hovezi maso
Maso

Maso wagyu je hodně drahé. Přesto jde o produkt, za který si lidé rádi připlatí

Wagyu je japonské masné plemeno skotu, které pochází z původního asijského skotu. Přitom původně šlo o tažná zvířata, která se vyznačovala vysokou odolností. Právě tato zvířata měla větší množství intramuskulárních tukových buněk, které způsobují „mramorování“ masa. […]

salmorejo
Recepty

Salmorejo: Studená rajčatová polévka ze španělské Córdoby zpestří a odlehčí jídelníček

Salmorejo je také někdy označovaná jako ardoria nebo ardorío. Jde o tradiční polévku, která je oblíbená hlavně v jižních oblastech Španělska. Je známá pro svěží chuť, která je oblíbená hlavně v teplém období, ale stejně dobře poslouží, pokud je třeba ubrat […]

ryzovy dezert
Světové kuchyně

Rýžový nákyp s osmi poklady: Vyzkoušejte tradiční čínský dezert prosperity

Základem tradičního čínského dezertu je osm druhů ovoce nebo ořechů, které jsou uspořádané na vrcholku kopečku dušené sladké rýže. Dezert je součástí dlouhé tradice jídel soustředěných kolem čísla osm, které je symbolem pro prosperitu. Některé příběhy […]

bobotie
Recepty

Bobotie. Netradiční africký pokrm, v němž využijete mleté maso, ale i meruňkový džem

Bobotie nebo bobotjie je jihoafrický pokrm připravovaný v jedné pánvi nebo zapékací míse. Základem pokrmu je mleté maso. Pro tento pokrm je ideální použít mleté hovězí nebo jehněčí. V jednom pokrmu se spolu snoubí sladká, pikantní, kyselá i slaná […]

Co se podává na čínský nový rok: Inspirujte se a dopřejte si k jídlu symbol dlouhověkosti nebo štěstí
Světové kuchyně

Co se podává na čínský nový rok: Inspirujte se a dopřejte si k jídlu symbol dlouhověkosti nebo štěstí

Rodina je základem čínské společnosti, což je patrné z významu, který se přikládá novoroční hostině. Na vymýšlení jídelníčku si tedy dávají obzvláště záležet. Ačkoli v každém regionu panují jiné zvyky, existují některá společná jídla, která […]

Mezi cantuccini a mandlovými suchárky je zásadní rozdíl. Obojí však chutná skvěle
Pochutiny

Mezi cantuccini a mandlovými suchárky je zásadní rozdíl. Obojí však chutná skvěle

Cantuccini jsou v Itálii velmi oblíbené sušenky, které se servírují s kávou nebo vínem. V Česku se můžete setkat také s mandlovými suchárky, které jsou italským sušenkám do značné míry podobné. Co jsou cantuccini? Cantuccini jsou malé italské sušenky […]

Kam se hrabe vánočka. Zkuste si upéct drážďanskou vánoční štolu, je ten nejvyšší čas
Recepty

Kam se hrabe vánočka. Zkuste si upéct drážďanskou vánoční štolu, je ten nejvyšší čas

Tradice pečení vánočních štol v Drážďanech je velmi stará. I když se dříve připravovala bez másla a symbolizovala dítě Kristovo, její dnešní podoba získala chráněné označení. Pokud se však do Drážďan nechystáte a vánočka vás už […]

Víte, co je pošírování? Možná vás překvapí, co vše lze touto metodou vaření připravit
Světové kuchyně

Víte, co je pošírování? Možná vás překvapí, co vše lze touto metodou vaření připravit

Čeština obsahuje spoustu krásných a zajímavých slov. Některá člověk nikdy neslyšel, u jiných si zase neumí vybavit přesný význam. A jedním takovým je pošírování. Asi byste uhodli, že se toto slovo týká jídla a vaření, […]