí jikry, přičemž pravý […]

Jak se jedlo za časů svatého Václava? Do domků se nevešla ani kuchyně, ve stravě dominovala mouka
Zajímavosti

Jak se jedlo za časů svatého Václava? Do domků se nevešla ani kuchyně, ve stravě dominovala mouka

V dobách sv. Václava, tedy v 10. století, byl jídelníček a způsob života velmi odlišný od toho, co známe dnes. Bydlení bylo malé a téměř bez vybavení. Stravu tvořilo především to, co lidé sami vypěstovali. […]

Historie slovenské kuchyně: Pivo teklo proudem, kaviár se zpočátku neuchytil
Zajímavosti

Historie slovenské kuchyně: Pivo teklo proudem, kaviár se zpočátku neuchytil

Slovensko má nejen bohatou historii a krásnou přírodu, ale také zajímavou kuchyni, která odráží mnoholetý vývoj a vlivy různých kultur. Zjistěte, jakým trikem dostal Ludvík XVI. mezi lid brambory a proč se pivo těšilo takové […]

Restaurace pod taktovkou socialismu: Rozdělení do cenových skupin a chlebíčky z automatu
Zajímavosti

Restaurace pod taktovkou socialismu: Rozdělení do cenových skupin a chlebíčky z automatu

Za dob socialismu neměli lidé zdaleka tolik možností, jak trávit volný čas, a proto byly návštěvy restaurací vítanou společenskou aktivitou. I když tehdejší gastronomie neměla nejlepší pověst, na některé podniky dodnes nostalgicky vzpomínáme. V minulém […]

Historie drive-thru restaurací: O prvenství se vedou spory. McDonald's s vydáváním jídel do aut vyčkával
Zajímavosti

Historie drive-thru restaurací: O prvenství se vedou spory. McDonald’s s vydáváním jídel do aut vyčkával

Přijet, objednat, převzít a zase odjet, to vše bez nutnosti vystrčit nohu z auta. Tak by se dal popsat koncept drive-thru podniků neboli prodejen jídla z okénka do aut. Kdo s touto myšlenkou přišel jako první a inspiroval […]