Mug cake: Dezert hotový za 5 minut stačí dát do mikrovlnky

Zdroj: Shutterstock

Česky bychom dezert nazvali koláčem do hrnečku, i u nás se ale uchytil anglický výraz mug cake. Jde o jednoduchý a rychle připravený pokrm, který upečete v hrnečku v mikrovlnce. Přizpůsobit si ho můžete podle svých chutí a porce je tak akorát velká pro jednu osobu.

O tomto typu dezertů se ve velkém začalo mluvit v roce 2009, kdy se recepty na ně staly virálními na YouTube, uvádí KRCU. Ve skutečnosti je ale jejich historie svým způsobem až 4 000 let stará. Už tehdy se totiž ve zjednodušených nádobách pekla sladká jídla.

Za předchůdce tohoto dezertu bychom mohli považovat cupcake, tedy muffin, který se peče v papírových nebo kovových košíčcích. Ten se poprvé objevil v 18. století, doplňuje Mirror.

Nejnebezpečnější dezert

Někdy se o hrnečkových koláčích tvrdí, že jsou to nejnebezpečnější dezerty. A to proto, že je připravíte velmi snadno a jsou návykové. Pokud dostanete chuť na něco sladkého, v podstatě do pěti minut si můžete udělat vynikající dezert, který je ale velmi kalorický, varuje Food Network.

Jednou za čas si ale člověk může tuto radost dopřát. Připravte si tak doma čokoládový mug cake i vy. Jedna porce uspokojí vaši chuť na sladké, nebudete se ale péct s celým koláčem, který by vám pak doma zůstal.

Čokoládový mug cake do 5 minut

Na přípravu tohoto dezertu budete potřebovat 2 lžičky cukru, 2 lžičky oleje, špetku soli, 2 lžičky kakaa, 5 lžic mléka, 4 lžičky hladké mouky, čtvrt pytlíku prášku do pečiva a středně velký hrneček.

Všechny ingredience jednoduše dejte do hrnečku a pořádně je promíchejte. Můžete přidat ještě například kousky čokolády nebo oříšky. Potom dejte hrneček do mikrovlnky a zapněte ji na 3 minuty.

Koláč nabyde na objemu a vznikne vám dokonalá pochoutka přesně pro jednu osobu. Zda si ji ještě dozdobíte ovocem, nebo ji rovnou sníte tak, jak ji z mikrovlnky vyndáte, to už je na vás.

Zdroj: Mirror, KRCU, Spoon University, Edinburgh Today, Food Network

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz