cockova polevka
Luštěniny

Lentejas con chorizo: Chutná španělská čočková polévka je zajímavou variantou té české

Jak už to u Španělů bývá, rádi dávají do pokrmů svou tradiční masovou pochoutku chorizo. Jde o uzeninu z vepřového masa pocházející z Pyrenejského poloostrova. Velice často je součástí různých vařených pokrmů. Pro chorizo je typickým kořením […]

Fromage de tete
Recepty

Fromage de tête: Elegantní způsob, jak se Francouzi snažili pojmenovat jídlo z prasečích hlav

Jídlo podobné huspenině nebo zabijačkovému sulcu má celou řadu názvů. Kromě hlavového sýra je to také lisovaná hlava, mramorovaná hlava nebo pâté de tête. Vepřová delikatesa je oblíbená v různých variantách v mnoha evropských zemích a zřejmě […]

Mallorca: Sladký španělský chléb, jehož přípravu ovlivnilo pronásledování židů katolickou církví
Recepty

Mallorca: Sladký španělský chléb, jehož přípravu ovlivnilo pronásledování židů katolickou církví

Máme pro vás další recept na sladký druh pečiva, tentokrát se zaměříme na španělský chléb mallorca. Za jeho vznik vděčíme pravděpodobně židům a díky poměrně snadné přípravě se hodí na domácí pečení. Odkud se mallorca […]

Jednoduchá finská polévka: Losos patří mezi nejzdravější potraviny. Využijte jeho přínosy
Recepty

Jednoduchá finská polévka: Losos patří mezi nejzdravější potraviny. Využijte jeho přínosy

Losos, oblíbená tučná ryba, je nejen plný živin, ale může také snižovat rizikové faktory některých onemocnění. Poté, co si představíme pár z těchto zdravotních přínosů, si ukážeme recept na lososovou polévku. Prospěšné látky, které najdete v lososu […]

houbova polevka
Recepty

Maďarská houbová polévka pro každou příležitost je tou správnou vzpruhou, když je venku pošmourno

Tato houbová polévka má snadnou přípravu, a pokud není po ruce zásoba lesních hub, dobře poslouží i žampiony. Polévka krásně zahřeje na těle i na duši a dobře zasytí. Pokud má být připravena jako jediné […]

Pohanka
Recepty

Valašský kontrabáš: Jídlo, které vás naučí milovat pohanku. Můžete si připravit i vegetariánskou verzi

Regionální pokrmy jsou často postaveny na plodinách, kterým se v dané oblasti nejvíce daří. Valašsko bylo kdysi přímo vyhlášeno pohankou, která se tam pěstovala opravdu ve velkém. Není proto divu, že se stala součástí jednoho […]

Fasolada: Vyzkoušejte tradiční řeckou polévku z fazolí a rajčat. Hezky vás nakopne
Recepty

Fasolada: Vyzkoušejte tradiční řeckou polévku z fazolí a rajčat. Hezky vás nakopne

Fasolada je jedno z nejoblíbenějších zimních jídel v Řecku. Je to hustá a krémová polévka z bílých fazolí a rajčat. Lahodná a výživná fasolada, připravená od základu z čerstvých surovin, se snad brzy stane součástí […]

Patatas_bravas
Recepty

Patatas bravas: Brambory na španělský způsob, které si můžete dát jako hlavní jídlo i přílohu

Tapas můžeme popsat jako jednohubky či malé občerstvení, které je typické pro španělskou kuchyni. My pro vás dnes máme recept na téměř nejtypičtější druh tohoto pokrmu, který nese název patatas bravas. S touto bramborovou pochoutkou […]