Tabasco: Pouhé tři ingredience daly vzniknout legendě mezi omáčkami
Koření a dochucovadla

Tabasco: Pouhé tři ingredience daly vzniknout legendě mezi omáčkami

Na trhu je mnoho pálivých omáček, ale málokterá je známější než tabasco. Díky své jedinečné pikantní chuti se v průběhu let dostala mezi nejoblíbenější omáčky na světě. S tím její vynálezce rozhodně nepočítal.   Základní surovinou […]

Křen léčí zánět močových cest i bolesti kloubů a hlavy. Připravte si z něj vynikající omáčku
Koření a dochucovadla

Křen léčí zánět močových cest i bolesti kloubů a hlavy. Připravte si z něj vynikající omáčku

Někteří lidé ho nemají rádi, jiní si bez něj nedovedou představit mnoho jídel. Křen je kořen, který se používá jako dochucovadlo některých pokrmů, zároveň ale slouží také jako hlavní surovina pro přípravu mnoha jídel. Jeho […]

Čertovo lejno: Zázračná pryskyřice, která pomáhá při fyzických i psychických problémech
Bylinky a rostlinky

Čertovo lejno: Zázračná pryskyřice, která pomáhá při fyzických i psychických problémech

Říká se mu čertovo lejno. Jde o pryskyřici z kořenů tropických stromů rodu Ferula. Název surovina získala podle svého zápachu, který se ovšem naštěstí při tepelném zpracování ztratí. Pryskyřice má své využití především ve vegetariánské […]

Tapenáda z černých oliv potěší milovníky originálních chutí. Hotová je do 5 minut
Koření a dochucovadla

Tapenáda z černých oliv potěší milovníky originálních chutí. Hotová je do 5 minut

Možná už vám dochází nápady na pomazánky, přesto ale chcete hosty pohostit lahodnými chlebíčky. A nejhorší je, když se ohlásí jen půl hodiny předem. S receptem na tuhle jednoduchou tapenádu ale můžete být i v […]

Muškátový oříšek má řadu pozitivních vlastností. Může být ale také pěkně nebezpečný
Koření a dochucovadla

Muškátový oříšek má řadu pozitivních vlastností. Může být ale také pěkně nebezpečný

Muškátový oříšek je oblíbené koření, které v kuchyni nejspíš někdy využil téměř každý z nás. Kromě toho, že obohacuje chuť některých pokrmů, je také zdravý. Podporuje trávení, chuť k jídlu, eliminuje nadýmání. Na druhou stranu […]

Čtyři koření: Objevte tajemství tradiční směsi koření v evropské a blízkovýchodní kuchyni
Koření a dochucovadla

Čtyři koření: Objevte tajemství tradiční směsi koření v evropské a blízkovýchodní kuchyni

Quatre épices (z francouzštiny „čtyři koření“) je ve Francii a na Blízkém východě hojně využívanou směsí koření. Jaké druhy koření do ní tradičně patří a do jakých pokrmů se hodí? Co se skrývá pod názvem […]

Skořice má řadu zdravotních účinků. Skořicový čaj pomůže třeba od bolesti v krku
Koření a dochucovadla

Skořice má řadu zdravotních účinků. Skořicový čaj pomůže třeba od bolesti v krku

Skořici milují malé děti i dospělí. Jde o oblíbené koření, které se v kuchyni používá nejen při pečení, ale například i při vaření omáček, nebo se z ní dá udělat lahodný čaj. Navíc má skořice […]

Domácí hořčice: Bleskově hotová a vždy po ruce. Výborná i jako dárek pro milovníky ostrého
Koření a dochucovadla

Domácí hořčice: Bleskově hotová a vždy po ruce. Výborná i jako dárek pro milovníky ostrého

Češi jsou fanoušky hořčice a v pomyslném souboji mezi ní a kečupem jako omáčce k párku by to bylo asi pořádně zajímavé. Zatímco dělání domácího kečupu jsme si hlavně v létě osvojili, abychom zužitkovali úrodu […]