cisarsky trhanec
Světové pokrmy

Zapeklitý původ císařského trhance, ke kterému se váže hned několik legend

V Rakousku, kde císařský trhanec vznikl, si tuto národní specialitu lze objednat ve vídeňských kavárnách jako dezert, ale běžně se podává i jako hlavní jídlo a není nic složitého si tuto jednoduchou dobrotu, která byla na […]

zapecene_brambory
Recepty

Upečte si o víkendu francouzské brambory podle Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich je kuchař, restauratér, autor kuchařek, a především hodně zábavný moderátor svých kuchařských pořadů. A to se stal kuchařem jen proto, že ho nevzali na střední školu. Málokdo ví, že byl členem reprezentačního baseballového […]

Poznejte výhody sýru Jarlsberg. Je bohatý na vitamíny i aminokyseliny
Mléčné výrobky

Poznejte výhody sýru Jarlsberg. Je bohatý na vitamíny i aminokyseliny

Sýry neodmyslitelně patří do našeho jídelníčku. Každému může chutnat něco trochu jiného – někdo neodolá klasice v podobě eidamu, další miluje hermelín a jiný si pochutná na vysokoprocentním sýru, jehož chuť může být příjemně nasládlá. Všichni […]

Nahlédněte pod pokličku tradiční stravy Aboridžinců. Nebudou chybět housenky ani hadi
Světové kuchyně

Nahlédněte pod pokličku tradiční stravy Aboridžinců. Nebudou chybět housenky ani hadi

Domorodí Australané se po tisíce let živili „jídlem buše“ (anglicky bushfood), což je pojem zastřešující stravu z místních plodů, semen, jedlých částí rostlin, hub a živočichů. Pojďme se na jejich tradiční stravu podívat blíže. Pokrmy v souladu […]

Pirohy: Polské národní jídlo s kořeny na Dálném východě. Původně byly určeny jen dělníkům
Světové pokrmy

Pirohy: Polské národní jídlo s kořeny na Dálném východě. Původně byly určeny jen dělníkům

Když se řekne pirohy, asi každý si okamžitě vybaví chutné typicky polské jídlo. Najdou se ale mezi námi i tací, kteří sice o slovíčku pirohy někdy slyšeli, ale vlastně pořádně netuší, co si pod ním […]

Francouzská cibulačka: Z pokrmu pro chudé se stalo tradiční jídlo s bohatou historií, které je opředeno legendou
Světové pokrmy

Francouzská cibulačka: Z pokrmu pro chudé se stalo tradiční jídlo s bohatou historií, které je opředeno legendou

Když se řekne cibulačka, většině lidí se okamžitě začnou sbíhat sliny. Tradiční polévka, kterou si mnozí spojují s romantickou Francií. Kde se cibulačka vzala a jakou historii má tahle oblíbená dobrota za sebou? A co […]

Sisig: Kulinářský poklad z Filipín obsahuje nakrájené prasečí uši. Přesto si toto jídlo vysloužilo mezinárodní uznání
Světové pokrmy

Sisig: Kulinářský poklad z Filipín obsahuje nakrájené prasečí uši. Přesto si toto jídlo vysloužilo mezinárodní uznání

Pokud někdy zavítáte na Filipíny a dostanete pozvání od místního ke stolu, pravděpodobně při jídle zaslechnete tagalskou frázi „Kain ne“, která v překladu znamená „pojďme jíst“. Jde o laskavé gesto a v podstatě neodmyslitelnou součást […]