Oregano není jen koření. Pomáhá také s mnoha neduhy
Koření a dochucovadla

Oregano není jen koření. Pomáhá také s mnoha neduhy

Oregano je koření, které se vyrábí z nati dobromysli obecné. Nedodává přitom pouze lepší chuť připravovaným pokrmům, ale má i příznivé účinky na zdraví. Původ dobromysli obecné Dobromysl obecná je rostlina, která původně rostla ve […]

Hořčice pomáhá trávení. Pozor ale na její složení
Koření a dochucovadla

Hořčice pomáhá trávení. Pozor ale na její složení

Hořčice patří mezi nejrozšířenější dochucovadla. V současné době si je možné i v ČR zakoupit řadu druhů, z nichž některé jsou zdravější než jiné. Historie používání hořčice Hořčice je dochucovadlo z mletých hořčičných semínek, které člověk používá tisíce let. […]

Guinejský pepř: „rajské zrno“ pro nezvykle peprnou chuť jídel
Koření a dochucovadla

Guinejský pepř: „rajské zrno“ pro nezvykle peprnou chuť jídel

Guinejský pepř je koření, o kterém mnoho českých gurmánů zřejmě nikdy neslyšelo. Přesto se jedná o velmi zajímavou kuchyňskou ingredienci. Aframon rajské zrno Aframon rajské zrno (Aframomum melegueta) je rostlina, která roste na západním pobřeží […]

Balzamikový ocet: kvalitní dochucovadlo, které zraje 12 let v dřevěných sudech
Koření a dochucovadla

Balzamikový ocet: kvalitní dochucovadlo, které zraje 12 let v dřevěných sudech

Balzamikový ocet patří mezi dochucovadlo a vyniká vysokou kvalitou. Musíte se ovšem zaměřit na zralé varianty, které v běžných supermarketech tak snadno neseženete. Původ balzamikového octa Balzamikový ocet je vlastně vinný ocet, který se vyrábí z vinného […]

Veganská tatarka: 7 ingrediencí, 15 minut. Je to snadné a rychlé
Koření a dochucovadla

Veganská tatarka: 7 ingrediencí, 15 minut. Je to snadné a rychlé

Jen málokterá domácnost se obejde bez tatarky nebo majonézy v lednici. Přidává se do toustů, k masu a bramborám, milujeme ji s hranolky a mnozí si bez ní nedokážeme představit grilování. Existuje ale nějaká veganská […]

Jak si doma vyrobit hnědý cukr? Prozradíme vám to
Koření a dochucovadla

Jak si doma vyrobit hnědý cukr? Prozradíme vám to

Ačkoli často uvažujeme o hnědém cukru jako o úplně jiném druhu sladidla, než je cukr bílý, je načase tento mýtus vyvrátit. Jedná se totiž o stejný granulovaný cukr, který je pouze vylepšený melasou. Dnes vám […]

Přínosy skořice. K čemu pomáhá a čemu naopak škodí?
Koření a dochucovadla

Přínosy skořice. K čemu pomáhá a čemu naopak škodí?

Skořice se již dlouho používá jako koření i tradiční lék. Jako doplněk ji najdete v kapslích, čajích a výtažcích. Ačkoliv zatím není skořice doporučována na léčení žádných specifických zdravotních problémů, její účinky jsou pro zdraví […]

Kurkuma: Přidejte ji do jídla a vaše zdraví vám poděkuje. Prozradíme, čemu všemu prospívá
Koření a dochucovadla

Kurkuma: Přidejte ji do jídla a vaše zdraví vám poděkuje. Prozradíme, čemu všemu prospívá

Kurkuma je oblíbené indické koření, které je svým způsobem podobné zázvoru. Jde o kořen rostliny známé jako kurkumovník dlouhý, který roste pod zemí, a po nastrouhání má vzniklá surovina až zázračné účinky. Pokud kurkumu ještě […]

Mahlab: poměrně vzácné koření, které je výtečné ve sladkém pečivu
Koření a dochucovadla

Mahlab: poměrně vzácné koření, které je výtečné ve sladkém pečivu

Mahlab je poměrně vzácné koření, které se používá především v oblasti Středomoří. Jedná se o výtečnou surovinu při přípravě sladkých pokrmů. Původ mahlabu Mahlab patří mezi poměrně atypická koření. Vyrábí se totiž ze semen stromu, který […]