Samosa: Taštičky plněné brambory a exotickým kořením jako nejoblíbenější indická svačinka. Zkuste je i vy
Světové pokrmy

Samosa: Taštičky plněné brambory a exotickým kořením jako nejoblíbenější indická svačinka. Zkuste je i vy

Pokud se někdy vydáte do jihoasijských zemí, pravděpodobně se tam setkáte s jedním nejvíce konzumovaným občerstvením – samosou. Jde o smaženou svačinku plněnou bramborami, která se namáčí do chutney a údajně navozuje pocit štěstí a pohody. […]

Jedení rukama je základem indické kultury: Tradice pochází z ájurvédského učení, kdy každý prst na ruce má svůj význam
Zajímavosti

Jedení rukama je základem indické kultury: Tradice pochází z ájurvédského učení, kdy každý prst na ruce má svůj význam

I u nás je běžné, že se do některých jídel s chutí pustíme spíše holýma rukama než příborem. Co třeba pečené kuře, které je přece daleko pohodlnější vzít do ruky, než ho pižlat vidličkou a […]

Jedlý ibišek: exotická zelenina, která pomáhá s trávením
Zelenina

Jedlý ibišek: exotická zelenina, která pomáhá s trávením

Jedlý ibišek neboli okra u nás patří mezi méně známé druhy zeleniny, přesto se jedná o chutnou kuchyňskou ingredienci. Navíc nám dokáže pomoci s některými zdravotními neduhy. Původ jedlého ibišku Ibišek jedlý se dnes vlastně nazývá […]

Angínovník čínský: krásná rostlina, jež pomůže s angínou
Bylinky a rostlinky

Angínovník čínský: krásná rostlina, jež pomůže s angínou

V posledních desetiletích se k nám začíná dostávat stále více rostlin z východní Asie, které jsou v této části světa používány v tradiční medicíně. Patří mezi ně i angínovník čínský. Ten navíc zaujme i svým […]

Bazalka a účinky
Bylinky a rostlinky

Bazalka: nejpoužívanější bylinka v mnoha kuchyních

Bazalka patří mezi nejpoužívanější koření v mnoha kuchyních a oblíbená je rovněž u nás. Její využití se však ani zdaleka neomezuje pouze na gastronomii. Pojďme se tedy s touto rostlinkou seznámit blíže. Bazalka pravá pochází […]

Kurkuma: Přidejte ji do jídla a vaše zdraví vám poděkuje. Prozradíme, čemu všemu prospívá
Koření a dochucovadla

Kurkuma: Přidejte ji do jídla a vaše zdraví vám poděkuje. Prozradíme, čemu všemu prospívá

Kurkuma je oblíbené indické koření, které je svým způsobem podobné zázvoru. Jde o kořen rostliny známé jako kurkumovník dlouhý, který roste pod zemí, a po nastrouhání má vzniklá surovina až zázračné účinky. Pokud kurkumu ještě […]

Haritaki: plody „zbavující všech nemocí“
Ovoce

Haritaki: plody „zbavující všech nemocí“

Haritaki je jiný název pro strom vrcholák tříslovinný, ale také pro jeho plody. Ty jsou přitom na některých místech Asie považovány za všelék. Původ haritaki Haritaki je lidový název pro vrcholák tříslovinný, což je strom […]

Jarní závitky: zdravý pokrm z Asie, který si lze připravit na 100 a jeden způsob
Světové pokrmy

Jarní závitky: zdravý pokrm z Asie, který si lze připravit na 100 a jeden způsob

Jarní závitky patří mezi jídla, která se k nám dostala z Asie. Jedná se o velmi chutné jídlo, jež navíc není problematické ani ze zdravotního hlediska. Původ jarních závitků Tento pokrm s největší pravděpodobností pochází z čínské kuchyně. Někdy […]