Česká kolínka jsou vlastně italské makaróny. Připravit si je lze různými způsoby
Pečivo a těstoviny

Česká kolínka jsou vlastně italské makaróny. Připravit si je lze různými způsoby

Makaróny jsou těstoviny, které jsou kratší, duté a mohou být i zahnuté. Jedná se tak vlastně i o česká kolínka, která jsou u nás velmi oblíbená. Původ makarónů Makaróny jsou druhem těstovin, který pochází z Itálie. […]

Historie těstovin začíná už v 1. století našeho letopočtu. S rajčaty se poprvé setkaly až o mnoho let později
Pečivo a těstoviny

Historie těstovin začíná už v 1. století našeho letopočtu. S rajčaty se poprvé setkaly až o mnoho let později

Pravděpodobně téměř nikdo z nás nemůže říci, že by v životě neochutnal těstoviny. Špagety, farfalle, tortellini, lasagne, gnocchi a mnoho dalších druhů této suroviny, která se připravuje z mouky a vody, znají lidé po celém […]

Středomořská dieta: Dopřejte si skleničku i sladkosti a zhubněte. Má to ale jeden háček
Hubnutí

Středomořská dieta: Dopřejte si skleničku i sladkosti a zhubněte. Má to ale jeden háček

Středomořská dieta je jednoduchý dietní plán, díky kterému se vám podaří nejen zhubnout, ale především udržet své tělo v kondici a dopřát mu veškeré vitamíny a látky, které potřebuje. Neexistuje žádný jednotný návod na to, […]

Francouzské madlenky budou skvělé jako vánoční pečivo
Pečivo a těstoviny

Francouzské madlenky budou skvělé jako vánoční pečivo

Francouzské madlenky jsou pečivem, které je na západě Evropy velmi populární. Hodí se také jako vánoční dobrota, jíž si ostatně letos můžete snadno připravit. Původ madlenek Madlenky jsou tradiční vánoční cukrovinkou, jejíž původ lze zřejmě […]

2-26869717
Pečivo a těstoviny

Shirataki: konjakové těstoviny, které velmi podporují hubnutí

Shirataki jsou těstoviny z hlíz zmijovce indického. Jedná se přitom o velmi zdravou potravinu, která pomáhá s hubnutím. Původ zmijovce indického Zmijovec indický, který je známý i pod názvem konjak/konjac, původně pochází z tropických deštných pralesů Asie. V současné […]

Těstoviny mohou být zdravé, ale také extrémně kalorické
Pečivo a těstoviny

Těstoviny mohou být zdravé, ale také extrémně kalorické

Těstoviny patří mezi nejpoužívanější přílohy k různým pokrmům. Některé sice mohou být zdravé, další ale obsahují nadměrné množství kalorií. Odkud vlastně pocházejí? Pokud bychom se čtenářů zeptali, z jaké země těstoviny pocházejí, mnoho z nich by zřejmě po […]

Bílé pečivo je u nás stále velmi rozšířené. Takřka však postrádá výživovou hodnotu
Pečivo a těstoviny

Bílé pečivo je u nás stále velmi rozšířené. Takřka však postrádá výživovou hodnotu

Chléb, rohlíky i housky bychom nalezli v mnoha domácnostech. Většinou by se přitom jednalo o bílé pečivo, jež je u nás nejrozšířenější, zároveň je ale z výživového hlediska problematické. Pečivo jako součást lidských dějin Člověk si připravuje […]

Právě upečený chléb v místní pekárně
Pečivo a těstoviny

Chléb: oblíbená potravina, které se u nás denně vyrobí 1 milion kusů

Ačkoli se k nám v posledních desetiletích dostávají pochutiny z celého světa, mezi nejpoužívanější potraviny stále patří tradiční chléb. Jak si ale ukážeme, i přes jeho oblíbenost nejde o zcela neproblematické pečivo. Chléb doprovází lidstvo […]

Zajímavosti o žitném chlebu
Pečivo a těstoviny

Celozrnný žitný chléb: zdravější volba pro ty, kteří chtějí zhubnout

V posledních desetiletích byl nejprodávanějším pečivem chléb z bílé pšeničné mouky, k jehož vykynutí se používá aktivní droždí. Dnes se ovšem začínáme opět vracet k celozrnnému kváskovému pečivu, mezi které patří i žitný chléb. Historie […]

Croissant máslové pečivo
Pečivo a těstoviny

Croissant: pečivo, které se stále více stává pevnou součástí našich snídaní

S croissanty zahajují den lidé na mnoha místech světa včetně České republiky. Pojďme se tedy podívat do historie tohoto pečiva a řekneme si o něm i spoustu dalších zajímavých informací. Pohled do historie croissantu Možná […]