Historie čínské kuchyně sahá do 16. století před naším letopočtem. Chilli do ní přivezli až Evropané

Zdroj: Shutterstock

Čínské restaurace jsou v České republice na každém kroku. A mnoho lidí si jídla natolik oblíbilo, že si některé pokrmy dělají i doma. Nejtradičnějším je asi obyčejná „čína“ s rýží.

Čínská kuchyně je oblíbená po celém světě. Restaurace tohoto typu najdete v mnoha zemích. Jde o jednu z nejstarších a nejrozmanitějších kuchyní na světě.

18 000 let stará

Historie čínské kuchyně sahá až do 16. století před naším letopočtem. Postupem času se samozřejmě měnila, jak do ní různé kultury přivážely nové suroviny, píše Chinese Food History.

Například příchod Evropanů do Číny obohatil jídla o brambory, rajčata nebo o chilli papričky, které jsou dnes pro pokrmy specifické.

Recept na „čínu“

Jedním z nejtradičnějších jídel, která si mnozí z nás děláme doma, je obyčejná čínská směs s rýží. Recept na ni je velmi snadný a sdílel ho například David Vonášek na svém instagramu.

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 200 gramů kuřecích prsou, 3 žampiony, půlku červené papriky, malou červenou cibuli, mrkev, 2 jarní cibulky, 2 stroužky česneku, hrst arašídů, 200 mililitrů vody, lžičku solamylu, chilli, sůl, pepř, olej a rýži.

Kuřecí maso nakrájejte na kostičky, zeleninu na větší kousky. V rendlíku rozpalte maso a osmahněte na něm kuře obalené v solamylu. Následně přidejte do pánve žampiony, zeleninu a arašídy a vše společně asi 4 minuty opékejte.

Potom směs zalijte vodou, přidejte sójovou omáčku, chilli podle chuti, vše nechte krátce do zhoustnutí povařit. Nakonec vmíchejte pokrájenou zelenou část jarní cibulky a můžete podávat.

Zdroj: Chinese Food History, Instagram

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz