Shiitake: Asijská královna mezi houbami
Bylinky a rostlinky

Shiitake: Asijská královna mezi houbami

V České republice jsme zvyklí konzumovat hřiby, žampióny anebo hlívu ústřičnou. V posledních letech je ale stále více využívána i asijská houba zvaná shiitake, jejíž český název zní houževnatec jedlý. Původ houževnatce jedlého Houževnatec jedlý (Lentinula edodes) […]

Sója obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso. Může ale i škodit
Luštěniny

Sója obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso. Může ale i škodit

Sójové boby sice původně z Evropy nepocházejí, dnes se tu ovšem výrobky z nich konzumují ve velkém množství. Sója je sice zdravá luštěnina, na druhou stranu může i škodit. Původ sóji luštinaté Sója luštinatá je luštěnina, které […]

Angínovník čínský: krásná rostlina, jež pomůže s angínou
Bylinky a rostlinky

Angínovník čínský: krásná rostlina, jež pomůže s angínou

V posledních desetiletích se k nám začíná dostávat stále více rostlin z východní Asie, které jsou v této části světa používány v tradiční medicíně. Patří mezi ně i angínovník čínský. Ten navíc zaujme i svým […]

Plivání a říhání vás už nepřekvapí. Co dalšího byste měli vědět o stolování Asiatů?
Světové kuchyně

Plivání a říhání vás už nepřekvapí. Co dalšího byste měli vědět o stolování Asiatů?

Asijské stolování je na hony vzdálené tomu evropskému. To, co se nám zdá jako neslušnost a hrubiánství, je naopak v Asii považováno za projev spokojenosti. Ať už se vydáváte na dovolenou na asijský kontinent, nebo […]

Hadí víno: bizarní nápoj z jedovatých hadů, který údajně může pomoci s impotencí
Nápoje a alkohol

Hadí víno: bizarní nápoj z jedovatých hadů, který údajně může pomoci s impotencí

Hadí víno patří mezi nejbizarnější nápoje světa, zvlášť když doplníme, že se vyrábí z jedovatých hadů. Údajně ale může pomoci s mnoha neduhy. Původ hadího vína Hadi a jejich vnitřnosti jsou odedávna součástí tradiční čínské medicíny, přičemž […]

Kozinec blanitý: divotvorná bylinka posilující vitalitu
Bylinky a rostlinky

Kozinec blanitý: divotvorná bylinka posilující vitalitu

Kozinec blanitý je asijskou rostlinou, která se používá v tradiční čínské medicíně. Její kořen lze navíc využít i v kuchyni. Původ kozince blanitého Kozinec blanitý je bylinka z čeledi bobovitých, kam patří také luštěniny. Pochází přitom zřejmě z Východní […]

Jarní závitky: zdravý pokrm z Asie, který si lze připravit na 100 a jeden způsob
Světové pokrmy

Jarní závitky: zdravý pokrm z Asie, který si lze připravit na 100 a jeden způsob

Jarní závitky patří mezi jídla, která se k nám dostala z Asie. Jedná se o velmi chutné jídlo, jež navíc není problematické ani ze zdravotního hlediska. Původ jarních závitků Tento pokrm s největší pravděpodobností pochází z čínské kuchyně. Někdy […]

Seitan: pšeničný lepek, který je výrazně stravitelnější než bílé pečivo
Obiloviny

Seitan: pšeničný lepek, který je výrazně stravitelnější než bílé pečivo

Seitan je vlastně pšeničný lepek, proti kterému se v posledních letech výrazně brojí. Je se ale v tomto případě něčeho obávat? Původ seitanu Ačkoli by se mohlo zdát, že je seitan novinkou moderního způsobu stravování, opak je […]

Reishi: „houbu nesmrtelnosti“, která pomáhá zvýšit imunitu
Bylinky a rostlinky

Reishi: „houbu nesmrtelnosti“, která pomáhá zvýšit imunitu

Pokud jste se v novém roce rozhodli „přesedlat“ na zdravější životní styl, můžete se zaměřit na reishi, které se někdy říká „houba nesmrtelnosti“. Původ reishi Reishi neboli lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum) pochází z Dálného východu, přičemž se jedná […]