Hadí polévka: Pokrm pro bohaté ukrývá až 5 druhů masa. Vzbuzuje hrůzu, ale jde o gurmánskou lahůdku

Zdroj: Shutterstock

Čína se rozhodně netají tím, že je to místo, kde můžete ochutnat často hodně netradiční věci. Právě zde vznikla celá řada mnohdy bizarních pokrmů, které si troufne ochutnat opravdu jen málokdo. Jedním z takových jídel je hadí polévka.

Že jste o ní ještě nikdy neslyšeli? Asi vás nepřekvapí, že v Číně tuhle polévku milují. A když sem vyrazíte, můžete ji ochutnat i vy.

Polévka známá jako gang

Jde o čínskou pochoutku, která může obsahovat hned několik druhů hadího masa. Počet druhů se liší v závislosti na tom, kde tuhle polévku dostanete.

Někde se ale podává až s pěti druhy hadího masa. Polévka je hustá a její součástí není jen hadí maso, ale i další ingredience.

„Mezi přísady patří například vepřové kosti,“ doplňuje theculturetrip.com. Někde se přidává také kuřecí maso a několik druhů koření.

Hadí polévka se v Číně podává celoročně, nejoblíbenější a nejvyhledávanější je však v zimních měsících, kdy dokáže nejen zasytit, ale také zahřát.

Vaří se několik hodin

Hadí polévka je opravdu poctivým vývarem. Vaří se totiž několik dlouhých hodin. K masu se během vaření přidávají i houby, nakrájený zázvor nebo listy chryzantémy.

Možná trošku netradiční surovinou je citronová tráva, která polévce dodá trochu sladké a lehce nakyslé chuti.

Několik druhů hadů

Nikoho nepřekvapí, že v Číně (a nejen zde) můžete ochutnat hada. Existují restaurace, kde vám hada před jeho podáváním dokonce ještě zaživa ukážou.

Hadí polévka nejčastěji obsahuje maso z kobry, krajty a korálovky. „Používá se i vodní had nebo kobra královská,“ dodává food-fantasy.fandom.com.

Hadí polévka je chutná, s křupavou hadí kůží a jemným hadím masem. Název pokrmu může vzbuzovat hrůzu, ale bezesporu jde o gurmánskou lahůdku.

Hadí maso se do polévky krájí na tenké nudličky a po uvaření připomíná uvařené kuřecí maso. Chuť je velmi jemná.

Má za sebou dlouhou historii

Hadí polévka pochází z jižní Číny z oblasti známé v současnosti jako provincie Guangdong. Pokrm existuje již od třetího století před naším letopočtem.

Dříve si tento pokrm mohli dopřávat jen bohatí. V Číně se polévka rozšířila někdy kolem osmnáctého století. V čínské medicíně je hadí maso známé jako „jangové“ jídlo, neboli jídlo, které tělu přináší teplo.

Zdroj: theculturetrip.com, food-fantasy.fandom.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz