Jak připravit štědrovečerní tabuli: Nezapomeňte na ubrus a dejte pozor na množství příborů
Rady a tipy

Jak připravit štědrovečerní tabuli: Nezapomeňte na ubrus a dejte pozor na množství příborů

Většina z vás už nejspíš má jistou představu o tom, co všechno se bude nacházet na štědrovečerním stole. Už víte, zda budete jíst kapra, nebo kuřecí řízky, máte napečeno několik druhů cukroví. Víte ale, do […]

Připravte svým blízkým bramborový salát bez brambor. Je nízkokalorický, zdravější a chuťově k nerozeznání
Recepty

Připravte svým blízkým bramborový salát bez brambor. Je nízkokalorický, zdravější a chuťově k nerozeznání

Ať již na Vánoce, nebo kdykoli během roku, na klasickém bramborovém salátu si každý rád pochutná. A že rozhodně nejde o žádné nízkokalorické jídlo. Věděli jste, že jde ale připravit i zdravěji a bez brambor? […]

Jaké nápoje zvolit ke štědrovečerní večeři? Záleží na volbě celého menu i na úpravě tradičního kapra
Nápoje a alkohol

Jaké nápoje zvolit ke štědrovečerní večeři? Záleží na volbě celého menu i na úpravě tradičního kapra

Jaké pokrmy budete podávat ke štědrovečerní večeři, máte rozmyšlené asi dlouho dopředu. Víte však také, jaké nápoje budete servírovat? Sáhnete po pivu, nebo zvolíte něco svátečnějšího? Vhodné nápoje podle úpravy kapra Kapr je nejčastějším vánočním jídlem […]

zampone
Světové pokrmy

Italská delikatesa na Nový rok. Dejte tentokrát přednost vepřovému zampone pro hojnost a čočce pro štěstí

Velká prasečí noha vypadá na talíři trochu podivně a pro cizince, který má spojenou Itálii hlavně se zdravou středomořskou stravou, se může toto jídlo zdát až neuvěřitelné. Pravdou je, že chutná dobře, a porce se […]

Kapr patří k českým Vánocům již několik století. Připravte jej letos na pivu a máte vyhráno
Recepty

Kapr patří k českým Vánocům již několik století. Připravte jej letos na pivu a máte vyhráno

Pokud jste již přesycení smaženým kaprem s bramborovým salátem a přemýšlíte nad jinými úpravami, určitě vyzkoušejte kapra na pivu. Ale nejprve si přečtěte, proč se vánoční rybou stal právě kapr. Čím si oblibu získal zrovna kapr? […]

Voňavá vánoční purpura je skvělým tipem na ručně vyrobený dárek
Rady a tipy

Voňavá vánoční purpura je skvělým tipem na ručně vyrobený dárek

Stále více z nás se uchyluje k výrobě vánočních dárků. Ručně vyrobené dárky jsou totiž mnohdy cennější než ty kupované. Hledáte-li nápad na ručně vyrobený dárek, který nevyjde draho, vyrobte vánoční purpuru. Purpura je jedním z neodmyslitelných symbolů […]

vanocka
Cukroví

Do pečení vánočky se pustila i herečka Laďka Něrgešová. Zkuste její vánočku z osmi pramenů

Pečení vánoček ve velkém už je legendární ve spojení s Monikou Absolonovou a teď se svým pečením pochlubila další celebrita. Pokud se vám při zaplétání vánočky pletou ruce, tak určitě oceníte i video návod, jak postupovat. […]

Vošouch, cmunda, součást chanuky: Sláva bramboráků sahá až do Jeruzaléma
Recepty

Vošouch, cmunda, součást chanuky: Sláva bramboráků sahá až do Jeruzaléma

Snad každá domácnost má svůj vlastní recept na bramborák. Ale víte, kde se bramborák objevil poprvé a proč je součástí židovského svátku chanuka? Přinášíme vám i recept na správný český bramborák. Bramboráky připomínají židům boží […]

jitrnice a jelita
Maso

Zabijačky dříve utužovaly rodinné vztahy. Navíc zajistily zásoby jídla na celou zimu

Pro někoho je domácí zabijačka brutálním přežitkem, pro jiného je pokračováním tradice a obstaráním kvalitního bio masa na několik měsíců. Vegetariáni mají samozřejmě na takovou tradici svůj názor. Česká tradice pomalu mizí Lidé, kteří maso […]

Krizaly
Zvyky a obyčeje

Staročeská muzika: Provoňte si konec listopadu tradičním dezertem, který se podává teplý

S blížícími se Vánocemi ožívají tradice a vytahujeme staré recepty našich babiček. Jedním z tradičních pokrmů je také staročeská muzika. Tradiční vánoční jídla získala postupem času trochu uvolněnější přístup. Například rybí polévka bývá často nahrazená […]