Bez bakterií a plísní by nebyl ani sýr. Jeho konzumací do sebe dostáváte celé společenství mikroorganismů
Mléčné výrobky

Bez bakterií a plísní by nebyl ani sýr. Jeho konzumací do sebe dostáváte celé společenství mikroorganismů

Když vezmete do ruky kus sýra, držíte ve skutečnosti obrovskou mikrobiální společnost. Právě mikrobi stojí za vznikem sýru, jeho barvou a chutí a díky nim existuje nepřeberné množství jeho druhů. Moderní vs. tradiční výroba K […]

Pule: Sýr z oslího mléka je nejdražší na světě. Za jeho výrobou stojí 100 ohrožených a ručně dojených oslů
Mléčné výrobky

Pule: Sýr z oslího mléka je nejdražší na světě. Za jeho výrobou stojí 100 ohrožených a ručně dojených oslů

Pule neboli „magareći sir“ je srbský sýr vyrobený z mléka balkánského osla. Pule je nejen extrémně vzácný, ale také nejdražší sýr na světě. Pochází z oslí rezervace Zasavica, z farmy, kde se ručně dojí asi […]

Sýr Chhurpi: Himálajský poklad byl vytvořen před tisíci lety v odlehlých oblastech. Lze ho jíst až 20 let
Mléčné výrobky

Sýr Chhurpi: Himálajský poklad byl vytvořen před tisíci lety v odlehlých oblastech. Lze ho jíst až 20 let

Odlehlá himálajská vesnice Parvathy Kund je zahalená do hustého závoje šedé mlhy a vypadá opuštěně. A právě zde si lze pořídit sýr, o kterém se říká, že je nejtvrdším sýrem na světě. O původu sýra […]

Ghí jako mírně dekadentní surovina, která vylepší i obyčejný pokrm, a ještě poslouží k masáži
Mléčné výrobky

Ghí jako mírně dekadentní surovina, která vylepší i obyčejný pokrm, a ještě poslouží k masáži

Ghí je přepuštěné máslo a je nepostradatelné v indické kuchyni. Je to také šikovná přísada, kterou můžete mít po ruce pro další použití. Ghí se vyrábí pomalým dušením másla, dokud se všechna jeho vlhkost neodpaří […]

Korsický roh hojnosti aneb gastronomické poklady, které stojí za objevení
Mléčné výrobky

Korsický roh hojnosti aneb gastronomické poklady, které stojí za objevení

Korsika je nazývána malým kouskem ráje, který zabloudil k moři. Nabízí nejen ideální klima, ale i divoce krásnou krajinu, vřelé lidi a velice osobitou a rozmanitou kuchyni. Široká škála místních specialit zahrnuje uzeniny z původní […]

Sýr Torta del Casar: Pevná kůrka skrývá tekutý poklad. Ne nadarmo je přirovnávaný k misce plné tekuté sýrové pochoutky
Mléčné výrobky

Sýr Torta del Casar: Pevná kůrka skrývá tekutý poklad. Ne nadarmo je přirovnávaný k misce plné tekuté sýrové pochoutky

Ve španělském regionu Extremadura vzniká neobyčejný sýr, který je vyhledávanou delikatesou všech labužníků oceňujících produkty z ovčího mléka. Pevná kůrka skrývá tekutý poklad Přestože má tento výjimečný sýr na pohled pevnou kůrku, jde o velice […]

Jaké sýry si lze bez rizika dopřát během těhotenství
Mléčné výrobky

Jaké sýry si lze bez rizika dopřát během těhotenství

Nejkrásnější období v životě ženy je spojeno s celou řadou doporučení, co je v těhotenství vhodné jíst a co naopak ne. Jde především o potraviny, které by mohly způsobit vážné problémy nejen ženě, ale i […]

Sýr je nejčastěji kradeným jídlem ve světě. Ročně se ho ukradne přes 203 milionů kilogramů
Mléčné výrobky

Sýr je nejčastěji kradeným jídlem ve světě. Ročně se ho ukradne přes 203 milionů kilogramů

Jídlo se krade dnes a denně po celém světě. Napadlo by vás ale, že nejčastěji kradenou potravinou je sýr? Podle statistik jsou ročně ukradena 4 procenta světového sýra. Sýrový průmysl představuje poměrně lukrativní byznys. Točí […]

Sýr mniší hlava: Typické servírování mnohé zarazí. O jeho původu se dodnes vedou spekulace i po 800 letech
Mléčné výrobky

Sýr mniší hlava: Typické servírování mnohé zarazí. O jeho původu se dodnes vedou spekulace i po 800 letech

O původu názvu jednoho z mnoha švýcarských sýrů se dodnes vedou spekulace. Tête de Moine je polotvrdý velice aromatický sýr, který se ze Švýcarska vyváží do celého světa, ale ten nejlepší se dá ochutnat samozřejmě […]

Pokud servírujete sýry na stůl přímo z lednice, dopouštíte se velké chyby. Dělejte to správně a chuťové pohárky vám poděkují
Domácnost

Pokud servírujete sýry na stůl přímo z lednice, dopouštíte se velké chyby. Dělejte to správně a chuťové pohárky vám poděkují

Zauzený, plísňový, čerstvý, měkký, tvrdý, polotvrdý, tavený, tvarohový, smetanový. O čem je řeč? O sýru, který ve svých nesčetných a rozmanitých variantách nabízí různé chutě, textury, konzistence a vůně. Sýr v jakékoli podobě má své […]