Podporují mužskou plodnost a vaří se zaživa. Nenápadné škeble ohromí svými vlastnostmi

Zdroj: Shutterstock

Jsou pohřbeny ve vrstvách písku nebo bahna, a když bychom je měli podle vzhledu připodobnit k lidskému orgánu, nabízela by se varlata. Přesto se jich ročně posbírá více než 50 000 tun. Škeble svoji hodnotu zkrátka nedávají na odiv.

Po celém světě najdete mnoho druhů škeblí, ale ty, které najdete v restauracích a obchodech s potravinami, pocházejí z pobřežních oblastí se studenou vodou a písečným pobřežím. Čerstvé škeble jsou při nákupu skutečně živé a voní po oceánu.

Mušle by měly být pevně uzavřené nebo se zavírat, když na ně poklepete. Pokud je mušle otevřená, znamená to, že je mrtvá.

Příprava na vaření

Škeble můžete uchovávat v chladničce, nejdéle však dva dny. Vložte je do cedníku nad mísu a přikryjte vlhkým papírovým ručníkem a vrstvou ledu. Škeble je třeba očistit od písku, ve kterém nejen žijí, ale také se jím živí.

Ten se z jejich trávicího ústrojí vyplaví nočním namočením do osolené vody. Těsně před použitím mušle vydrhněte kartáčkem a důkladně opláchněte.

Při konzumaci škeblí platí obecné pravidlo, že menší škeble se jedí syrové, větší škeble je lepší vařit. Lze je však podávat na mnoho způsobů: grilované, dušené nebo v polévkách.

Podpora mužské plodnosti

Zinek a selen jsou pro muže důležité při tvorbě spermií a semenné tekutiny. Ty se ve škeblích nacházejí v hojném množství. Škeble pomáhají podporovat syntézu testosteronu a napomáhají také pohyblivosti spermií.

Zlepšují počet spermií a snižují pravděpodobnost vzniku deformovaných spermií. Podle studie Maldonado-Cárcelesové jsou měkkýši a korýši obecně prospěšní pro mužskou plodnost.

Škeble jsou skvělým zdrojem vitaminu B12. Ve 100 gramech škeblí získáte 824 % doporučené denní dávky. Vitamin B12 pomáhá produkovat červené krvinky, syntetizovat bílkoviny a vytvářet a udržovat DNA.

Nejhojnější živinou kromě vitaminu B12 ve škeblích je železo. Železo je důležité pro mnoho metabolických procesů a pomáhá přenášet kyslík. Zabraňuje také vzniku chudokrevnosti.

Další zdravotní přínosy

Mořské plody, a tedy i škeble, jsou hlavním zdrojem jódu. Jód je nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy. Tělo si tuto živinu nevytváří samo, proto je třeba ji přijímat ve stravě. Nedostatečný příjem jódu vede k hypotyreóze a případně k mentálnímu postižení u dětí a kojenců.

Riboflavin je známý také jako vitamin B2 a škeble jsou jeho skvělým zdrojem. Pokud trpíte bolestmi hlavy nebo migrénami, můžete se potýkat s jeho nedostatkem.

V riboflavinu se nacházejí flavoproteiny potřebné k metabolismu mastných kyselin v mozku a k regulaci hormonů. Také je skvělý pro kardiovaskulární systém, podporuje zdraví očí a může pomáhat snižovat příznaky deprese.

Zdroj: womansday.com, conserveenergyfuture.com, Maldonado-Cárceles AB, Meat intake in relation to semen quality and reproductive hormone levels among young men in Spain, 2019, foodprint.org
Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz