Miso: pokrm samurajů, který si vydobyl pozornost i na Západě

Miso pasta

Miso je fermentovaná pasta vyráběná zejména ze sójových bobů. Jedná se přitom o zdravou kuchyňskou ingredienci, která ozvláštní chuť připravovaných pokrmů.

Původ pasty miso

Pasta miso je dnes považována za tradiční japonský pokrm. To je sice pravda, nicméně do Země vycházejícího slunce se dostala z Číny, a to ještě před naším letopočtem. V Japonsku se ovšem rychle stala oblíbenou ingrediencí a ve středověku byla např. podstatnou součástí stravy samurajů. Později začala pronikat také na Západ a bez větších problémů ji aktuálně seženete i u nás.

Kde si pořídit miso?

Pastu misu dlouhodobě nabízejí obchody se zdravou výživou a naleznete ji i v nabídce některých e-shopů jako Japafood.cz. Pořídit si přitom můžete hned několika variant pasty masa. Ačkoli se vyrábí především ze sójových bobů, existuje daleko více druhů. Do pasty miso se může přidávat rovněž rýže (ideálně hnědá), ječmen, fazole adzuki, chilli papričky nebo konopné semínko.

Pasta miso v kuchyni

Miso dodává jedinečnou chuť řadě japonských pokrmů. Pokud jej budete chtít použít, lze jej přidat do polévek, luštěninových jídel, omáček či pomazánek. Uplatnění může ale mít rovněž při marinování masa, případně při nakládání zeleniny. Budete-li miso používat při vaření, vězte, že byste jej měli do pokrmů přidávat až na konci tepelné úpravy, aby zůstalo zachováno co nejvíce účinných látek.

Miso z hlediska zdraví

Pastu miso naleznete v mnoha knihách o zdravé výživě. Obsahuje totiž esenciální aminokyseliny, stejně jako důležité vitamíny (např. B12) a minerální látky. Ceněna je např. pro kladný vliv na kardiovaskulární soustavu, když se mj. podílí na snižování cholesterolu. Navíc je ceněným zdrojem enzymů, takže pozitivně působí rovněž na trávení. Miso je navíc doporučováno i jako prevence rakoviny.

Zajímavosti o pastě miso

  • Pokud vás zajímá, co vlastně znamená miso, tak vězte, že mi je „chuť“ a so zase „divoký“.
  • Příprava pasty miso nějakou dobu trvá. Sójové boby se nejprve uvaří, poté se osolí mořskou solí a přidá se kultura houby kódži. Tato směs se nechává kvasit několik měsíců až let.
  • Varianty misa se liší i názvy. Existuje shiro (sladké bílé miso), hatcho (tmavé miso), mugi (ječmenné miso), kome (světlé rýžové miso) nebo genmai (tmavé rýžové miso).
  • Miso je v Japonsku součástí mnoha tradičních jídel. Přidává se např. do polévky misoširu.
  • Budete-li v kuchyni používat miso, dané pokrmy bystě už neměli solit, protože pasta je vzhledem ke způsobu přípravy sama o sobě už dosti slaná.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*