Česnečka pomáhá. Připravit si lze i variantu pro efektivní podporu imunity

Krémová česnečka (zdroj: samaphotostock.cz)

Česneková polévka neboli česnečka patří mezi tradiční pokrmy (nejen) české kuchyně. Můžete si přitom připravit i enormně zdravou variantu.

Původ česnečky

Najít původ česnečky není vůbec jednoduché, protože se dnes připravuje na mnoha místech světa (včetně Mexika). V každém případě je česneková polévka (sopa de ajo) tradičním pokrmem ve Španělsku, takže může pocházet právě z Pyrenejského poloostrova. Od počátku své existence má každopádně pověst chudé polévky. Její výhoda nicméně spočívá v tom, že je nenáročná na suroviny i přípravu. Navíc může být dosti zdravá.

Základ česnekové polévky

Česnečka je skutečně tvořena pouze několika ingrediencemi, které jsou navíc běžně dostupné. Základem je pochopitelně česnek a pak už jsou potřeba pouze brambory a chleba. Polévku je vhodné dochutit solí, pepřem, kmínem, případně dalším kořením (např. petrželí), ale v podstatě stačí pouze tyto ingredience. Někdy se však samozřejmě používají i další suroviny jako vejce nebo sýr.

Speciální česnečka

Kromě klasické česnekové polévky si je možné připravit i některé originální varianty. Mezi ně nepochybně patří krémová česnečka, která pochází z francouzské kuchyně. Její součástí je mléko a smetana. Pokud si ovšem chcete připravit polévku, která skutečně zatočí s viry či bakteriemi, přidejte do ní kromě česneku i kájenský pepř, zázvor, cibule, tymián, kokosové mléko a citrónová šťáva. Tato polévka je tedy nejen účinná, ale má také pořádný říz.

Česneková polévka z hlediska zdraví

Česnečka je už ve svém základu zdravou polévkou. Česnek je dokonce někdy považován za všelék. Slouží např. jako prevence únavy, je bohatý na antioxidanty a navíc detoxikuje organismus. Dokonce se někdy hovoří také o protirakovinných účincích. Česnek však především obsahuje složky jako germanium, selen či vitamíny B1 a B6, které zlepšují funkci imunitního systému. Pokud si navíc připravíte výše zmíněnou speciální česnečku, obranyschopnost organismu podpoříte ještě efektivněji.

Tradiční zelňačka z červeného zelí zasytí i zahřeje v sychravých dnech

Zajímavosti o česnečce

  • Česnekové polévce se u nás dříve říkalo úkrop či oukrop. Původně se přitom připravoval tak, že se utřený česnek zalil horkou vodou a do ní se nalámal suchý chleba.
  • Česnečce se v některých nářečích říká rovněž česnekačka.
  • Tradiční španělská sopa de ajo obsahuje česnek, chléb, vejce, kuřecí vývar, ale také sherry (alkoholický nápoj z bílých hroznů).
  • Česnečka je tradičním prostředkem proti kocovině. Především silná polévka pomáhá léčit důsledky nadměrného pití.
  • Pokud chcete, aby si česnek zachoval co nejvíce účinných látek, přidejte ho do polévky až na samý závěr vaření. Tepelná úprava totiž jednotlivé složky ničí.

Co jíst na posílení imunity. Možností existuje mnoho

Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 30
  •  
  •  
  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*