korokke
Světové kuchyně

Japonská kuchyně není jen o syrových rybách, inspirace může přijít i se smaženým jídlem s panko strouhankou

Panko je druh strouhanky vyrobené z chleba bez kůrky, který se používá jako obal na různé smažené a zapečené pokrmy. Dodá jídlu lahodnou křupavost. Panko strouhanka je tvořená z hrubších vloček, je světlá, a protože u nás […]

Narezushi: Vůně ryby připomíná odpadní vodu. Chuť starověkého sushi v Japonsku rozděluje lidi na dva tábory
Ryby a mořské plody

Narezushi: Vůně ryby připomíná odpadní vodu. Chuť starověkého sushi v Japonsku rozděluje lidi na dva tábory

Sushi, jak ho známe v současnosti, je velmi vzdálené původnímu jídlu, které se vyvinulo před mnoha staletími v Japonsku. Původní jídlo bylo založeno na konzumování fermentované ryby a ne čerstvé jako dnes. Kterému pokrmu vděčíme […]

Dieta s dlouhým dechem: Fígl Japonců pro štíhlejší postavu tkví ve správném dýchání. Podporuje hubnutí břišního tuku
Hubnutí

Dieta s dlouhým dechem: Fígl Japonců pro štíhlejší postavu tkví ve správném dýchání. Podporuje hubnutí břišního tuku

Když se podíváte na Japonce (a převážně Japonky), nebudete mít žádné pochyby o tom, že jsou to vesměs hubení lidé. Ano, většina Japonců je štíhlé postavy, ačkoli se mezi nimi najdou výjimky. Za dokonalou figurou […]

Ramen: Japonský pokrm s čínským původem. Tato nudlová polévka obletěla svět
Světové pokrmy

Ramen: Japonský pokrm s čínským původem. Tato nudlová polévka obletěla svět

Ramen si v průběhu let získal nemalou popularitu v západním světě. Na první pohled je to obyčejná nudlová polévka. Skrývá ale mnoho zajímavých chutí a netradiční je také její původ. Nudlová polévka, která byla původně […]

Shirako: Vak plný rybího semene. Podivná japonská pochoutka získávaná z genitálií mrtvé ryby
Ryby a mořské plody

Shirako: Vak plný rybího semene. Podivná japonská pochoutka získávaná z genitálií mrtvé ryby

Najdou se mezi námi tací, kteří lační po dobrodružství a dokáží v sobě najít dostatek odvahy, aby ochutnali i takové pokrmy, nad kterými by kdokoli jiný opovržlivě ohrnul nos. Tak by tomu rozhodně mohlo být […]

Japonská snídaně se výrazně liší od zbytku světa. Nálož energie v kombinaci s rýží v mnohých evokuje spíše oběd
Světové kuchyně

Japonská snídaně se výrazně liší od zbytku světa. Nálož energie v kombinaci s rýží v mnohých evokuje spíše oběd

Co máte nejraději k snídani? Někdo nesnídá vůbec, maximálně dokáže krátce po probuzení vypít kafe. Jiný se naopak po ránu pořádně nadlábne, aby nabral energii do nového dne. Ne nadarmo se říká, že snídaně je […]

Jibachi Senbei: Rýžové sušenky z Omači plněné vosami. Překvapí i zkušené jedlíky
Světové pokrmy

Jibachi Senbei: Rýžové sušenky z Omači plněné vosami. Překvapí i zkušené jedlíky

Když se řekne rýžové sušenky, ve většině lidí to nevyvolá kdovíjaké obavy, natož třeba pochybnosti o tom, že by na nich bylo cokoli zvláštního. Je pravda, že na první pohled vypadají rýžové sušenky úplně obyčejně. […]

Jídla, která Japonci nejedí: Přesto jsou velmi mylně připisována právě jim
Zajímavosti

Jídla, která Japonci nejedí: Přesto jsou velmi mylně připisována právě jim

Ačkoli si některá jídla automaticky spojujeme právě s Japonskem, rozhodně to neznamená, že z Japonska přímo pocházejí. Zrovna tak neplatí, že co je podle většiny lidí typicky japonské, musí místní lidé jíst prakticky denně. Jsou […]