Naše tělo sůl potřebuje. Její nadbytek ale může způsobit problémy jako vysoký tlak či ledvinové kameny
Koření a dochucovadla

Naše tělo sůl potřebuje. Její nadbytek ale může způsobit problémy jako vysoký tlak či ledvinové kameny

Sůl je ve většině domácností pravděpodobně tím nejpoužívanějším kořením. Využijeme ji při přípravě snad všech pokrmů. Vždy bychom s ní ale měli zacházet opatrně. Přemíra soli může totiž našemu organismu výrazně uškodit. Bez soli se […]

Kupovaný bujon v kostce je plný konzervantů. Připravte si ho raději doma
Koření a dochucovadla

Kupovaný bujon v kostce je plný konzervantů. Připravte si ho raději doma

Bujon v kostkách je potravina, kterou máme doma všichni. Používá se především do polévek, někdy se ale také přidává do omáček a dalších pokrmů. Jde v podstatě o rychlejší způsob, jak jídlům dodat chuť, které […]

Chuť a sílu koření zajistíte jeho správným uskladněním. Sáčky jsou nevhodné, vsaďte na skleničky s víčkem
Koření a dochucovadla

Chuť a sílu koření zajistíte jeho správným uskladněním. Sáčky jsou nevhodné, vsaďte na skleničky s víčkem

Koření v kuchyni používáme všichni. V kořenkách po ruce máte pravděpodobně jenom to, které používáte denně. Zbytek možná necháváte v papírových pytlících nebo látkových sáčcích. Víte ale, že je to velká chyba? Stalo se vám […]

Tabasco: Pouhé tři ingredience daly vzniknout legendě mezi omáčkami
Koření a dochucovadla

Tabasco: Pouhé tři ingredience daly vzniknout legendě mezi omáčkami

Na trhu je mnoho pálivých omáček, ale málokterá je známější než tabasco. Díky své jedinečné pikantní chuti se v průběhu let dostala mezi nejoblíbenější omáčky na světě. S tím její vynálezce rozhodně nepočítal.   Základní surovinou […]

Křen léčí zánět močových cest i bolesti kloubů a hlavy. Připravte si z něj vynikající omáčku
Koření a dochucovadla

Křen léčí zánět močových cest i bolesti kloubů a hlavy. Připravte si z něj vynikající omáčku

Někteří lidé ho nemají rádi, jiní si bez něj nedovedou představit mnoho jídel. Křen je kořen, který se používá jako dochucovadlo některých pokrmů, zároveň ale slouží také jako hlavní surovina pro přípravu mnoha jídel. Jeho […]

Čertovo lejno: Zázračná pryskyřice, která pomáhá při fyzických i psychických problémech
Bylinky a rostlinky

Čertovo lejno: Zázračná pryskyřice, která pomáhá při fyzických i psychických problémech

Říká se mu čertovo lejno. Jde o pryskyřici z kořenů tropických stromů rodu Ferula. Název surovina získala podle svého zápachu, který se ovšem naštěstí při tepelném zpracování ztratí. Pryskyřice má své využití především ve vegetariánské […]

Tapenáda z černých oliv potěší milovníky originálních chutí. Hotová je do 5 minut
Koření a dochucovadla

Tapenáda z černých oliv potěší milovníky originálních chutí. Hotová je do 5 minut

Možná už vám dochází nápady na pomazánky, přesto ale chcete hosty pohostit lahodnými chlebíčky. A nejhorší je, když se ohlásí jen půl hodiny předem. S receptem na tuhle jednoduchou tapenádu ale můžete být i v […]

Muškátový oříšek má řadu pozitivních vlastností. Může být ale také pěkně nebezpečný
Koření a dochucovadla

Muškátový oříšek má řadu pozitivních vlastností. Může být ale také pěkně nebezpečný

Muškátový oříšek je oblíbené koření, které v kuchyni nejspíš někdy využil téměř každý z nás. Kromě toho, že obohacuje chuť některých pokrmů, je také zdravý. Podporuje trávení, chuť k jídlu, eliminuje nadýmání. Na druhou stranu […]

Čtyři koření: Objevte tajemství tradiční směsi koření v evropské a blízkovýchodní kuchyni
Koření a dochucovadla

Čtyři koření: Objevte tajemství tradiční směsi koření v evropské a blízkovýchodní kuchyni

Quatre épices (z francouzštiny „čtyři koření“) je ve Francii a na Blízkém východě hojně využívanou směsí koření. Jaké druhy koření do ní tradičně patří a do jakých pokrmů se hodí? Co se skrývá pod názvem […]