Zdravější rajskou omáčku si lze připravit snadno a rychle

Rajská omáčka s těstovinami

Rajská omáčka patří mezi typické pokrmy české kuchyně, ačkoli se nejedná o náš „vynález“. Připravit si ji přitom lze podle tradiční receptury, nicméně použít je možné i zdravější ingredience.

Původ rajské omáčky

Rajčata se dnes pěstují téměř po celém světě. Původně ovšem pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky. Do Evropy se tedy mohla dostat teprve po Kolumbových výpravách. První zmínky o omáčkách z rajčat pocházejí z 18. století z Itálie. Původně se ovšem jednalo spíše o dochucovadla a teprve časem se staly součástí hlavního jídla, což se událo zejména v 19. století.

Tradiční rajská omáčka

Rajská omáčka se obvykle vyrábí z protlaku, ale použita mohou být i čerstvá rajčata nebo rajčatové pyré. Dochucována bývá různými druhy koření, jako je pepř, tymián, bobkový list nebo skořice. Používána je ovšem i sůl, mnohdy cukr a k zahuštění rovněž mouka. Nejčastěji se přitom podává s hovězím masem (často ve formě kuliček) či plněnými paprikami a v české kuchyni nachází jako příloha uplatnění především houskový knedlík anebo těstoviny.

Rajská omáčka a zdraví

Omáčka z rajčat se řadí mezi pokrmy, které mohou být zdravé, ale některé varianty v tomto ohledu příliš nevynikají. Záleží samozřejmě především na použitých ingrediencích. Pokud totiž použijete levný protlak, cukr a sůl a nepříliš kvalitní maso, o zdravé jídlo se příliš jednat nebude. Na druhou stranu stačí jednotlivé suroviny nahradit jinými a tento problém bude lehce vyřešen.

Jak správně zalévat rajčata a zbavit se plísní a chorob

Zdravější rajská omáčka

Pokud si chcete připravit zdravější rajskou omáčku, použijte čerstvá rajčata, která je nutné pořádně rozvařit a následně prolisovat. Dále je vhodné použít mořskou sůl, nějaké zdravější sladidlo (např. prášek ze stévie sladké) a jídlo nezahušťujte bílou moukou. Pořídit byste si také měli libové zadní hovězí maso a zdravější přílohu. Na místo knedlíku zkuste použít nové brambory, běžné těstoviny nahraďte těstovinami celozrnnými, a pokud jste zvyklí jíst rajskou s bílou rýží, kupte si quinou.

Sušená rajčata – chutná a zdravá pochoutka, kterou je snadné si doma připravit

Zajímavosti o rajské omáčce

  • Nejstarší zaznamenané recepty na omáčky z rajčat se vyskytují v kuchařce Il Cuoco Galante, která vyšla v Neapoli v roce 1773.
  • Vegetariáni si nemusejí dávat pouze omáčku s přílohou. Na místo masa je totiž možné použít např. bezmasé kuličky (vyrobené např. ze sóji či ještě lépe z fazolí).
  • Někdy lze nalézt poněkud atypické recepty. V některých se např. vyskytuje strouhaný křen anebo rum.
  • Existuje ovšem i nezdravější varianta. Za Atlantikem je totiž při přípravě používána např. smetana a koňak, což na druhou stranu dodává omáčce specifickou chuť.
  • Rajskou omáčku mnoho Čechů miluje, další ji ovšem nemohou vystát. Mnoho lidí ji má totiž spojenu se školní jídelnou, kde obvykle nechutnala právě nejlépe.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 6
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*