Francouzská cibulová pomazánka: Chutná skvěle s bagetou i krajícem českého chleba
Recepty

Francouzská cibulová pomazánka: Chutná skvěle s bagetou i krajícem českého chleba

Francouzi jsou sice proslulí především vínem a sýry, nicméně vynikající dělají také pomazánky. Třeba ta cibulová je skvělá na bagetky a určitě vám bude chutnat také k tradičnímu českému krajíci chleba. Možná vám cibulová pomazánka […]

Ladyfingers: Sušenky ve tvaru dámských prstů, které si zamiloval i car Petr Veliký
Recepty

Ladyfingers: Sušenky ve tvaru dámských prstů, které si zamiloval i car Petr Veliký

Ladyfingers, piškotové sušenky ve tvaru dámských prstů, mají původ spojený s francouzskou a italskou kulturou. Sušenky ladyfingers se staly oblíbenými po celém světě a určitě si je zamilujete i vy. Ladyfingers jsou tradiční sladké piškotové […]

Ganache: Na úžasný čokoládový krém stačí pouhé dvě ingredience. O jeho původu ale panují nejasnosti
Recepty

Ganache: Na úžasný čokoládový krém stačí pouhé dvě ingredience. O jeho původu ale panují nejasnosti

Čokoládový krém ganache přesně vystihuje věta: V jednoduchosti je krása. Pouhé dvě ingredience vykouzlí neodolatelnou polevu či náplň, bez níž by se neobešla spousta skvělých receptů. Ganache je čokoládový krém tvořený v základní podobě pouze čokoládou a […]

Francouzský pomerančový dort: Přípravu osvěžujícího dezertu pro horké letní dny zvládne každý
Recepty

Francouzský pomerančový dort: Přípravu osvěžujícího dezertu pro horké letní dny zvládne každý

Tento jednoduchý recept na pomerančový dort je sladkou obměnou klasického citrusového koláče, který se prodává v cukrárnách po celém světě. Pomerančová šťáva a kůra dodá dortu osvěžující chuť, a proto se skvěle hodí na léto. […]

Za dijonskou hořčici vděčíme Římanům. Změnila se ale její klíčová surovina
Zajímavosti

Za dijonskou hořčici vděčíme Římanům. Změnila se ale její klíčová surovina

Dijonská hořčice, známá svou jedinečnou chutí a světle žlutou barvou, má dlouhou historii. V tomto článku se podíváme na její původ, výrobu a změny, kterými prošla, než se stala oblíbenou po celém světě. Tradiční recept […]

Francouzská bageta se dostala na seznam UNESCO. Recept na její přípravu je překvapivě snadný
Zajímavosti

Francouzská bageta se dostala na seznam UNESCO. Recept na její přípravu je překvapivě snadný

Bageta a Francie jsou spolu neodmyslitelně spojeny. A přestože je bageta v posledních letech na ústupu kvůli rozmachu kváskového pečiva, nyní její pozice pravděpodobně posílí. UNESCO ji totiž zařadilo na seznam „nehmotného kulturního dědictví“. Pizza, […]

Francouzská cibulačka: Z pokrmu pro chudé se stalo tradiční jídlo s bohatou historií, které je opředeno legendou
Světové pokrmy

Francouzská cibulačka: Z pokrmu pro chudé se stalo tradiční jídlo s bohatou historií, které je opředeno legendou

Když se řekne cibulačka, většině lidí se okamžitě začnou sbíhat sliny. Tradiční polévka, kterou si mnozí spojují s romantickou Francií. Kde se cibulačka vzala a jakou historii má tahle oblíbená dobrota za sebou? A co […]

Croissant: Francouzským se stal, až když byl vyroben z listového těsta. Tvar půlměsíce je opředen legendou
Světové pokrmy

Croissant: Francouzským se stal, až když byl vyroben z listového těsta. Tvar půlměsíce je opředen legendou

Když si představíte nadýchaný croissant čerstvě vytažený z trouby, určitě se vám okamžitě začnou sbíhat sliny. Milujeme ho prostě jen tak, někteří mu neodolají na snídani lehce potřenému ovocnou marmeládou a další ho zbožňují s […]

Foie gras: Z násilného krmení hus a kachen vznikl kulinářský poklad. Francouzská delikatesa je chráněna zákonem
Světové pokrmy

Foie gras: Z násilného krmení hus a kachen vznikl kulinářský poklad. Francouzská delikatesa je chráněna zákonem

Paštika z foie gras je považována za vrcholný kulinářský požitek, za královnu všech paštik. A to je samozřejmě znát i na ceně, za jakou se tato francouzská delikatesa prodává. Foie gras znamená francouzsky „tučná játra“ […]