Zabraňte vlhnutí soli. Přidejte do slánky rýži nebo kávová zrna

Zdroj: Shutterstock

Bez soli si nejspíš málokdo z nás dokáže představit život. I v případě, že solíte minimálně, dobře víte, že bez tohoto koření se doma neobejdete. Podobně jako u jiných potravin i v tomto případě je ale důležité vědět, jak sůl skladovat. Jinak se může stát, že vám navlhne.

Někdy se stane, že klepete slánkou nad talířem s jídlem zbytečně. Navlhlá sůl je občas problémem pro každého z nás. Existuje ale řada způsobů, jak se tomu vyhnout.

Proč sůl vlhne?

Sůl je látka hygroskopická. To znamená, že má schopnost absorbovat vlhkost ze vzduchu, vysvětluje Chicago Tribune. Pokud ji tak nasypete do slánky, po čase se jednoduše stane, že se z ní stanou hrudky, kterými si jídlo neosolíte.

Jde o přirozeně suchou látku, která při zvlhnutí ztrácí svou texturu. Dá se tomu ale zabránit celou řadou způsobů. Důležité je udržovat sůl v suchu. Jakmile ji ale dáte do slánky, můžete se pojistit proti problémům i dalšími způsoby.

Pomůže rýže i káva

Existuje celá řada potravin, které absorbují vlhkost daleko lépe než sůl. Proto, když je přidáte do slánky, budou vlhkost chytat ony, zatímco sůl zůstane ve své původní formě.

K těmto potravinám patří například nevařená rýže nebo kávová zrna, radí Food NDTV. Kromě toho se ale doporučuje také sůl promíchat s nasekanou petrželkou. Ta kromě pohlcení vlhkosti příjemně změní chuť i vůni koření.

Do soli můžete přidat také hřebíček, který dodá koření zajímavé aroma. V neposlední řadě pak lze do slánky vložit celá párátka. Měkké dřevo také skvěle absorbuje vlhkost a hrudky soli tak už pro vás nikdy nebudou problémem.

Zdroj: Slurrp, Food NDTV, Chicago Tribune

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz