Smažené kameny: Nejtvrdší jídlo světa je hitem čínského stravování

Cinske_kameny
Zdroj: Asian Images / Shutterstock.com

Opravdu nemusíte kontrolovat datum zveřejnění tohoto článku, nejedná se o apríl. Smažené kameny vyvolali doslova smršť zvědavosti na sociálních sítích.

Tento pokrm pochází z východní čínské provincie Chu-pej a nejedná se jen o název, za kterým se skrývá něco jiného. Jde opravdu o kameny.

Vysajete a vyhodíte

Samozřejmě však v Číně nepřišli na trik, jak pomocí zubů rozkousat kámen. Smažené kameny totiž v podstatě jen olížete a vyhodítě. V Číně říkají, že vysajete chuť.

Že se nejedná o žádný fake dokazují videa, která zaplavila sociální sítě. „Musím ti vrátit ty oblázky, až skončím?“ ptá se v jednom z nich zákazník. A šéfkuchař vtipkuje, že si je může odnést domů jako suvenýr.

A jak se takový pokrm připravuje?

Pouliční prodejci nalijí chilli olej na oblázky prskající na grilu ve stylu teppanyaki, všechny je pokapou česnekovou omáčkou, a poté vše orestují se směsí stroužků česneku a na kostičky nakrájené papriky.

Následně jsou kameny vloženy do krabičky o velikosti dlaně a dle serveru CNN Travel vyjdou přibližně na 50 Kč.

A pokud stále pochybujete, že tento pokrm optavdu existuje, koukněte se na následující video na TikToku.

Nejedná se o novinku

Činští prodavači neobjevili žádnou novinku, kameny zvané Suodiu se používaly již v daleké historii.

V dobách, kdy ještě lidé neuměli konzervovat potraviny, si museli lodníci pomoci jinak.

A proto v době, kdy museli celé týdny či měsíce cestovat na lodi s omezeným množstvím jdíla, spoléhali na chuť kamenů.

Ochucené kameny nahrazovali stravu, kterou neměli, a jednalo se tak vlastně o jakýsi placebo efekt jídla.

Zdroje: CNN Travel, Mail Online, Tik Tok, Medium

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz