Wasabi: Pikantní superpotravina s řadou zdravotních přínosů. Působí proti zánětům a zlepšuje paměť

Zdroj: Shutterstock

Wasabi není jen významnou ingrediencí japonské kuchyně, ale nabízí také řadu potenciálních zdravotních přínosů, včetně protibakteriálních, protizánětlivých a protirakovinných účinků.

Koření wasabi se získává z oddenku rostliny eutremy japonské, známé také jako japonský křen, která volně roste podél toků horských řek v Japonsku. S charakteristickou ostrou chutí a svěže zelenou barvou je důležitou součástí japonské kuchyně, zejména jako přísada k sushi a nudlím.

Díky obsahu vlákniny, vitaminu C, draslíku, vápníku, hořčíku a hlavně izothiokyanátů (ITC), které jsou zodpovědné za jeho pikantní chuť, má navíc mnoho zdravotních benefitů.

Má protibakteriální účinky

Wasabi má díky obsahu ITC silné antibakteriální účinky. Studie z roku 2016 ukázala, že extrakt z wasabi působí proti bakteriím Escherichia coli a Staphylococcus aureus, které jsou častými původci potravinových otrav. Přidáním wasabi do pokrmů se tedy snižuje pravděpodobnost, že nám z nich bude špatně.

Působí proti zánětům

Zánět je reakcí imunitního systému na zranění a různé infekce a může přispívat k řadě onemocnění, včetně srdečních chorob, diabetu a rakoviny. Studie na živočišných buňkách z roku 2005 naznačuje, že ITC obsažené ve wasabi potlačuje činnost buněk a enzymů způsobujících zánět. Nicméně výzkum na lidech zatím chybí.

Podporuje hubnutí

Nejen oddenek, ale i listy eutremy japonské mohou být prospěšné. Studie na myších (Naoki Misawa a kol., Yasuo Oowatari a kol.) ukázaly, že extrakt z listů může zabránit přibírání na váze a omezit tvorbu tukových buněk. Je však zapotřebí dalšího výzkumu pro potvrzení těchto účinků u lidí.

Ničí rakovinné buňky

Výzkum na lidských rakovinných buňkách z roku 2018 ukázal, že ITC může zabíjet nebo alespoň zpomalovat růst rakovinných buněk, včetně buněk rakoviny tlustého střeva, úst, slinivky a prsu.

Zlepšuje paměť

Studie provedená na Tohoku University v Japonsku zjistila, že složka wasabi, 6-MSITC, známá jako antioxidant a protizánětlivá látka, zlepšuje paměť. Polovina ze 72 účastníků dostávala 100 miligramů extraktu wasabi před spaním, zatímco druhá polovina placebo. Po třech měsících léčená skupina vykázala významné zlepšení krátkodobé i dlouhodobé paměti.

Zdroj: Zhongjing Lu, Antibacterial Activities of Wasabi against Escherichia coli O157:H7 and Staphylococcus aureus, 2016, Takuhiro Uto, 6-(Methylsulfinyl)hexyl isothiocyanate suppresses inducible nitric oxide synthase expression through the inhibition of Janus kinase 2-mediated JNK pathway in lipopolysaccharide-activated murine macrophages, 2005, Naoki Misawa, 5-Hydroxyferulic acid methyl ester isolated from wasabi leaves inhibits 3T3-L1 adipocyte differentiation, 2018, Yasuo Oowatari, Wasabi leaf extracts attenuate adipocyte hypertrophy through PPARγ and AMPK, 2016, Satoshi Yano, Wasabi 6-(methylsulfinyl)hexyl isothiocyanate induces apoptosis in human colorectal cancer cells through p53-independent mitochondrial dysfunction pathway, 2018, Rui Nouchi, Benefits of Wasabi Supplements with 6-MSITC (6-Methylsulfinyl Hexyl Isothiocyanate) on Memory Functioning in Healthy Adults Aged 60 Years and Older: Evidence from a Double-Blinded Randomized Controlled Trial, 2023, Healthline, Conserve Energy Future

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz