placky
Pečivo a těstoviny

Křesné placky patří mezi lidové pečivo našich babiček. Krajově mají i jiné názvy a trochu vylepšené receptury

Placky, které se v jiných regionech nazývaly třeba křeháčky, křesné pekáče, hnětánky, krajance nebo přesné pagáče, mají jedno společné. Jde o levné jídlo a původ lze hledat v chudých krajích, kde si lidé nemohli dopřát chléb. Dnes […]

slany kolac
Pečivo a těstoviny

Vegetariánské slané koláče poslouží jako snídaně, svačinka nebo lehký oběd. Výběr je opravdu štědrý

Výběr slaných koláčů je opravdu pestrý a vzhledem k poptávce vznikají další nápady, jak si takové jídlo dopřát. Pro praktické kuchaře je samozřejmě základem listové těsto, ale jsou i jiné možnosti. Výhodou těchto koláčů je i […]

slunecnice
Pečivo a těstoviny

Slunečnicová semínka jsou chutná a zdravá. Upečte si z nich rychlý chléb

Mezi největší přednosti přidávání slunečnicových semínek do jídla patří pozvolnější uvolňování cukru a snížení hladiny cukru v krvi. Ze slunečnicových semínek lze vyrobit i mouku, ta může být zdravější variantou mouky v celé řadě pokrmů. Zkuste si […]

syrovy chleb
Pečivo a těstoviny

Sýrový chléb: Zkuste domácí pečivo, které vám nestihne ztvrdnout

Pečení chleba není přímo nutností, ale mnoho lidí v něm našlo zálibu. Jde spíše o koníček, který ocení celá rodina. V období pandemie začali péct i lidé, kteří sotva občas zavítali do kuchyně. V obrovském výběru receptů […]

Migas: Jídlo chudých Španělů, které se připravuje ze zbytků chleba
Pečivo a těstoviny

Migas: Jídlo chudých Španělů, které se připravuje ze zbytků chleba

Milovníci španělské kuchyně při představení následujícího receptu pravděpodobně zajásají. Vynikající migas je pokrm, který si hned zamilujete, přitom jde ale vlastně o jídlo ze zbytků a dříve se jednalo o jídlo úplně těch nejchudších Španělů. […]

grissini
Pečivo a těstoviny

Jak se dostaly na jídelní stůl italské grissini? Dodnes se v malých italských pekárnách vyrábí tradičními postupy

V celé řadě italských restaurací je běžné, že jsou hostům servírované chlebové tyčinky, zvané grissini. Hosté je dostanou doprostřed stolu, většinou zabalené jen v ubrousku, pokud jde o malou klasickou restauraci. Tyčinky nechybí na žádném stole Větší […]

Kanapky se zkaramelizovanou cibulkou či krůtími játry. Dokonalé pohoštění pro letošní silvestr
Pečivo a těstoviny

Kanapky se zkaramelizovanou cibulkou či krůtími játry. Dokonalé pohoštění pro letošní silvestr

Jednohubky jsou moc malé, chlebíčky se ale zase špatně drží a drobí. Pokud se chcete přátelům, které zvete na silvestrovskou párty, opravdu zavděčit, ideální volbou jsou kanapky. Jde o trochu větší jednohubky, které jsou maximálně […]

pohrebni kolac
Pečivo a těstoviny

Pohřební koláč býval v Pensylvánii stejnou samozřejmostí jako rakev. Znamenal vždy blížící se smutnou událost

Velice rozšířený byl pro událost související se smrtí koláč s hrozinkami. Hlavně v místech, kde se v Pensylvánii usadili Němci a Holanďané, tuto tradici dodržovali. Lidé umírali doma, a to znamenalo pořádně uklidit, dát vědět sousedům i […]

vanocka
Cukroví

Do pečení vánočky se pustila i herečka Laďka Něrgešová. Zkuste její vánočku z osmi pramenů

Pečení vánoček ve velkém už je legendární ve spojení s Monikou Absolonovou a teď se svým pečením pochlubila další celebrita. Pokud se vám při zaplétání vánočky pletou ruce, tak určitě oceníte i video návod, jak postupovat. […]

testoviny
Pečivo a těstoviny

V hlavní roli asijské nudle: Poznejte jednotlivé druhy a jaké jsou mezi nimi rozdíly

Těstoviny jsou v našich myslích spojovány hlavně s italskou kuchyní. Italové jich mají celou řadu druhů, ale asijské nudle jsou ještě daleko pestřejší. Asijské nudle se liší složením, konzistencí i vzhledem. Ty nejznámější varianty jsou u nás […]