Vzhledově odpudivé, chuťově nevýrazné. Přesto si kuřecí nožičky podmanily nejen Čínu
Světové pokrmy

Vzhledově odpudivé, chuťově nevýrazné. Přesto si kuřecí nožičky podmanily nejen Čínu

Kuřecí maso je pravděpodobně častou součástí vašich pokrmů. Zkusili jste však někdy kuřecí nožičky? Nevypadají lákavě, masa na nich moc nenajdete, a přesto jsou v některých zemích považovány za delikatesu. Nejen čínská pochoutka Kuřecí nožičky […]

Opičí mozek pojídaný rovnou z živé opice: Neetická praktika, která přináší nejen vážné choroby, ale i tučnou pokutu
Světové pokrmy

Opičí mozek pojídaný rovnou z živé opice: Neetická praktika, která přináší nejen vážné choroby, ale i tučnou pokutu

Existuje mnoho podivných a nechutných jídel a gastronomických zvláštností, a právě opičí mozky podávané přímo z lebky opice patří k těm nejbizarnějším. Tento rituál je podtržený ještě týráním nebohých zvířat. Podivné chutě Pravdivost tvrzení o […]

Stoletá vejce: Smradlavá vejce s legendou. Proces výroby trvá i několik měsíců a používají se při něm netradiční ingredience
Světové pokrmy

Stoletá vejce: Smradlavá vejce s legendou. Proces výroby trvá i několik měsíců a používají se při něm netradiční ingredience

Vejce století jsou známá také jako stoletá vejce. Někde se o nich dokonce mluví jako o vejcích tisíciletí. Většina lidí ani netuší, že nějaký takový pokrm existuje. Natož pak aby si dokázali představit, o co […]

Shiitake: Asijská královna mezi houbami
Bylinky a rostlinky

Shiitake: Asijská královna mezi houbami

V České republice jsme zvyklí konzumovat hřiby, žampióny anebo hlívu ústřičnou. V posledních letech je ale stále více využívána i asijská houba zvaná shiitake, jejíž český název zní houževnatec jedlý. Původ houževnatce jedlého Houževnatec jedlý (Lentinula edodes) […]

Sója obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso. Může ale i škodit
Luštěniny

Sója obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso. Může ale i škodit

Sójové boby sice původně z Evropy nepocházejí, dnes se tu ovšem výrobky z nich konzumují ve velkém množství. Sója je sice zdravá luštěnina, na druhou stranu může i škodit. Původ sóji luštinaté Sója luštinatá je luštěnina, které […]

Angínovník čínský: krásná rostlina, jež pomůže s angínou
Bylinky a rostlinky

Angínovník čínský: krásná rostlina, jež pomůže s angínou

V posledních desetiletích se k nám začíná dostávat stále více rostlin z východní Asie, které jsou v této části světa používány v tradiční medicíně. Patří mezi ně i angínovník čínský. Ten navíc zaujme i svým […]

Plivání a říhání vás už nepřekvapí. Co dalšího byste měli vědět o stolování Asiatů?
Světové kuchyně

Plivání a říhání vás už nepřekvapí. Co dalšího byste měli vědět o stolování Asiatů?

Asijské stolování je na hony vzdálené tomu evropskému. To, co se nám zdá jako neslušnost a hrubiánství, je naopak v Asii považováno za projev spokojenosti. Ať už se vydáváte na dovolenou na asijský kontinent, nebo […]

Hadí víno: bizarní nápoj z jedovatých hadů, který údajně může pomoci s impotencí
Nápoje a alkohol

Hadí víno: bizarní nápoj z jedovatých hadů, který údajně může pomoci s impotencí

Hadí víno patří mezi nejbizarnější nápoje světa, zvlášť když doplníme, že se vyrábí z jedovatých hadů. Údajně ale může pomoci s mnoha neduhy. Původ hadího vína Hadi a jejich vnitřnosti jsou odedávna součástí tradiční čínské medicíny, přičemž […]

Kozinec blanitý: divotvorná bylinka posilující vitalitu
Bylinky a rostlinky

Kozinec blanitý: divotvorná bylinka posilující vitalitu

Kozinec blanitý je asijskou rostlinou, která se používá v tradiční čínské medicíně. Její kořen lze navíc využít i v kuchyni. Původ kozince blanitého Kozinec blanitý je bylinka z čeledi bobovitých, kam patří také luštěniny. Pochází přitom zřejmě z Východní […]

Jarní závitky: zdravý pokrm z Asie, který si lze připravit na 100 a jeden způsob
Světové pokrmy

Jarní závitky: zdravý pokrm z Asie, který si lze připravit na 100 a jeden způsob

Jarní závitky patří mezi jídla, která se k nám dostala z Asie. Jedná se o velmi chutné jídlo, jež navíc není problematické ani ze zdravotního hlediska. Původ jarních závitků Tento pokrm s největší pravděpodobností pochází z čínské kuchyně. Někdy […]