Cassoulet: Jeden ze základních pokrmů francouzské kuchyně dali dohromady strádající obyvatelé ze zbytků

Zdroj: Shutterstock

Cassoulet patří k základním pokrmům francouzské kuchyně, přestože vznikl spíše náhodou. Hladoví lidé obléhaného města shromáždili všechny dostupné suroviny a vůbec je nenapadlo, že píšou historii francouzské gastronomie.  

Tasting Table uvádí, že původ cassoulet sahá až do středověkého města Castelnaudary ve francouzském regionu Languedoc. V této době bylo město Castelnaudary obléháno anglickou armádou a obyvatelům docházely potraviny.

V zoufalé snaze nasytit hladovějící shromáždili místní obyvatelé všechny suroviny, které měli po ruce, včetně fazolí, vepřového masa a kachny, a pomalu je vařili společně ve velkém hrnci. Výsledkem byl vydatný pokrm, který obyvatele nejen nasytil, ale také jim zvedl náladu.

Z tohoto skromného začátku se cassoulet pomalu rozšířil po celém regionu Languedoc a následně po celé Francii. Vznikaly regionální variace s různými druhy masa, fazolí a vlastním kořením. Cassoulet se dostal také přes Atlantik do Spojených států, kde si rychle získal oblibu mezi francouzskými emigranty a milovníky jídla.

Dodnes se objevuje na jídelních lístcích mnoha francouzských restaurací ve Spojených státech a zůstává oblíbeným pokrmem ve francouzské kuchyni.

Ingredience na cassoulet

Tento recept na cassoulet najdete na webu Simply Recipes. Připravte si na něj 100 g slaniny nakrájené na 0,5 cm velké kousky, 4 kuřecí stehna s kůží a kostí (asi 700 g), 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře, 4 vepřové klobásy, 2 lžíce olivového oleje, 1 středně velkou žlutou cibuli, nadrobno nakrájenou, 3 mleté stroužky česneku, 1 plechovku nakrájených rajčat, 2 plechovky fazolí, 1 malou hrst čerstvého tymiánu, 1 a 1/2 hrnku hrubé čerstvé strouhanky, 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky a další na ozdobu.

Postup přípravy cassoulet

Na velké pánvi na středním plameni za častého míchání opečte slaninu (3 až 4 minuty), dokud neztratí většinu tuku. Slaninu přendejte na velký talíř. Kuře osušte papírovou utěrkou a z obou stran osolte a opepřete. Každou klobásu na několika místech propíchněte. Tím zabráníte jejich prasknutí během pečení.

Do stejné pánve, na které se připravovala slanina, přidejte 1 lžíci olivového oleje a zahřejte ho na středním plameni. Přidejte kuře kůží dolů a klobásy. Maso smažte z obou stran dozlatova, 8 až 10 minut. Jakmile budou kuře i klobásy hotové, přendejte je na talíř se slaninou. Na pánvi nechte jen slabou vrstvu oleje. Vraťte pánev na sporák na střední teplotu. Přidejte cibuli a česnek a restujte 3 až 4 minuty, dokud cibule nezměkne.

Orestovanou cibuli a česnek přendejte do velkého hrnce. Vmíchejte rajčata, fazole i s tekutinou a snítky tymiánu. Přidejte slaninu, kuřecí stehna a klobásy. Na mírném ohni přiveďte cassoulet k varu a vařte odkryté 15 minut, dokud kuřecí maso a klobásy nejsou propečené.

V malé misce smíchejte strouhanku se zbývající 1 lžící olivového oleje a petrželkou. Z cassoulet odstraňte větvičky tymiánu, přendejte do zapékací formy, rovnoměrně posypte strouhankou a dejte péct, dokud povrch nezhnědne. Vložte část fazolí do 4 mělkých misek. Do každé misky dejte klobásu a kuřecí stehno. Podávejte s bagetou.

Zdroje: Simply Recipes, National Geographic, D’Artagnan, Tasting Table

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz