Pitahaya: Chutné a zdravé „dračí ovoce"
Ovoce

Pitahaya: Chutné a zdravé „dračí ovoce“

Pitahaya je ovoce, jež sice v ČR neseženete na každém rohu, ale v posledních letech je neustále dostupnější. Má totiž vynikající chuť a navíc je zdravé.  Původ dračího ovoce Pitahaya je plodem kaktusu Hylocereus undatus […]

Shiitake: Asijská královna mezi houbami
Bylinky a rostlinky

Shiitake: Asijská královna mezi houbami

V České republice jsme zvyklí konzumovat hřiby, žampióny anebo hlívu ústřičnou. V posledních letech je ale stále více využívána i asijská houba zvaná shiitake, jejíž český název zní houževnatec jedlý. Původ houževnatce jedlého Houževnatec jedlý (Lentinula edodes) […]

Nare-suši může kvasit desítky let. Zaplatit za něj lze i tisíce dolarů
Světové pokrmy

Nare-suši může kvasit desítky let. Zaplatit za něj lze i tisíce dolarů

Suši určitě zná každý Čech, neboť toto jídlo japonské kuchyně se proslavilo po celém světě. Méně už je ale známé nare-suši, což je předchůdce dnešního suši, které byste ale zřejmě s nadšením neochutnali. Historie nare-suši Suši […]

Sója obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso. Může ale i škodit
Luštěniny

Sója obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso. Může ale i škodit

Sójové boby sice původně z Evropy nepocházejí, dnes se tu ovšem výrobky z nich konzumují ve velkém množství. Sója je sice zdravá luštěnina, na druhou stranu může i škodit. Původ sóji luštinaté Sója luštinatá je luštěnina, které […]

Nattó: japonský pokrm, nad kterým se mnoha lidem zvedne žaludek
Luštěniny

Nattó: japonský pokrm, nad kterým se mnoha lidem zvedne žaludek

Nattó je tradiční japonský pokrm, který je v Zemi vycházejícího slunce velmi oblíbený. Jinde ovšem budí minimálně rozpaky.   Původ nattó Jde o pokrm japonské kuchyně, který je známý i za hranicemi této východoasijské země. Není […]

Hadí víno: bizarní nápoj z jedovatých hadů, který údajně může pomoci s impotencí
Nápoje a alkohol

Hadí víno: bizarní nápoj z jedovatých hadů, který údajně může pomoci s impotencí

Hadí víno patří mezi nejbizarnější nápoje světa, zvlášť když doplníme, že se vyrábí z jedovatých hadů. Údajně ale může pomoci s mnoha neduhy. Původ hadího vína Hadi a jejich vnitřnosti jsou odedávna součástí tradiční čínské medicíny, přičemž […]

Kozinec blanitý: divotvorná bylinka posilující vitalitu
Bylinky a rostlinky

Kozinec blanitý: divotvorná bylinka posilující vitalitu

Kozinec blanitý je asijskou rostlinou, která se používá v tradiční čínské medicíně. Její kořen lze navíc využít i v kuchyni. Původ kozince blanitého Kozinec blanitý je bylinka z čeledi bobovitých, kam patří také luštěniny. Pochází přitom zřejmě z Východní […]

Haritaki: plody „zbavující všech nemocí“
Ovoce

Haritaki: plody „zbavující všech nemocí“

Haritaki je jiný název pro strom vrcholák tříslovinný, ale také pro jeho plody. Ty jsou přitom na některých místech Asie považovány za všelék. Původ haritaki Haritaki je lidový název pro vrcholák tříslovinný, což je strom […]

Jarní závitky
Světové pokrmy

Jarní závitky: zdravý pokrm z Asie, který si lze připravit na 100 a jeden způsob

Jarní závitky patří mezi jídla, která se k nám dostala z Asie. Jedná se o velmi chutné jídlo, jež navíc není problematické ani ze zdravotního hlediska. Původ jarních závitků Tento pokrm s největší pravděpodobností pochází z čínské kuchyně. Někdy […]

Wasabi: zdravý „japonský křen“, který ale může působit (nechtěně) projímavě
Koření a dochucovadla

Wasabi: zdravý „japonský křen“, který ale může působit (nechtěně) projímavě

Wasabi neboli „japonský křen“ je dochucovadlo, které znají všichni milovníci suši. Ačkoli je zdravé, neměli byste ho konzumovat ve velkém množství. Původ wasabi Wasabi je koření, které se získává z oddenku rostliny, jež se nazývá eutrema […]