Hořčice pomáhá trávení. Pozor ale na její složení
Koření a dochucovadla

Hořčice pomáhá trávení. Pozor ale na její složení

Hořčice patří mezi nejrozšířenější dochucovadla. V současné době si je možné i v ČR zakoupit řadu druhů, z nichž některé jsou zdravější než jiné. Historie používání hořčice Hořčice je dochucovadlo z mletých hořčičných semínek, které člověk používá tisíce let. […]

Crème brûlée: lahodný dezert „oblíbený od Paříže po Peorii"
Světové pokrmy

Crème brûlée: lahodný dezert „oblíbený od Paříže po Peorii“

Crème brûlée je vynikající dezert, který se stal v posledních desetiletích oblíbeným po celém světě. Jeho příprava přitom není nijak složitá. Původ crème brûlée Crème brûlée je dezert, jehož původní domovinou je Francie. První zmínky o něm […]

Absinth: nápoj, jenž byl dlouho zakázán. Je prý halucinogenní a vyvolává násilí
Nápoje a alkohol

Absinth: nápoj, jenž byl dlouho zakázán. Je prý halucinogenní a vyvolává násilí

Absinth je alkoholický nápoj, kolem něhož se utvořila spousta mýtů. Díky nim byl dokonce na dlouhou dobu zakázán v mnoha zemích světa. Původ absinthu Absinth je alkoholický nápoj, který se vyrábí z bylinek. První zmínky o něm […]

Ragú: pokrm, který jste v pravé podobě možná nikdy neochutnali
Světové pokrmy

Ragú: pokrm, který jste v pravé podobě možná nikdy neochutnali

Ragú je pokrmem, který je často zaměňován s jinými jídly. Mnozí lidé ho tak nikdy v pravé podobě neochutnali, ač jsou přesvědčeni o opaku. Jaký je původ pokrmu? Ragú je pokrmem, který mnozí lidé spojují s Itálií. V širším […]

Francouzské madlenky budou skvělé jako vánoční pečivo
Pečivo a těstoviny

Francouzské madlenky budou skvělé jako vánoční pečivo

Francouzské madlenky jsou pečivem, které je na západě Evropy velmi populární. Hodí se také jako vánoční dobrota, jíž si ostatně letos můžete snadno připravit. Původ madlenek Madlenky jsou tradiční vánoční cukrovinkou, jejíž původ lze zřejmě […]

Majonéza: do bramborového salátu lze použít zdravější varianty
Koření a dochucovadla

Majonéza: do bramborového salátu lze použít zdravější varianty

Majonéza je nedílnou součástí české kuchyně, přičemž se používá i při přípravě „vánočního“ bramborového salátu. Lze přitom použít i zdravější varianty. Původ majonézy Majonéza vznikla podle všeho už v 18. století a zasloužili se o ni […]

Bešamelová omáčka: základ pro mnohé pokrmy, který si lze připravit zdravěji
Světové pokrmy

Bešamelová omáčka: základ pro mnohé pokrmy, který si lze připravit zdravěji

Bešamelová omáčka neboli bešamel je velmi jednoduchá a může tvořit základ mnoha dalších pokrmů. Navíc si ji lze připravit zdravěji. Původ bešamelové omáčky Ačkoli je bešamelová omáčka tradičním pokrmem francouzské kuchyně, její původ musíme zřejmě […]

Kuře Marengo: Oblíbený pokrm Napoleona Bonaparte
Světové pokrmy

Kuře Marengo: Oblíbený pokrm Napoleona Bonaparte

Kuře Marengo patří již zhruba 200 let mezi velmi ceněné delikatesy. Tento pokrm je navíc nejen chutný, ale mohou si ho dát i milovníci zdravého životního stylu. Původ kuřete Marengo Tento recept bývá dáván do […]