Nare-suši může kvasit desítky let. Zaplatit za něj lze i tisíce dolarů

Nare-suši

Suši určitě zná každý Čech, neboť toto jídlo japonské kuchyně se proslavilo po celém světě. Méně už je ale známé nare-suši, což je předchůdce dnešního suši, které byste ale zřejmě s nadšením neochutnali.

Historie nare-suši

Suši je dnes známé po celém světě. Jenže tento pokrm se v průběhu tisíciletí měnil. Zatímco dnes se jedná o vařenou rýži se speciální sladkokyselou omáčkou sušinoko, přičemž ryba může, ale nemusí být jeho součástí, původně se jednalo především o jídlo z ryb kvašených v rýži, jež se nazývalo nare-suši. To dnes začíná být opět populární, ovšem rozhodně se nejedná o pokrm pro každého.

Postup výroby nare-suši

Nare-suši se vyrábělo tak, že se prosolené ryby vložily do vařené rýže a nechaly se bez přístupu světla po řadu měsíců, let a někdy dokonce i několik desetiletí. Tento postup se ovšem neaplikoval kvůli chuti, ale kvůli konzervaci. Samotná rýže se přitom nejedla, ale vyhazovala. Konzumovaly se tedy pouze ryby, které se vzhledem k dlouhodobému skladování přímo rozpouštěly na jazyku.

Nare-suši není pro každého

Nare-suši lze údajně konzumovat i po stoleté konzervaci, což je praktické. Na druhou stranu většinu gurmánů zřejmě odradí výrazný rybí zápach a mazlavé nažloutlé maso. Přesto může být nare-suši opravdu drahé. Ačkoli si jej lze dát v některých japonských restauracích, na internetu se prodávají nádoby s údajně velmi starým nare-suši, jehož cena se někdy vyšplhá na tisíce dolarů!

Japonská kuchyně: originální a pestrá, navíc patří mezi nejzdravější na světě

Nare-suši z hlediska zdraví

Suši je obecně považováno za zdravý pokrm, zejména když jej netvoří pouze ryby a rýže, ale také mořské řasy, houby, avokádo anebo zelenina. Co se týče nare-suši, při jeho skladování dochází k mléčnému kvašení, což nejen vede k možnosti dlouhodobé konzervace, ale rybí maso je obohaceno o živiny, které se v něm běžně nevyskytují. Každopádně se v dávných dobách jednalo o cenný zdroj bílkovin.

Ryba Fugu: obsahuje smrtící jed, který je až 200× nebezpečnější než kyanid draselný

Zajímavosti o nare-suši

  • Název „nare-suši“ neznamená nic jiného než „solená ryba“.
  • Ryby se díky dlouhé konzervaci a procesům mléčného kvašení konzumují celé, tedy i včetně hlav. Ty přitom ani není třeba žvýkat, protože se v podstatě rozpustí na jazyku.
  • Vzhledem k dlouhé době skladování se od konzumace nare-suši postupem času upustilo. Mezi gurmány je o něj ale stále zájem, proto ho nabízejí některé luxusní restaurace.
  • V mnoha restauracích ovšem bývá pravidlem, že se nare-suši podává spíše na terasách. Uvnitř by totiž některým strávníkům mohl nepříjemný odér vzít chuť k jídlu.
  • Nare-suši se na některých místech stále připravuje jako regionální specialita. Známá je např. varianta funa-suši, která se připravuje v japonské prefektuře Šiga.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*