Chuť a sílu koření zajistíte jeho správným uskladněním. Sáčky jsou nevhodné, vsaďte na skleničky s víčkem

Zdroj: Shutterstock

Koření v kuchyni používáme všichni. V kořenkách po ruce máte pravděpodobně jenom to, které používáte denně. Zbytek možná necháváte v papírových pytlících nebo látkových sáčcích. Víte ale, že je to velká chyba?

Stalo se vám už, že jste chtěli použít koření z otevřeného sáčku, bylo ale navlhlé nebo slepené? Abyste měli jistotu, že budete mít doma vždy čerstvé suroviny plné chuti, je třeba koření správně skladovat.

Sušené koření do spíže

Sušeného koření je mnoho druhů a nejspíš si říkáte, že by bylo velmi náročné mít na každý druh speciální kořenku. Ve skutečnosti je to ale to nejlepší, co můžete udělat. Okamžitě po roztržení pytlíčku nasypte koření do skleničky s víčkem.

Tu potom umístěte na chladnější a dobře větrané místo, radí web Jak v kuchyni. Ideální je spíž. Mnoho lidí má některé kořenky přímo v kuchyni, například někde v šuplíku. To ale také není vhodné, protože tam právě mohou potraviny navlhnout.

Čerstvé koření spotřebujte rychle nebo zamrazte

Co se týče čerstvých bylinek, nejlepší je skladovat je v ledničce. Celé rostlinky můžete nechat ponořené ve vodě, nebo jen jejich stonky obalit vlhkým ubrouskem. Spotřebujte je ale co nejdříve.

Pokud víte, že je nestihnete všechny spotřebovat, nasekejte je na menší kousky a skladujte v mrazáku. Opět ale není vhodné dávat je do plastových pytlíků. Daleko lepší je využít krabičky s víčkem.

Pesta a tekutá koření do ledničky

Posledním typem dochucovadel jsou různá pesta a tekutá koření. Ta můžete mít nejprve daná na chladnějším místě, například ve spíži, jakmile je ale otevřete, je ideální ukládat je v lednici.

Vydrží sice i mimo ni, rychleji se ale budou kazit, vysvětluje Prima Fresh. Pokud budete koření skladovat správným způsobem, nestane se vám, že by zvlhlo nebo ztratilo svou chuť. Není na tom nic náročného a rozhodně se vyplatí se pravidla pro správné uskladnění naučit.

Zdroj: Jak v kuchyni, Prima Fresh, Pro ženy, Chatař chalupář, Top recepty

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz