Tapenáda z černých oliv potěší milovníky originálních chutí. Hotová je do 5 minut

Zdroj: Shutterstock

Možná už vám dochází nápady na pomazánky, přesto ale chcete hosty pohostit lahodnými chlebíčky. A nejhorší je, když se ohlásí jen půl hodiny předem. S receptem na tuhle jednoduchou tapenádu ale můžete být i v takovém případě zcela klidní.

Její příprava zabere sotva 5 minut. Je snadná, má velmi výrazné chutě a potěší všechny milovníky originálních jídel. Nějaká sýrová či česneková pomazánka sice nikdy nezklame, ale s olivovou tapenádou si získáte přízeň každého hosta.

Nejen na tousty

Olivová tapenáda má více využití. Můžete ji namazat na tousty, které ozdobíte rajčaty, ančovičkami a vším, co se k olivám hodí. Zároveň se ale dá podávat také pro dochucení pečeného masa nebo zapékaných brambor.

V lednici vám vydrží i několik dní, takže se nemusíte bát, že by se zkazila. Navíc je tak lahodná, že ji určitě velmi rychle zkonzumujete. Když ji ale náhodou právě nemáte připravenou a ohlásí se hosté, nevadí. Hotová je totiž během chvilky.

Recept na olivovou tapenádu

Na olivovou tapenádu budete potřebovat 200 gramů černých oliv, 4 ančovičky, 2 stroužky česneku, citronovou šťávu, olivový olej a čerstvě namletý pepř.

Všechny ingredience jednoduše dáte do mixéru a společně promixujete. Vznikne vám hustá pasta připomínající paštiku, která půjde roztírat na chléb. Ideální je servírovat ji na opečené tousty, konzumovat se ale může i na chlebíčcích.

Tapenáda je velmi snadný recept, kterým možná některé hosty překvapíte a budou se na první pohled trochu obávat jeho chuti. Černá pasta je možná trochu odpudivá, když ji ale dobře nazdobíte a přesvědčíte je, aby ochutnali, nakonec možná nebude pro všechny dost.

Zdroj: Fefteen Spatulas, BBC Good Food, Taste

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz