Jak správně zalévat rajčata a zbavit se plísní a chorob

Rajče je někdy řazeno mezi ovoce, jindy mezi zeleninu. V každém případě se u nás jedná o velmi populární kuchyňskou ingredienci. Abyste však měli bohatou úrodu, musíte si dát pozor na správnou zálivku a ochranu proti plísním a chorobám.

Zalévání rajčat: fakta a mýty

Rajčata vyžadují dostatečnou zálivu, přesto byste to se zaléváním neměli přehánět. Jak ale poznáte, že jste to s dodávkou vody přepískli? Jednoduše, plody začnou praskat. Navíc by se voda neměla dostat na listy, ale lít byste ji měli přímo do hlíny. Dostanou-li se kapky vody na rostlinu, alespoň se přesvědčte, že rychle uschne. Pokud se tam bude držet delší dobu, např. během chladnějších nocí, může dojít k tvorbě plísní, což rostlinám samozřejmě neprospěje.

Při zalévaní (nejen) rajčat není vhodné používat studenou vodu z vodovodu, ale ideálně odstátou dešťovou vodu, která má vyšší teplotu a pro rostliny se nebude jednat o teplotní šok. Často se také traduje, že by k zálivce rostlin na zahradě mělo docházet ráno a večer, protože pokud zůstanou na listech kapky vody, působí jako lupa a intenzivní sluneční paprsky mohou rostlinu spálit. Jenže dle některých výzkumů kapky schopnost dostatečně multiplikovat sílu slunečního svitu nemají. Zřejmě by tedy nemělo vadit zalévání v jakoukoli denní dobu.

Jak se zbavit plísní a chorob rajčat?

Rajčatům nehrozí pouze plísně, ale pěstitelům mohou přidělat vrásky i další choroby. V současné době ovšem existuje řada přípravků, které si s takovými problémy mohou poradit. Aplikujte je nicméně na celou rostlinu, a to v sušších obdobích, neboť voda by prostředek mohla příliš brzy smít. Jestliže už je rostlina napadena, otrhejte poškozené části a přípravek aplikujte na zbytek rostliny. Rajčata ale konzumujte až za týden po aplikaci a navíc je důkladně omyjte.

Nechcete-li používat chemické postřiky, na trhu existují i ekologicky šetrné prostředky, které rovněž účinkují proti plísním a (houbovým) chorobám. Navíc je možné vyzkoušet některé babské rady na ochranu rajčat. K nejznámějším patří výluh z česneku. Rozmačkané stroužky smícháte s vodou a necháte odstát přes noc. Následně už jen přecedíte, tekutinu nalijete do rozprašovače a aplikujete. Nezaručujeme, že to bude stoprocentně fungovat, ale zkusit to rozhodně můžete.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*