Jimeto.cz
  • Domů
  • Bylinky, rostlinky
  • Maso
  • Mořské plody
  • Mléčné výrobky
  • Ovoce
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Pečivo, těstoviny
  • Pochutiny
  • Koření
  • Obiloviny
  • Luštěniny
  • Semena, ořechy
  • Světové pokrmy
    • Světové kuchyně
  • Evropa
  • Asie
  • Jižní Amerika
  • Střední Amerika
  • Severní Amerika
  • Afrika
  • Austrálie
  • Česko
  • Itálie
  • Francie
HomeStřední Evropa

Střední Evropa

Perník: pardubický pochází z Hradce Králové, obsahovat může i zapečené šváby
Pochutiny

Perník: pardubický pochází z Hradce Králové, obsahovat může i zapečené šváby

13. 1. 2021 Petr Jiránek 0

Perník je oblíbenou pochutinou dětí i dospělých. Kolem tohoto sladkého pečiva existuje mnoho zajímavých skutečností, o nichž jste možná vůbec netušili. Původ perníku Perník je sladkým pečivem, jež se v určité formě vyrábělo už ve starověku […]

Kremrole si lze připravit na Silvestra i jako slanou dobrotu
Pochutiny

Kremrole si lze připravit na Silvestra i jako slanou dobrotu

30. 12. 2020 Petr Jiránek 0

Kremrole jsou sladké pečivo, které se především dříve připravovalo při slavnostních příležitostech. Připravit si přitom lze také slanou variantu. Původ kremrolí Kremrole jsou cukrovinkou, která pochází z Rakouska-Uherska. Odtud se rozšířily do dalších částí Evropy a […]

Silvestrovský ovar si lze připravit s přílohou, které se říká vejmrda
Maso

Silvestrovský ovar si lze připravit s přílohou, které se říká vejmrda

29. 12. 2020 Petr Jiránek 0

Ovar je jednoduchý a rychlý pokrm, který se tradičně připravuje na Silvestra. Letos si jej můžete udělat např. s vejmrdou, což je název pro jednu z příloh. Tradice hodování na Silvestra Zatímco na Vánoce se podle […]

Tradiční pokrmy, které se připravují na Boží hod vánoční a na Štěpána
Zvyky a obyčeje

Tradiční pokrmy, které se připravují na Boží hod vánoční a na Štěpána

25. 12. 2020 Petr Jiránek 0

Na Boží hod vánoční i na Štěpána se v mnoha rodinách připravují tradiční pokrmy, které si lze připravit s různými přílohami. Boží hod vánoční a svátek svatého Štěpána Boží hod vánoční (25. prosince) je den, během nějž […]

Vidět zlaté prasátko aneb půst může být zdravý nejen na Štědrý den
Zvyky a obyčeje

Vidět zlaté prasátko aneb půst může být zdravý nejen na Štědrý den

23. 12. 2020 Petr Jiránek 0

Zlaté prasátko je česká vánoční tradice. Údajně jej uvidí ten, kdo se na Štědrý den postí. Půst přitom může být zdraví, neboť přispívá k očistě organismu. Původ tradice Vidět zlaté prasátko může ten, kdo se na […]

Krkonošské kyselo si lze na Štědrý den připravit i z netradičních ingrediencí
Světové pokrmy

Krkonošské kyselo si lze na Štědrý den připravit i z netradičních ingrediencí

22. 12. 2020 Petr Jiránek 0

Krkonošské kyselo je polévka, na níž si i na Štědrý den pochutnávali naši předci. Dnes navíc při její přípravě můžete použít netradiční, ale zdravé ingredience. Původ kysela Kyselo je tradiční polévka, které je oblíbená především […]

Tuzemák se hodí do cukroví. Může být ale nebezpečný
Nápoje a alkohol

Tuzemák se hodí do cukroví. Může být ale nebezpečný

14. 12. 2020 Petr Jiránek 0

Tuzemák (dříve tuzemský rum) je alkoholický nápoj, který je náhražkou pravého rumu. Přidává se sice do cukroví, ale jeho složení není neproblematické. Historie tuzemáku Pravý rum je alkoholický nápoj, který se připravuje destilací z melasy nebo […]

Pracny (medvědí tlapky) si lze připravit výrazně zdravěji
Cukroví

Pracny (medvědí tlapky) si lze připravit výrazně zdravěji

10. 12. 2020 Petr Jiránek 0

Pracny neboli medvědí tlapky jsou cukrovím, které je v českých domácnostech velmi oblíbené. Letos si přitom můžete připravit zdravější variantu. Původ medvědích tlapek Pracny neboli medvědí tlapky jsou cukrovím, které je na Vánoce oblíbené v mnoha českých […]

