Ladyfingers: Sušenky ve tvaru dámských prstů, které si zamiloval i car Petr Veliký

Zdroj: Shutterstock

Ladyfingers, piškotové sušenky ve tvaru dámských prstů, mají původ spojený s francouzskou a italskou kulturou. Sušenky ladyfingers se staly oblíbenými po celém světě a určitě si je zamilujete i vy.

Ladyfingers jsou tradiční sladké piškotové sušenky ve tvaru dámského prstu a jejich historie sahá až do 11. století ve Francii. V Itálii jsou známé jako Savoiardi, což lze přeložit jako „ze Savojska“.

Toto jméno pravděpodobně odkazuje na nejstarší výrobnu sušenek ladyfingers ve Francii, kterou byl podle Biscuit People dům Savoy.

Odkud ladyfingers pochází?

I když je za místo původu ladyfingers obecně považována Francie, existuje několik verzí toho, kdy a kde byly poprvé vyrobeny. Jedna z legend říká, že recept pochází z rodu Savojských z 11. století ve Francii.

Historikové se domnívají, že se recept rozšířil po celé Evropě díky sňatkům potomků Berty Savojské (1051 až 1081) s evropskou královskou rodinou, píše What´s Cooking America. Od té doby se jim říká oficiální dvorní sušenky. Podle jiné teorie mají sušenky pocházet z italské oblasti Piemontese.

K sušenkám se váže několik zajímavých příběhů. Jeden z nich vypráví, že car Petr, tehdy známý jako ruský Veliký, spolu se svou manželkou, carevnou Kateřinou, navštívil francouzského krále Ludvíka XV. Byli pohoštěni sušenkami „lady finger“, které jim tak chutnaly, že se rozhodli koupit pekaře a poslat ho do Petrohradu, aby tuto proslulou pochoutku vyráběl dál.

Ladyfingers se také používají jako součást složitějších dezertů, jako jsou tiramisu a čokoládové dorty. Často jsou také namáčeny do likéru, cukrového sirupu nebo espressa.

Recept na ladyfingers

Na sušenky ladyfingers si připravte 2 ½ hrnku polohrubé mouky, 225 gramů másla, ¼ hrnku krystalového cukru, 1 hrnek velmi jemně nasekaných ořechů, 2 lžíce vanilky nebo 1 lžičku vanilkového extraktu a moučkový cukr.

Předehřejte troubu na 180 ⁰C a vyložte plechy pečicím papírem. Utřete máslo s krystalovým cukrem. Přidejte mouku, vanilku a nasekané ořechy a dobře promíchejte. Z těsta vytvarujte sušenky ve tvaru prstů. Pečte v předehřáté troubě přibližně 30 minut. Teplé sušenky obalte v moučkovém cukru. Nechte vychladnout.

Zdroj: Biscuit People, What´s Cooking America, Taste Atlas

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz