Má smysl foukat do horkého jídla? Zjistěte, co na to říká věda
Zajímavosti

Má smysl foukat do horkého jídla? Zjistěte, co na to říká věda

Někteří lidé se spokojí s konzumací zbytků jídla přímo z lednice. Jiní dávají přednost horkému jídlu. Navzdory těmto rozdílům si však většina lidí pravděpodobně na horké jídlo fouká, aby ho ochladili. Ale opravdu foukání pomáhá? […]

Staročeská couračka: Ideální jídlo pro zimní dny. Dá se jíst s klobásou i bez masa
Recepty

Staročeská couračka: Ideální jídlo pro zimní dny. Dá se jíst s klobásou i bez masa

Jako couračka je někdy chápána omáčka z mléka, smetany a zelí. Mnohem častěji ale lidé takto nazývají polévku, která se může podávat z vydlabaného chleba. Za starých časů se prý podávala především v zimě, a […]

Na cizrnových karbanátcích si pochutnají nejen vegetariáni. Připravte si je snadno a rychle
Luštěniny

Na cizrnových karbanátcích si pochutnají nejen vegetariáni. Připravte si je snadno a rychle

Když jsem se chystala trávit silvestr a letošní Nový rok u známých, měla jsem trochu obavy z toho, že jsou vegetariáni. Nedovedla jsem si představit, co budeme tři dny jíst, když nebude žádné maso. Nakonec […]

Pohanka
Recepty

Valašský kontrabáš: Jídlo, které vás naučí milovat pohanku. Můžete si připravit i vegetariánskou verzi

Regionální pokrmy jsou často postaveny na plodinách, kterým se v dané oblasti nejvíce daří. Valašsko bylo kdysi přímo vyhlášeno pohankou, která se tam pěstovala opravdu ve velkém. Není proto divu, že se stala součástí jednoho […]

kure
Recepty

Peruánské kuře se dočkalo moderní variace a stalo se jedním z nejoblíbenějších jídel ve Spojených státech

Původně se kuřecí pokrm „Pollo a la Brasa“ připravoval na dřevěném uhlí na grilu. Maso bylo na povrchu téměř černé, ochucené jen solí a jedlo se rukama. Až do sedmdesátých let minulého století šlo o […]

Carnitas
Recepty

Carnitas: Trhané maso, které pořádně křupe a je jednoduché na přípravu

Mexická kuchyně patří mezi ty nejzajímavější kuchyně světa. Domorodé tradice se tam totiž kdysi setkaly s evropskou kuchyní, kterou tam přinesli kolonizátoři. Jedním z typických mexických pokrmů je carnitas, tedy trhané vepřové maso, které jistě […]