Kung pao: oblíbený pokrm, který obsahuje mnoho kalorií
Světové pokrmy

Kung pao: oblíbený pokrm, který obsahuje mnoho kalorií

Kung pao patří mezi asijské pokrmy, které zdomácněly i v české kuchyni. Ačkoli by se to nemuselo zdát, jedná se o dosti kalorické jídlo. Kung pao a jeho původ Kung pao je jídlo, které bez překvapení […]

1-28909833
Světové pokrmy

Tofu jako zdravá náhražka masa. Může ale i škodit

Tofu je potravina, jež se vyrábí srážením sójového mléka. Dnes se konzumuje po celém světě jako náhražka masa, která ovšem nemusí být jen zdraví prospěšná. Krátký pohled do historie tofu Tofu se poprvé objevilo v Číně, […]

Jelly ear mushroom cut into slices
Bylinky a rostlinky

Jidášovo ucho: velmi zdravá houba, která u nás roste téměř po celý rok

Jidášovo ucho je houba, která u nás není sbírána příliš často. Obsahuje nicméně mnoho účinných látek a navíc si ji lze nasbírat po většinu roku. Výskyt Jidášova ucha Jidášovo ucho neboli bolcovitka ucho Jidášovo (Auricularia […]

Black rice
Obiloviny

Černá rýže obsahuje více účinných látek než její „konkurentky“

Černá rýže je potravinou, která se v posledních letech začíná prosazovat na úkor své rozšířenější bílé „konkurentky“. Je totiž zdravější. Původ černé rýže Rýže patří mezi nejstarší kulturní plodiny na světě, když byla člověkem pěstována už […]

Star Anise (lat. Illicium verum). Spice badyan.
Koření a dochucovadla

Badyán: voňavé koření, které se po tisíce let používá na potíže s trávením

Badyán patří mezi známé koření, které nejen krásně voní, ale díky tvaru se používá rovněž jako ozdoba a navíc má léčivé účinky. Původ badyánu Ačkoli je dnes badyán v Evropě dosti rozšířením kořením, na „Starý“ kontinent […]

2-26869717
Pečivo a těstoviny

Shirataki: konjakové těstoviny, které velmi podporují hubnutí

Shirataki jsou těstoviny z hlíz zmijovce indického. Jedná se přitom o velmi zdravou potravinu, která pomáhá s hubnutím. Původ zmijovce indického Zmijovec indický, který je známý i pod názvem konjak/konjac, původně pochází z tropických deštných pralesů Asie. V současné […]

Hnědá rýže je nutričně výrazně hodnotnější než bílá
Obiloviny

Hnědá rýže je nutričně výrazně hodnotnější než bílá

Rýže patří k nejrozšířenějším potravinám na světě. Většina lidí v ČR ovšem používá bílou variantu, která je nutričně daleko méně hodnotná než hnědá rýže. Původ rýže Rýže je rostlina z čeledi lipnicovitých, kam patří rovněž pšenice, ječmen, žito, […]

Čínská specialita, jež zřejmě přenesla koronavirus na člověka
Zprávy a události

Čínská specialita, jež zřejmě přenesla koronavirus na člověka

Největším strašákem nového desetiletí je prozatím jisté infekční onemocnění. Co je koronavirus a jak se přenesl na člověka? Možná z dosti atypické pochoutky. Co je koronavirus? Koronavirus je označení hned pro čtyři druhy virů, z nichž některé […]

Housenice čínská: houba, která prodlužuje život
Bylinky a rostlinky

Housenice čínská: houba, která prodlužuje život

Čínská medicína zná mnoho léčivých prostředků. Jen málo z nich je ovšem považováno za tak všestrannou „léčivku“ jako housenice čínská. Tato houba prý dokonce dokáže prodloužit život. Původ housenice čínské Housenice čínská (Cordyceps sinensis) je asijská […]

Mořská sůl obsahuje řadu minerálů. Navíc zaujme chutí
Koření a dochucovadla

Mořská sůl obsahuje řadu minerálů. Navíc zaujme chutí

Mořská sůl je dnes používána stále častěji i mimo přímořské oblasti. Nejenže obsahuje spoustu minerálů, ale navíc bývá označována za chutnější. Historie používání mořské soli Ačkoli je u nás dnes nejpoužívanější sůl kamenná, v obchodech se […]