Pučálka: zapomenutý postní pokrm, který je opravdu zdravý
Světové pokrmy

Pučálka: zapomenutý postní pokrm, který je opravdu zdravý

9. 12. 2020 Petr Jiránek 0

Pučálka je staročeské jídlo, které je spojováno hlavně s Velikonocemi, ale jedl se rovněž na Vánoce. Jedná se přitom o opravdu zdravý pokrm. Původ pučálky Pučálka je staročeským pokrmem, o němž existují zmínky již z 15. století. […]

Vinná klobása: symbol zimního slunovratu, který byste měli zpracovat do 48 hodin
Maso

Vinná klobása: symbol zimního slunovratu, který byste měli zpracovat do 48 hodin

1. 12. 2020 Petr Jiránek 0

Vinná klobása patří mezi tradiční vánoční pokrmy. Vztahuje se totiž k zimnímu slunovratu. Ovšem pozor! Měli byste ji zkonzumovat co nejdříve. Původ vinné klobásy Klobásy se dle hliněných tabulek vyráběly už ve starověku. Záznamy o vinné […]

Navigace pro příspěvky

1 2 … 9 »

Sledujte nás i nadále:

  • Facebook
  • Instagram

Nejnovější články:

  • Stamppot: příloha z Nizozemska, která je velmi zdravá a hodí se do chladného počasí
    Stamppot: příloha z Nizozemska, která je velmi zdravá a hodí se do chladného počasí
    19. 1. 2021 0
  • Maracuja: „Kristovo“ ovoce, které obsahuje 2,5× více železa než citrón
    Maracuja: „Kristovo“ ovoce, které obsahuje 2,5× více železa než citrón
    18. 1. 2021 0
  • Norská kuchyně je poměrně zdravá. Ochutnat lze navíc velmi zajímavé pokrmy
    Norská kuchyně je poměrně zdravá. Ochutnat lze navíc velmi zajímavé pokrmy
    14. 1. 2021 0
  • Perník: pardubický pochází z Hradce Králové, obsahovat může i zapečené šváby
    Perník: pardubický pochází z Hradce Králové, obsahovat může i zapečené šváby
    13. 1. 2021 0
  • Ragú: pokrm, který jste v pravé podobě možná nikdy neochutnali
    Ragú: pokrm, který jste v pravé podobě možná nikdy neochutnali
    12. 1. 2021 0
  • Krevety nejsou jen skvělé. Zároveň jde o výtečný zdroj živin s minimem kalorií
    Krevety nejsou jen skvělé. Zároveň jde o výtečný zdroj živin s minimem kalorií
    11. 1. 2021 0
  • Samahan: výrazný ájurvédský nápoj, který pomáhá (nejen) při virových onemocněních
    Samahan: výrazný ájurvédský nápoj, který pomáhá (nejen) při virových onemocněních
    7. 1. 2021 0
  • Jaboticaba: hrozivý hroznový strom, který plodí zdravé ovoce
    Jaboticaba: hrozivý hroznový strom, který plodí zdravé ovoce
    6. 1. 2021 0
  • Popcorn: občerstvení, které může být dietní i extrémně nezdravé
    Popcorn: občerstvení, které může být dietní i extrémně nezdravé
    5. 1. 2021 0
  • Reishi: „houbu nesmrtelnosti“, která pomáhá zvýšit imunitu
    Reishi: „houbu nesmrtelnosti“, která pomáhá zvýšit imunitu
    4. 1. 2021 0


O nás

Náš web Jimeto.cz vám denně přináší informace z úžasného světa jídel a nápojů.
Nejnovější články
  • Stamppot: příloha z Nizozemska, která je velmi zdravá a hodí se do chladného počasí
  • Maracuja: „Kristovo“ ovoce, které obsahuje 2,5× více železa než citrón
  • Norská kuchyně je poměrně zdravá. Ochutnat lze navíc velmi zajímavé pokrmy
  • Perník: pardubický pochází z Hradce Králové, obsahovat může i zapečené šváby
  • Ragú: pokrm, který jste v pravé podobě možná nikdy neochutnali
Důležité informace
  • Informace o webu
  • Reklama na webu
  • Zásady ochrany osobních údajů
Vyhledávání:
  • Informace o webu / Kontakty
  • Zásady ochrany osobních údajů
  • Reklama na webu

Copyright © 2021 | Jimeto.cz