Jedlý ibišek: exotická zelenina, která pomáhá s trávením
Zelenina

Jedlý ibišek: exotická zelenina, která pomáhá s trávením

Jedlý ibišek neboli okra u nás patří mezi méně známé druhy zeleniny, přesto se jedná o chutnou kuchyňskou ingredienci. Navíc nám dokáže pomoci s některými zdravotními neduhy. Původ jedlého ibišku Ibišek jedlý se dnes vlastně nazývá […]

Angínovník čínský: krásná rostlina, jež pomůže s angínou
Bylinky a rostlinky

Angínovník čínský: krásná rostlina, jež pomůže s angínou

V posledních desetiletích se k nám začíná dostávat stále více rostlin z východní Asie, které jsou v této části světa používány v tradiční medicíně. Patří mezi ně i angínovník čínský. Ten navíc zaujme i svým […]

Bazalka a účinky
Bylinky a rostlinky

Bazalka: nejpoužívanější bylinka v mnoha kuchyních

Bazalka patří mezi nejpoužívanější koření v mnoha kuchyních a oblíbená je rovněž u nás. Její využití se však ani zdaleka neomezuje pouze na gastronomii. Pojďme se tedy s touto rostlinkou seznámit blíže. Bazalka pravá pochází […]

Kurkuma: Přidejte ji do jídla a vaše zdraví vám poděkuje. Prozradíme, čemu všemu prospívá
Koření a dochucovadla

Kurkuma: Přidejte ji do jídla a vaše zdraví vám poděkuje. Prozradíme, čemu všemu prospívá

Kurkuma je oblíbené indické koření, které je svým způsobem podobné zázvoru. Jde o kořen rostliny známé jako kurkumovník dlouhý, který roste pod zemí, a po nastrouhání má vzniklá surovina až zázračné účinky. Pokud kurkumu ještě […]

Haritaki: plody „zbavující všech nemocí“
Ovoce

Haritaki: plody „zbavující všech nemocí“

Haritaki je jiný název pro strom vrcholák tříslovinný, ale také pro jeho plody. Ty jsou přitom na některých místech Asie považovány za všelék. Původ haritaki Haritaki je lidový název pro vrcholák tříslovinný, což je strom […]

Jarní závitky: zdravý pokrm z Asie, který si lze připravit na 100 a jeden způsob
Světové pokrmy

Jarní závitky: zdravý pokrm z Asie, který si lze připravit na 100 a jeden způsob

Jarní závitky patří mezi jídla, která se k nám dostala z Asie. Jedná se o velmi chutné jídlo, jež navíc není problematické ani ze zdravotního hlediska. Původ jarních závitků Tento pokrm s největší pravděpodobností pochází z čínské kuchyně. Někdy […]

Amalaki je trpké ovoce. Jde ale zřejmě o nejbohatší zdroj vitamínu C vůbec
Ovoce

Amalaki je trpké ovoce. Jde ale zřejmě o nejbohatší zdroj vitamínu C vůbec

Amalaki jsou plody stromu s názvem smuteň lékařská. Jedná se přitom o výtečný zdroj vitamínu C, jehož mohou být vůbec nejbohatším zdrojem. Rozšíření smutně lékařské Smuteň lékařská je opadavý strom, který pochází z tropického pásma Jižní a […]

Černý kmín je považován za všelék. Navíc má široké uplatnění v kuchyni
Koření a dochucovadla

Černý kmín je považován za všelék. Navíc má široké uplatnění v kuchyni

Černý kmín je označení pro semena rostliny, která se nazývá černucha setá. Jedná se přitom o kuchyňskou ingredienci, jež může pomoci s mnoha neduhy. Původ černuchy seté Černucha setá je rostlina z čeledi pryskyřníkovitých, jejíž původní domovinou […]

Samahan: výrazný ájurvédský nápoj, který pomáhá (nejen) při virových onemocněních
Nápoje a alkohol

Samahan: výrazný ájurvédský nápoj, který pomáhá (nejen) při virových onemocněních

Samahan je nápojem z jižní Asie, který má opravdu velmi štiplavou chuť. Pomáhá ovšem s mnoha neduhy a podporuje imunitu, což je dnes opravdu důležité. Původ samahanu Zdravé nápoje z bylinek se odedávna připravují po celém světě. Nejenže […]