Jidášovo ucho: velmi zdravá houba, která u nás roste téměř po celý rok

Jelly ear mushroom cut into slices
Jidášovo ucho (zdroj: Samphotostock.cz)

Jidášovo ucho je houba, která u nás není sbírána příliš často. Obsahuje nicméně mnoho účinných látek a navíc si ji lze nasbírat po většinu roku.

Výskyt Jidášova ucha

Jidášovo ucho neboli bolcovitka ucho Jidášovo (Auricularia auricula-judae) je oblíbenou houbou především v asijské kuchyni. V Asii se dokonce pěstuje i komerčně. V Evropě není využívána tak často, přesto roste poměrně hojně i v České republice. Vyskytuje se na starých a odumřelých kmenech a větvích listnatých stromů, nejčastěji ji lze ovšem nalézt na bezu černém.

Jak Jidášovo ucho poznat?

Bolcovitka ucho Jidášovo je houba z čeledi bolcovitkovitých, která má plodnice široké až 10 cm. Připomínají přitom ušní boltec. Disponuje jemně plstnatým povrchem a má hnědou či růžovou-hnědou barvu. Často se přitom vyskytuje ve skupinách, a to buď vedle sebe, anebo nad sebou. Vnitřní strany plodnice jsou hladké a mají obvykle nahnědlou barvu.

Jidášovo ucho v kuchyni

Jidášovo ucho je poměrně chrupavčité a tvrdé. Jeho chuť ani vůně navíc nejsou výrazné. Přesto je známé jako kuchyňská ingredience, a to především v Asii (zejména v Číně a Japonsku). Pokud si jej přinesete domů, můžete si ho rovnou uvařit, anebo usušit. Uplatnění přitom může nalézt např. při přípravě rizota a použít ho lze rovněž do polévek, a to včetně tradiční japonské miso.

Bolcovitka ucho Jidášovo z hlediska zdraví

Jidášovo ucho je tisíce let využíváno v tradiční čínské medicíně, neboť obsahuje mnoho účinných látek. Mezi nejzajímavější účinky patří podpora imunity, takže chrání proti různým onemocněním. Mimo jiné proto, že má antioxidační vlastnosti. Pozitivně působí rovněž na kardiovaskulární a trávicí soustavu. Někdy je dokonce uváděno i v souvislosti s protirakovinnými účinky.

Zajímavosti o Jidášovu uchu

  • Název „Jidášovo ucho“ houba získala nejen díky svému tvaru, ale také proto, že se podle legendy poprvé objevila na stromě, kde se oběsil biblický Jidáš.
  • V čínštině se houba nazývá „mu-er“, což lze do češtiny přeložit jako „dřevnatá ouška“.
  • Bolcovitka ucho Jidášovo u nás roste po většinu roku. Nasbírat si ji lze od března do listopadu.
  • Jidášovo ucho se pěstuje především v jihovýchodní Asii. Ročník produkce přitom činí 500 tisíc tun, což svědčí o značné oblibě této houby.
  • Bolcovitka ucho Jidášovo je využívána především v asijských pokrmech, ale uplatnění může nalézt i v tradiční české bramboračce anebo gulášovce.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 7
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*