Spam musubi: Kdo stojí za kombinací lančmítu, rýže a řasy, není jasné. Na Havaji ji však milují

Zdroj: Shutterstock

Musubi je japonská rýžová koule s mořskou řasou nori a spam musubi je její havajská verze se spamem (vepřovým masem v konzervě, u nás známým jako lančmít). Vyzkoušejte tuto netradiční kombinaci v dnešním receptu.

Původ jídla spam musubi je poněkud sporný. Některé prameny (viz Hawaiʻi Magazine) uvádějí, že jeho počátky sahají až do internačních táborů pro Japonce na území USA, kde jejich obyvatelé vytvořili předchůdce spam musubi tím, že na rýži položili ochucené plátky spamu.

Většina příběhů se však zaměřuje na všudypřítomnost spamu na Havaji během druhé světové války a po ní. Vzhledem k omezeným možnostem stravování se masové konzervy jako Spam staly součástí místní kuchyně všude tam, kam dorazili američtí vojáci, například v jihokorejském budae-jigae (druh kořeněného dušeného jídla jjigae) nebo ve Velké Británii, kde se ale na rozdíl od Jižní Koreje neuchytily.

Recept na spam musubi

Recept na spam musubi přináší například web Favorite Family Recipes. Potřebovat na něj budete 350 gramů spamu (lančmítu), 1/4 hrnku ústřicové omáčky, 1/4 hrnku sójové omáčky, 1/2 hrnku cukru, pražené mořské řasy nori, nakrájené na půlky nebo třetiny a 6 hrnků vařené rýže na sushi bez přidané octové směsi.

Nakrájejte spam na asi 8 až 10 plátků a vložte do sáčku na zip. Smíchejte ústřicovou omáčku, sójovou omáčku a cukr, dokud se cukr nerozpustí, a přidejte do sáčku se spamem. Marinujte asi 15 minut.

Marinádu slijte a spam opečte z každé strany na středním plameni, dokud není propečený a mírně křupavý. Položte proužek nori na prkénko nebo čistý povrch (lesklou stranou dolů). Do formy na musubi přidejte rýži sushi a pevně a rovnoměrně ji přitlačte tak, aby vrstva rýže měla asi 4 centimetry. Formu i prsty si průběžně namáčejte do vody, aby se nelepily.

Blok rýže vyklepněte z formy přímo na nori. Přidejte na něj trochu vařeného spamu a zabalte. Aby řasa lépe držela, namočte si prsty do vody. Podávejte teplé v sójové omáčce, s kečupem nebo samotné.

Zdroj: Hawaiʻi Magazine, Favorite Family Recipes, Plays well with butter

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz