Jezte jako Japonci: Inspirujte se národem, který je proslulý svou dlouhověkostí

Zdroj: Shutterstock

Jíst zdravě si přeje zřejmě každý z nás. Rad na vyváženou a zdravou stravu je však velké množství. Ideální je tak inspirovat se v jídelníčku těch nejpovolanějších. Japonci se v délce dožití drží na prvním místě. Pojďme se tedy podívat, co na jejich stole nemůže nikdy chybět.

Ačkoliv lidstvo západního světa trápí stále více civilizačních chorob, věk dožití u většiny z nich stále roste. K největším rekordmanům patří Japonsko, kde průměrný věk dožití vzrostl za posledních 50 let úplně nejvíce. Ještě v roce 1960 se tamní obyvatelé dožívali průměrně 65 let, v roce 2017 už to bylo 81 let. Vyplývá to z dat OECD.

Jeden z japonských ostrovů, Okinawa, je dokonce považován za místo s největší koncentrací stoletých lidí na světě. O tamním přístupu k potravinám a životu všeobecně jsme psali nedávno zde.

Japonci se stravují velmi originálně

Stravování se ale i ve zbytku Japonska tak trochu vymyká západním standardům. Detailně to popsal například web Nature. Podle něj má japonský jídelníček hned několik zajímavých aspektů.

Jedním z nich je relativně nízká konzumace masa, především pak toho červeného, ale také nízký příjem mléka a mléčných výrobků. Tyto potraviny nahrazují Japonci často rybami nebo rostlinnými produkty.

Velmi oblíbené jsou tam sójové boby. Podle studie profesorky Victorie Persky z chicagské univerzity může dlouhodobá konzumace sóji snižovat riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Japonci jsou také známi tím, že velmi málo sladí a solí. Obézních lidí tam najdete velmi málo.

Místo cukru sladké brambory

Co nesmí chybět na stole běžné japonské rodiny, a možná by tak nemělo chybět ani na tom vašem? To v nedávném článku pro web CNBC prozradila japonská výživová poradkyně Asako Miyashita.

Prvním tamním oblíbeným jídlem jsou fialové sladké brambory, které v Japonsku nesou označení „imo“ a pro svou sladkou chuť se častou využívají v dezertech. Jedná se o zdravé sacharidy, které jsou navíc doplněny o pořádnou porci antioxidantů.

Fermentace jako malý zázrak

Co rozhodně v japonském menu nemůže chybět, je polévka miso vyrobená z fermentovaných sójových bobů a obilovin. Tento způsob zpracování potravin funguje jako přímo zázračné probiotikum, které udrží střeva ve výborné kondici, což může velmi dobře ovlivnit i imunitní systém.

Ten je také nutné podpořit vitamínem C. Dokonce 124 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu můžete nalézt v japonské ředkvi zvané daikon. Není proto divu, že ji Japonci přímo milují.

Poklady z moře

Železo, vápník, ale i vláknina a antioxidanty – to vše obsahuje další oblíbená surovina japonských obyvatel, kterou není nic jiného než mořská řasa.

Zkrátka ale nepřijdou ani mořské ryby. Mezi ty nejoblíbenější patří losos a tuňák, které obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin.

Zdroj: CNBC, Nature, Taylor a Francis Online, OACD, Jíme to

Autor: Markéta Mladá

Přidat na Seznam.cz