Je pravda, že jahody dokážou vybělit zažloutlé zuby? Vědci v tom mají jasno

Zdroj: Shutterstock

Jahody tvarem připomínají lidský zub. Možná i proto někoho napadlo zkusit, co toto červené ovoce udělá se zubním povrchem. Říká se, že jahody mají schopnost zuby vybělit. Co je na tom pravdy?

Málokdo si udrží přirozeně bílé zuby. V mnoha potravinách, ale třeba i v oblíbené kávě, jsou totiž látky, které bělost zrovna nepodporují. Někdo si na zažloutlé zuby zvykne, jiní utrácejí velké částky za jejich vybělení. Hlavně kvůli finančním důvodům někteří sáhnou po jahodách.

Jahody jako bělidlo

Jahody můžete použít samotné, a to tak, že zralou jahodu rozmačkáte a nanesete kartáčkem na celé zuby. Nechte působit asi 15 minut, poté si zuby vyčistěte zubní pastou jako obvykle. Tento proces opakujte jednou denně.

Dalším způsobem, jak použít jahody na bělení zubů, je smíchat je s jedlou sodou. Jedlá soda také pomáhá při bělení zubů, protože je abrazivní a odstraňuje nahromaděný plak na zubech. Alkalický prášek v jedlé sodě také působí proti zabarvení, ale pouze na povrchu zubů.

Smíchání jahod a jedlé sody umožňuje hlouběji pronikající čištění. Stačí, když rozdrtíte jednu zralou jahodu v malé misce a smícháte ji s asi polovinou lžičky jedlé sody. Naneste směs na povrch zubů a nechte 5 až 15 minut působit. Poté si zuby vyčistěte kartáčkem a zubní nití odstraňte semínka.

Významné ovocné složky

Jahody obsahují kyselinu jablečnou, která pomáhá odstranit skvrny a zabarvení ze zubů. Ale je tu problém. Mají v sobě totiž i cukr a kyselinu citronovou.

Jahody jsou chutné, protože obsahují spoustu přírodního cukru, který ale neprospívá zubům. Ovocný cukr rozežírá sklovinu a zvyšuje riziko vzniku zubního kazu stejně jako bílý cukr.

Kyselina citronová urychluje demineralizaci vašich zubů. Jinými slovy, narušuje vaši zubní sklovinu, takže jakýkoli přínos bělení je zanedbatelný.

Co zjistila studie

Bohužel, jahody neobsahují žádné přísady, které by mohly dlouhodobě odstranit skvrny. Můžou na hodinu vytvořit iluzi bělejších zubů, protože jsou vyčištěny od plaku a lesknou se. Brzy poté však budou zuby vypadat jako před bělením.

Smíchání jahod s jedlou sodou za účelem vybělení zubů pravděpodobně také nebude příliš funkční. Jedlá soda sice odstraní zubní plak, ale smícháním s rozmačkanými jahodami vytvoříte pastu, která zanechá na zubech cukr, čímž se výhody jedlé sody vynulují.

Studie z roku 2014 se pokusila zjistit, zda jahody se sodou přece jen neúčinkují jako bělicí prostředek. Jenže použití jahod a jedlé sody na 20 zubech třikrát během 10 dnů neodhalilo žádný viditelný výsledek bělení.

Kromě toho se tři kontrolní skupiny zubů používající tradičnější metody bělení staly viditelně bělejšími, a to jak pouhým okem, tak pod spektroskopem.

Závěr

Jahody tedy rozhodně nenahradí bělicí zubní pastu, bělicí gel nebo bělení prováděné lékařem. Více než získat můžete spíše ztratit.

Zdroj: womansworld.com, healthline.com, now.uiowa.edu, forkly.com
Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz