Xanthanová guma: Využívá se v mléčných výrobcích i bezlepkových potravinách a mění střevní mikroflóru

Zdroj: Profimedia

Xanthan, někdy také xanthanová guma, je zahušťovadlo, které se používá například do jogurtů nebo sýrů. Pokud si tak tyto produkty chcete připravit doma, budete ingredienci potřebovat. Dá se koupit v internetových obchodech, co přesně ale obsahuje za látky?

Xanthan je polysacharid, který při konzumaci mění střevní mikroflóru. Látka se vyrábí pomocí fermentace sacharidů. Ve složení potravin na něj obvykle narazíte pod označením E 415.

Součást bezlepkových potravin

Xanthan se využívá nejčastěji v mléčných výrobcích. Narazíte na něj ale také v bezlepkových potravinách, kde často nahrazuje pojiva. Produkt můžete nejčastěji pod pojmem xanthanová guma zakoupit v obchodě jako látku k výrobě některých potravin.

Zároveň ale slouží tako jako přírodní látka, která udržuje čerstvost některých produktů. Využijete ji při přípravě cukrovinek i k zahušťování. Jelikož neobsahuje gluten, je ideálním pomocníkem v kuchyni právě pro celiaky.

Vedlejší efekty xanthanu

Xanthanová guma má mnoho pozitivních účinků při přípravě potravin, podle všeho je ale jen minimálně škodlivá a nemá téměř žádné vedlejší účinky na tělo, uvádí The Spruce Eats.

Jediným rizikem může být to, že při konzumaci mění xanthan naše střevní bakterie. Vědci varují před užíváním látky těhotnými ženami, protože může kvůli této skutečnosti vyvolat předčasný porod.

Jinak je ale xanthanová guma zcela bezpečná, dokonce podle všeho nemá žádné negativní interakce ani při užívání jakýchkoli léků.

Zdroj: The Spruce Eats, Healthline, BBC Good Food, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz