Čtyři koření: Objevte tajemství tradiční směsi koření v evropské a blízkovýchodní kuchyni

Zdroj: Shutterstock

Quatre épices (z francouzštiny „čtyři koření“) je ve Francii a na Blízkém východě hojně využívanou směsí koření. Jaké druhy koření do ní tradičně patří a do jakých pokrmů se hodí?

Co se skrývá pod názvem čtyři koření?

Čtyři koření (Quatre épices) je směs koření používaná ve francouzské kuchyni a na Blízkém východě. Varianty receptů zahrnují základ z černého nebo bílého pepře a muškátového oříšku, k nimž se přidávají další dvě koření z následujícího výběru: hřebíček, nové koření, skořice, zázvor.

Poměry koření se napříč recepty velmi liší. Většina receptů však obsahuje dvakrát více pepře než ostatního koření, to znamená poměr 2:1:1:1.

Zajímavé je, že na stránkách Silk Road Diary, které nabízejí recepty zaměřené na koření, se píše: „Navzdory svému názvu, který ve francouzštině znamená čtyři koření, tato směs nikdy striktně nepočítá s počtem svých ingrediencí.“ Ve skutečnosti recept Silk Road Diary obsahuje koření šest: černý pepř, bílý pepř, muškátový oříšek, hřebíček, muškátový květ a skořici.

V jakých pokrmech se čtyři koření využívají?

Jak už jsme psali, koncept čtyř koření pochází z francouzské a blízkovýchodní kuchyně, kde se směs čtyř koření používá k vaření i pečení. Při vaření se používá do paštik, masových pomazánek a uzenin, jako jsou klobásy, dále do polévek, vepřové pečeně, dušeného hovězího (nebo zvěřiny) a některých zeleninových pokrmů. Při pečení se směs koření používá na dorty, polevy, pudinky, kořeněný chléb a sušenky včetně perníčků.

Příprava směsi čtyř koření

Směs čtyř koření si můžete snadno připravit doma. Podle webu The Spruce Eats budete potřebovat pouze 2 lžíce čerstvě mletého bílého pepře, 1 lžíci mletého zázvoru, 1 lžíci mletého muškátového oříšku a1 lžíci mletého hřebíčku.

Všechna koření promíchejte a uložte do vzduchotěsné nádoby na chladném a tmavém místě. Bílý pepř můžete nahradit černým pepřem. Někteří kuchaři používají místo pepře nové koření nebo zázvor nahrazují skořicí.

Zdroj: Silk Road Diary, Forcemeat Academy, The Spruce Eats

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz