Itálie je oblíbenou destinací Čechů. Pokud se chytáte na dovolenou, nedopouštějte se u stolování nepříjemných faux pas

Zdroj: Alliance Images / Shutterstock

Poznávání různých kultur je jedním z lákadel cestování. Je zajímavé zjišťovat, jak to mají jinde ve světě. Často se totiž přesvědčíte o tom, že naše návyky jsou oproti návykům v jiné zemi úplně odlišné. A to, co nám přijde jako samozřejmost, druzí vůbec nemusí znát a naopak.

Každá země je v mnoha ohledech jiná. Má jiné tradice, zvyky, kulturu. Jinak se zde stravuje a při jídle a stolování se dodržují úplně jiná pravidla. Ať už vás v Itálii pozvou ke stolu vaši přátelé, kteří zde žijí nebo dostanete pozvání od někoho místního, měli byste vědět, jak se chovat.

K jídlu se pije jen voda nebo víno

Co si obvykle nalijete, když se chystáte jíst? Někdo dává přednost perlivé ochucené limonádě. Jiný třeba jen čisté vodě.

V Itálii toho na výběr nemáte zrovna mnoho. Vlastně jsou zde jen dvě možnosti: víno nebo voda. Stůl je obvykle prostřen lahví perlivé nebo neperlivé vody a lahví vína.

I Italové si rádi dopřejí nějaký likér nebo třeba koktejl, nikdy je ale nepijí během jídla. Dají si je buď před jídlem, nebo po jídle.

Ovoce se zde zbavuje slupky

U nás je naprosto běžné zakousnout se třeba do jablka nebo do hrušky včetně slupky. Všichni přece víme, že právě slupka je nejzdravější částí ovoce.

„Italové běžně loupou ovoce a zeleninu, aniž by to bylo nutné,“ zmiňuje blog.studentsville.it. Loupou jablka, hrušky i okurky.

Někdo tvrdí, že je to zdravější. Jiný zastává názor, že slupky jsou plné škodlivých pesticidů. Další by vám řekl, že bez slupky to zkrátka chutná lépe.

Žádná zálivka na salát

Dostanete-li v Itálii k jídlu salát, neočekávejte, že k němu dostanete nějakou namíchanou zálivku. To se tady prostě nedělá.

Salát se zde běžně dochucuje jen za použití olivového oleje a octa. V drtivé většině domácností žádný dresink ve spíži neschovávají.

Cappuccino pouze k snídani

„Většina Italů nepije cappuccino po desáté hodině dopoledne,“ informuje moretimetotravel.com. Je to proto, že je zde tento druh kávy považován pouze za „ranní kafe“ a většina Italů ho tak pije pouze ke snídani. Budete-li pozváni třeba na večeři, cappuccino rozhodně nežádejte.

Večeře není před sedmou hodinou večer

Italové mají tendenci jíst později než Američané, obvykle kolem 20:00 nebo později. Pokud ve skutečnosti navštívíte Itálii, pravděpodobně nenajdete restauraci otevřenou na večeři před 19:00.

Zdroj: blog.studentsville.it, moretimetotravel.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz