Jarní závitky: zdravý pokrm z Asie, který si lze připravit na 100 a jeden způsob

Jarní závitky z Vietnamu (zdroj: Samphotostock.cz)

Jarní závitky patří mezi jídla, která se k nám dostala z Asie. Jedná se o velmi chutné jídlo, jež navíc není problematické ani ze zdravotního hlediska.

Původ jarních závitků

Tento pokrm s největší pravděpodobností pochází z čínské kuchyně. Někdy je ostatně označován jako „čínské jarní závitky“. Velmi oblíbený je ovšem také v dalších oblastech. Popularitu si získal v Jihovýchodní Asii (především ve Vietnamu) a Jižní Asii (v Indii a Pákistánu). V průběhu let se ovšem rozšířil i do jiných částí světa a už mnoho let je oblíbený i v českých kuchyních.

Kde jarní závitky ochutnat?

V současné době lze toto jídlo ochutnat v asijských restauracích, které lze navštívit takřka na celém světě. Kromě toho si jej můžete pořídit v obchodech, a to v předsmažené a hluboce zmrazené formě. Netřeba asi dodávat, že to zřejmě nebude to pravé „ořechové“. Tento pokrm si nicméně můžete jednoduše připravit i doma, stačí si jen pořídit potřebné ingredience.

Jednotlivé ingredience

Jedná se vlastně o plněné rolky, které jsou většinou vyrobeny z rýžového papíru, jenž se běžné používá v čínské, vietnamské a korejské kuchyni. Naplněné jsou přitom zeleninou (použít lze prakticky jakékoli druhy), masem, mořskými plody (např. krevetami) nebo (rýžovými) nudlemi. Používáno je rovněž bylinky (např. koriandr), houby (shiitake) a různé omáčky.

Jarní závitky z hlediska zdraví

Pokrmy orientální kuchyně jsou u nás obecně považovány za zdravé, minimálně za zdravější než typické pokrmy české kuchyně. Za zdravé jídlo je možné považovat rovněž jarní závitky, protože jednotlivé ingredience nejsou nijak problematické. Na druhou stranu se někdy dělají s nekvalitním mletým masem, což může jejich výživovou hodnotu poněkud snižovat.

Zajímavosti o jarních závitcích

  • Název „jarní závitky“ pochází z čínštiny. Zde se totiž při přípravě tohoto jídla používá typická jarní zelenina.
  • Jarní závitky se obvykle fritují, ale existují i další varianty přípravy. Někde se totiž pečou, jinde se dokonce mohou podávat syrové.
  • Ve Vietnamu se často konzumují s omáčkou nước chấm, která je tvořena rybí omáčkou, vodou, šťávou z citrusů a cukrem.
  • Jarní závitky nemusejí představovat pouze lehký a rychlý oběd. Někdy totiž nacházejí uplatnění i jako chuťovka na party.
  • Tento asijský pokrm si lze připravit na 100 a jeden způsob. Můžete totiž měnit náplň anebo kombinovat omáčky.
Přidat na Seznam.cz