Sušená rajčata – chutná a zdravá pochoutka, kterou je snadné si doma připravit

Rajčata jsou oblíbenou kuchyňskou ingrediencí. Můžete je konzumovat v čerstvém stavu, ale vynikající jsou rovněž sušená. Ty si lze sice stejně jako čerstvá koupit, ale také jednoduše vyrobit doma.

Rajčata nemusíte v zimě pouze kupovat

Rajčata sice nejsou celoročně nedostatkovým zbožím, ale je rozdíl, pokud si usušíte svá vlastní, anebo budete přes zimu nuceni kupovat tyto plody v supermarketech. Ty jsou totiž obvykle poněkud bez chuti. Sušení rajčat přitom není žádná věda a jedná se i o účinnou formu skladování, pokud jste měli letos bohatou úrodu. V každém případě můžete tuto plodovou zeleninu, která je někdy řazena i mezi ovoce, usušit hned několika způsoby, takže záleží pouze na vašem rozhodnutí a možnostech.

Rajčata lze sušit na slunci, v troubě i v sušičce

Rajčata je možné usušit pěkně postaru, tzn. na přímém slunci. Takový postup je ale samozřejmě vhodné zvolit v létě, kdy teploty často sahají k 40 °C. Bude přitom trvat zhruba 10 dní, než se rajčata usuší. Chcete-li zvolit rychlejší způsob, můžete vsadit na troubu, kde bude při teplotě 120 °C trvat sušení maximálně osm hodin. Využít je ale možné i „mikrovlnku“, stejně jako sušičku na ovoce a zeleninu. Ve všech případech stačí rajčata nakrájet na poloviny, i když u větších kusů je doporučováno krájet na čtvrtiny. Před sušením je samozřejmě můžete také osolit.

Nakládaná sušená rajčata

Rajčata můžete nechat pouze sušená, ale mnoho lidí je ještě nakládá. Usušené plody se dají do zavařovací sklenice a následně se přidávají další ingredience. Zvolit můžete koření (bazalka, rozmarýn, tymián, máta či pepř), ale třeba také česnek nebo chilli papričky. Nejdůležitější ovšem je, aby byla sušená rajčata zcela zalita olivovým olejem (ideálně extra panenským). Pak už musíte jenom čekat. Aby se chutě pořádně promísily, doporučováno bývá nechat stát minimálně 14 dní.

Jak sušená rajčata využít?

Všelijak. Sušená rajčata můžete pochopitelně konzumovat samotná. Hodí se ale také do různých receptů. Připravíte si z nich např. různá pesta, jimž dodávají jedinečnou chuť. Vynikající jsou také ve známé rajčatové omáčce Marinara, kde lze použít čerstvá i sušená rajčata najednou. Uplatnění pak nacházejí také v salátech jako např. Caprese, a pokud chystáte večírek, můžete jako jednohubky servírovat plněná sušená rajčata. Ingredience pro náplň jsou přitom zcela na vás, neboť kulinářské fantazii se meze nekladou.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*