Vzhledově odpudivé, chuťově nevýrazné. Přesto si kuřecí nožičky podmanily nejen Čínu

Zdroj: Shutterstock

Kuřecí maso je pravděpodobně častou součástí vašich pokrmů. Zkusili jste však někdy kuřecí nožičky? Nevypadají lákavě, masa na nich moc nenajdete, a přesto jsou v některých zemích považovány za delikatesu.

Nejen čínská pochoutka

Kuřecí nožičky jsou oblíbenou pochoutkou po celém světě. Korea, Filipíny, Vietnam a mnoho dalších zemí mají své vlastní klasické úpravy. Nejraději je však mají v Číně. Po celé zemi se kuřecí stehýnka jedí v slavnostních banketních sálech, ale i v těch nejmenších jídelnách.

Až 75 % ročního dovozu kuřecího masa do Číny tvoří výhradně kuřecí nožičky. Většina těchto kuřecích nožiček kdysi pocházela od největšího světového producenta kuřat – ze Spojených států.

Navzdory obrovské poptávce se však kvůli napjaté mezinárodní obchodní politice obrovský tok kuřecích nožiček do Číny zpomalil.

Obchodní strategie

Případ kuřecích nožiček je zajímavým příkladem toho, jak mezinárodní obchod ovlivňuje ceny. Čína sice produkuje velké množství drůbeže, ale mnoho kuřecích nožiček se vyváží do bohatších východoasijských zemí, jako jsou Korea a Japonsko.

Mezitím miliardy amerických kuřecích nožiček nemají v zemi původu téměř žádnou cenu, proto jsou za nízkou cenu prodávány do Číny.

Bohatý zdroj kolagenu

Kuřecí nožičky se skládají převážně z pojivové tkáně – kůže, chrupavek, šlach a kostí. Přesto jsou však poměrně výživné a dodávají slušné množství vitaminů a minerálních látek.

Přibližně 70 % celkového obsahu bílkovin tvoří kolagen, strukturální bílkovina, která zajišťuje tvar, pevnost a odolnost kůže, šlach, svalů, kostí a vazů.

Jejich obsah tuku pochází převážně z kůže, která se při vaření obvykle odstraňuje. Kuřecí nožičky se však často smaží nebo podávají s omáčkou, což může výrazně zvýšit obsah sacharidů, tuků a kalorií.

Způsoby podávání

Jedním z oblíbených pokrmů je kantonský dim sum. Nožičky se usmaží, aby byla kůže nadýchaná, a pak se několik hodin dusí. Nakonec se potřou omáčkou z fermentované pasty z červených fazolí a uvaří se v páře.

Většina receptů kombinuje dva nebo více způsobů vaření, aby tuhá kůže a šlachy zcela změkly. Kuřecí nožičky se mohou podávat teplé i studené, pikantní i jemné, v polévkách a dušených pokrmech nebo samostatně.

Vývar z nožiček

Pokud jste nožičky ještě nikdy neměli, zkuste si z nich připravit vývar. Budete potřebovat 10 kuřecích nožiček, 2 polévkové lžíce jablečného octa, 1 polévkovou lžíci mořské soli, filtrovanou vodu, zeleninu a bylinky na dochucení (podle vašich preferencí).

Pokud mají kuřecí nožičky vnější vrstvu kůže, je třeba je nejprve blanšírovat, aby se odstranila. Za tímto účelem je vložte na 10-30 sekund do hrnce s vroucí vodou a poté je vložte do studené vody. Vnější kůži stáhněte a vyhoďte.

Vložte nožičky do multifunkčního vařiče a přidávejte filtrovanou vodu, dokud nebudou zcela pod vodou. Přidejte ocet, sůl, bylinky a zeleninu. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum.

Pomocí lžíce slijte pěnu nebo usazeniny, které se na povrchu vytvoří. Vařte přes noc a poté z vývaru sceďte nožičky, zeleninu a bylinky.

Zdroj: atlasobscura.com, healthline.com
Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz